destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Sveriges bästa golfrestaurang?

 

Visst, Tranås GK erbjuder en riktigt fin och ostörd naturupplevelse vid sjön Sommen, men det är restaurangen som gör att du absolut inte ska missa ett besök här.

 

Norraby Hotell & Krog ligger i direkt anslutning till Tranås GK och sjön Sommen och erbjuder 30 rum i olika kategorier – och en förstklassig restaurang belägen i klubbhuset. Kör du upp/ner genom Sverige på E4 funkar det utmärkt att stanna till här och det kostar dig inte ens 30 min i extra körning totalt.

 

Plus för att Norraby även lagt ribban högre när det gäller utbudet av öl, utan att det blir dyrare.

 

In till Tranås centrum är det halvtimmens promenad. Där hittar du en bronsbyst av ortens store son Lennart Hyland, Sveriges första stora tv-/radioprofil och snabbpratare (ishockeyprofilen Rolle Stoltz lär ha sagt till Hyland att kommentera långsammare ”så att grabbarna hinner med på isen”).

 

 

Byggnaden som inrymmer hotellrummen ser inte så mycket ut för världen, men det finns en trevlig uteplats och man parkerar precis utanför. Rummen, vi tog den bättre kategorin, var trevliga och bekväma. Klubbhuset och restaurangen ligger några minuters gångväg från boendet. 

 

 

Restaurangen är en riktig höjdare. Vi var förvarnade då vi hade googlat fram en recension i ”Svensk Golf” från när tidningen fortfarande ägdes av Golfförbundet och hade trovärdighet. Där hade de gett Norraby-restaurangen ”sex peggar av fem möjliga” (maten är alltså omöjligt bra) och beskrev det de åt ”som om det vore Nobelmiddagen”. Efter att vi satt i oss en trerätters kunde vårt sällskap på åtta personer inte annat än hålla med. Plus också för den lite annorlunda ölmenyn och finsenap till korven i kiosken. Självklart hittar många icke-golfare hit, en del kommer i egen båt. 

 

Smörstekt havskräfta i blåmusselsoppa med picklad fänkål, rotsellerikräm och rödbetschips som förrätt. Rödvinsbakad briskett (oxkött) med rostad jordärtskocka, purjolök, potatispuré och smörad rödvinssås till huvudrätt. Bakad choklad med saltkola, hasselnötter och citrongrässorbet som avslutning. 

 

Så till banan, som fostrat David Lingmerths. Första nio är av skogskaraktär och hålen ligger så att du slipper störas av andra golfares taskiga dagsform på intilliggande hål. Sista nio är av parkkaraktär och här är det betydligt tajtare mellan hålen, samtidigt som du får vattenkontakt. Utslaget från gul tee på 11 sker över 10:ans green, så har du ett omdöme rekommenderar vi att du använder det. 

 

 

Korthålet 12 har en extremt lång tee, i övrigt är det mest vatten du ser fram till green. Från restaurangens uteservering har du fin uppsyn över hela hål 18, där green skyddas av både bunkrar och vatten. Banan var under vårt besök i mycket bra skick, med välskötta bunkrar och mycket jämna och snabba greener. Tesskyltarna ger ingen information så se till att få med dig en banguide. För den som vill öva lite inför rundan, eller korrigera svingdefekter efteråt, ligger korthålsbanan mycket vackert mot sjön. Du hittar flera foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.