destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Absolut förstklassigt golfpaket 

 

Gästis i Åhus är riktigt charmigt och i kombination med Kristianstads East Course fem minuter bort är det här ett förstklassigt golfpaket. Vi testade första veckan i april.

 

Kristianstad GK ligger inte i Kristianstad, utan i Åhus, 20 km i sydostlig riktning. Nu är vi i Hanöbukten, där man käkar ål och bränner sprit (Absolut Vodka tillverkas till stora delar här – därav vår vitsiga rubrik). Orten är mycket populär sommartid och arrangerar årligen Europas största beachhandbollsturnering såväl som Sveriges största beachfotbollsturnering.

 

Samtliga banfoton är från Kristianstads East Course.


Men vi var här för golfen och för att göra det mesta möjliga av besöket checkade vi in på Åhus Gästis, i bästa läge nere vid kanalen. Den gula huvudbyggnaden har rötterna i tidigt 1700-tal. På den tiden söp sjömän och hamnarbetare friskt i bottenvåningen medan de mer kultiverade ortsborna höll till på övre plan. Numera är gästerna av en homogenare sort och umgås med varandra under kontrollerade former.

 

Utsikten från Gästis uteservering.


Det finns 30 hotellrum i olika kategorier, alla med sin individuella karaktär. Om det är just karaktär du är ute efter ska du boka ett rum i kategorin ”Hideaway”, där de åtta rummen är designade av Lena Nyholm, stylisten som ligger bakom inredningen i succéprogrammet ”Så mycket bättre”.

 

Vi övernattade i ett av ”Gömställena”, med förstklassiga sängar. Rummet var svårfotat med mobil, så kolla hemsidan.

 

Vi checkade in tidigt och fick chansen att titta in i några rum. Alla är olika, med takbjälkar och djärv färgsättning, även på toa. Flera företag har varit med och bidragit med inredningsdetaljer och delar av hotellet har blivit lite av ”show room” för deras produkter och design.

 


Rummen i all ära, det häftigaste med hotellet är den stora vinterträdgården. Med en liten fiskdamm och ljudet av porlande vatten glömde vi helt att det var aprilruskväder utomhus. Du kan också äta frukosten här. Maten är – såklart – en stor del av grejen här och många kommer hit för att äta lunch eller middag. Sommartid måste det vara magiskt att sitta på uteserveringen, med utsikt mot förtöjda segelbåtar och lyxkåkarna på andra sidan kanalen. Fri parkering finns på gården bakom hotellet.

 

 

Kristianstad GK har två riktig fina banor: East och West Course. Den förstnämnda rankas som en av landet bästa, så vi satsade på den. Trots att det var tidigt på säsongen var banan igång på ett bra sätt.

 

 

Layouten är mer omväxlande än banguiden indikerar och från flera tees handlar det inte bara om riktning utan också om att få till rätt längd. Inte minst är det de förstklassiga bunkrarna som tvingar dig att tänka till innan du vispar iväg bollen.

 

Vinden är oftast en faktor att räkna med, samtidigt som det finns mer utrymme för snedslag än man först tror. Klurigaste hålet är 15, ett kort par 4 med en bäck som slingrar sig och är i vägen på alla slag – se till att träffa green på inspelet. Allt sammantaget är East Course en förstklassig bana – och du betalar för det. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.