destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Prisvärt mitt i stan

 

Västerås hålls som en av landets bästa golfstäder och är inte större än att det är lätt att ta sig runt. För den som vill bo i stan erbjuder Best Western Hotel Esplanade golfpaket där du kan välja vilken/vilka banor du vill spela. Vi valde att testa Tortuna och Surahammar.

 

Hotellet ligger mitt i stan, med de flesta restauranger inom bara några minuters promenad. Parkering finns i garage eller på gatan. Rummen är trevliga och bekväma, de allmänna utrymmena ljusa och fina. Frukosten är mycket bra och det finns en uteservering för varma sommarmorgnar, som ligger mot en liten gata utan egentlig trafik. Relaxavdelningen ingår för gäster. 

 

Stadshuset, stadens landmärke. Ovanför: Först på plats för frukost, relaxavdelningen och vårt rum. 

 

Tortuna ligger kvarten nordost om centrala Västerås. Banan är lite kortare än brukligt (5395/4450 meter från gul/röd, par 71) och slopen är också snålare än vad du sannolikt är van vid. Från uteserveringen ser du signaturhålet, ett kort par 3 med vatten och en rejäl stenbumling. Som vi förstår det har det här tidigare varit ett par 4, men vi gissar att det kom in för många bollar mot klubbhusserveringen.

 

Rundan bjuder på en helt ostörd naturupplevelse. Första nio har mer skogskaraktär medan sista nio ligger ganska öppet. Teeskyltarna är hyfsat informativa om vad som komma skall. Det är ganska gott om utrymme, vilket gör att banan även passar höghcpare.

 

Tortunas klubbhus.

 

Surahammar ligger 20 minuter nordväst om Västerås. Från stora vägen kan den se lite oinspirerande ut, men den bjuder på en kul runda, inte minst genom att många hål kräver beslut och en spelplan redan från tee – perfekt för matchspel. De hål som ligger längs vägen har naturligtvis trafikljud, men i övrigt är det ostört. Bäst gillade vi de hål på första nio som ligger längst bort från klubbhuset. Ett antal tees var väl ojämna under vårt besök, i övrigt höll banan bra skick.

 

Klubbhusets uteservering ligger fint, med utsikt mot första tee och hela hål 18 samt ytterligare några hål. Maten var mycket bra, rustikt och hemlagat. Genom att det var buffé gavs vi chansen att testa allt, inklusive en mycket god soppa. Du hittar foton från flertalet klubbar runt Västerås här.select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.