destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Stort hotell och två banor inom 20 minuter

 

I Köping checkade vi in på största hotellet. Golfen lirade vi på Arboga GK, en trevlig och lättpromenerad layout.

 

Köping ligger i Västra Mälardalen, längs väg E18 mellan Örebro och Västerås – perfekt för den som vill stanna till och få med sig en golfrunda eller två. Mer än något annat har ett gruppboende ”i en annan del av Köping” satt staden på kartan, men det finns också annat att uppleva utanför golfen, Bil- och Teknikmuseet här lär ha en av landets finaste samlingar gamla bilar.

 

Hotel Scheele. Längst upp: klubbhusområdet på Arboga GK.

 

Vi checkade in på Best Western Hotel Scheele, med gratis parkering och knappt tio minuters promenad in till stan. Lika många minuter med bil är det till Köpings GK. Arboga GK når du på 20 minuter.

 

 

Exteriört lär inte hotellet höja pulsen på dig, men väl inomhus är det trevligt och med stora gemensamma utrymmen. Det finns drygt 100 gästrum och de har gott om svängrum, med skrivbord och några fåtöljer vid fönstret. Sängarna var mycket sköna och det var knäpptyst på natten. Bastu och motionsavdelning finns.

 

Vårt rum. Nedan: frukosten.

 

Hotellet är populärt för konferenser och under vårt besök var det en stor träff vilket gjorde att vi inte hade möjlighet att testa middagen, men det är som sagt inte många minuters promenad in till stadskärnan och där finns det ett bra utbud av matställen. Är du morgontidig och uppe innan frukosten är igång finns det gratis kaffe i lobbyn.

 

 

Närmaste banan är Köpings GK, men vi valde att satsa på Arboga GK, som ligger i sydvästlig riktning från Köping, strax väster om Arboga stad, vid sjön Tjurlångens västra kant. Banan är också känd som ”Haketorp”, efter gården som en gång i tiden låg här. Layouten är en blandning av skog och park. Klubbloggan rymmer stadens största kyrka och rådhuset.

 

 

Banan öppnade för spel 1991 och är ritad av Sune Linde, en av landets flitigaste banarkitekter, med ett 50-tal layouter på sitt samvete. Det finns fem tees och som mest kan du få ut 5 880 meter, par 72.

 

 

Scorekortet dubblerar som banguide och ger dig all information du behöver för att inte ha något att skylla på. Samma information – med alla längder – finns på teetavlorna.

 

 

Det är inga nämnvärda nivåskillnader ute på banan, vilket gör den lättraskad. Sjön ser du inte skymten av, men några hål har vatten i spel, framförallt på slutet. Du hittar fler foton från Arboga GK här (samt även från Köpings GK).

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.