destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

 

Long stay för nybörjare

 
Long stay – att köpa ett paket där boende och golf under en längre tid ingår – har i kölvattnet av den spanska fastighetskrisen blivit allt populärare och sedermera spritt sig även till andra länder. En framgångsfaktor är naturligtvis prispressen på senare år – ofta är det inte mycket dyrare att köpa boende och golf en hel månad jämfört med en golfchartervecka. Att presumtiva bostadsköpare i dagsläget hellre hyr än investerar i en osäker marknad har också bidragit.


Golfresearrangörerna – etablerade såväl som nya – har hakat på, för här är en produkt som är betydligt enklare att hantera än traditionella golfveckor där det ska jongleras med flyg och transfer och där resenärerna kan bli missnöjda om det regnar två dagar. Dessutom har de oftast – även när du tycker att du fått ett kanonpris – rejäla marginaler på den här produkten.

 

Tavira i östra Algarve, mycket populärt bland svenska long stay-golfare. 


Det eskalerande intresset för long stay har också gjort att det skett en hel del produktutveckling. Tidigare var man ofta hänvisad till att bo vid en bana, långt borta från annan bebyggelse. Även om många fortfarande väljer det här alternativet finns det numera också goda möjlighet att bo i mindre och större städer med utbudet av restauranger och mer asfalt än gräs att flanera på kvällstid.

 

Har du long stay på spanska sydkusten är det inte långt till skidåkningen i Sierra Nevada.


Naturligtvis kan du via Internet arrangera en längre tids boende med golf på egen hand – och var som helst i världen. Hur framgångsrik du blir hänger mycket på hur rutinerad du är, framför datorn och ute i världen. De flesta väljer att köpa ett färdigpaketerat longstay-paket och framförallt är det Spanien och Portugal som i dagsläget lockar oss svenskar, för att det är sedan länge inarbetade destinationer och för att det blivit något av ett priskrig när nya aktörer etablerat sig. De flesta är seriösa, men ska du åka med ett företag som du inte känner till sedan tidigare kan det vara lönt att kolla upp dem hos kammarkollegiet.


Här kommer några punkter att tänka på för dig som testar long stay första gången:


Sociala umgänget: Den viktigaste faktorn för att din long stay ska bli lyckad är att du hamnar på ett ställe där det finns goda chanser till socialt umgänge. Under en vintervecka i sydvästra Spanien för många år sedan valde vi att bo i en hyrd lägenhet vid regionens i vårt tycke bästa bana. Runt klubbhuset och på de restauranger som var öppna var det ödsligt tomt. Samtidigt var det full rulle någon mil bort, vid en bana som i vårt tycke var klart sämre. Efter en vecka där vi utöver golfen mest fokuserade på medhavd öl och navelludd kände vi att vi helt klart hade spelat den sämre banan för att få umgänget på köpet. Tänk då hur det är när man är på plats en hel månad eller längre. Många blir också vänner för livet under sina long stay och fortsätter att resa tillsammans. Bästa sättet att fixa till så att du får ett socialt liv på ett språk du begriper är att höra med andra som varit iväg. Kolla också med arrangören om de har några färska referenser som du kan få prata med – har vi människor haft en bra upplevelse är vi oftast glada att få dela med oss av informationen.


Närområdet: Ta dig också en funderare på om du vill bo på en golf resort där allt kretsar kring golfen eller om du vill bo med närhet till en vanlig stad med sitt utbud av olika saker utanför golfen. För den som letar runt finns goda möjligheter att hitta alternativ. Även här gäller det att ha koll så att orten du hamnar på är igång under vintermånaderna, vissa mindre städer i Sydeuropa kan vara ödsliga dec-feb.


Ett av våra sovrum när vi testade long stay i Algarve.


Boendet: Om du fixar boendet på egen hand är det billigaste – i varje fall potentiellt – att hyra direkt från någon privatperson. Är du nere under vintermånaderna är det viktigt att du ser till att det finns bra värme i lägenheten/huset – nöj dig inte med annat än luftkonditionering annars kommer du att frysa både det ena och det andra av dig då portabla varmluftsfläktar och element sällan klarar av att skapa ett vettigt inomhusklimat när temperaturen dippar utomhus från kväll till morgon. Har boendet stått ouppvärmt en tid kan det ta någon dag att få rejäl värme i kalla väggar och golv. Vintertid är det också viktigt att balkongen/terrassen har sol så att du kan njuta av att sitta där. Vår rekommendation om du ska hyra på egen hand flera månader för första gången är att köpa en vecka på hotell/lägenhetshotell någonstans och först rekognosera. När du väl fått grepp om var du vill bo och spela är det bara att lösa boendet på plats. Om du som oss bara har möjligheter att vara nere en eller två veckor är lägenhetshotellen längs med kusten utmärkta alternativ. Under vintermånaderna går det att hitta bra erbjudanden. Många hyr också in besökande vänner i dessa, istället för att själva behöva hyra/köpa något större än vad de egentligen behöver.

 


Long stay-boendet Lauro Golf utanför Malaga.


Om du fixar golfen själv:  Allt fler klubbar i Sydeuropa tar fram erbjudanden riktade mot golfare som är nere längre perioder. De har också blivit bättre på att använda sina egna hemsidor och inte sällan är det just där du numera hittar de bästa erbjudandena, oavsett om du vill lira en enstaka dag eller flera månader – ju längre du är villig att binda upp dig desto större är rabatterna i regel. Skulle behovet finnas kan du ofta köpa till golfbil för hela perioden, också det till en starkt rabatterad kostnad. Risken med att fixa golfen själv gentemot att åka på en färdigpaketerad long stay är att du kan hamna någonstans utan socialt umgänge, i varje fall på ett språk du begriper.

 

Mar Menor i södra Spanien, populär destination för long stay. Bra golf men inte mycket mer att göra i närheten.


Om du fixar eget golfmedlemskap är vårt tips att känna dig för lite. Är du nere en längre period är atmosfären kring klubbhuset minst lika viktig som skicket på själva banan – får du inte det sociala att funka kommer du bara att längta hem. Några klubbar domineras av vissa nationaliteter medan andra har en stor mix. Det senare brukar bli trevligast i längden, se bara till att det funkar med språket. Pratar du inte ens engelska finns det några ”svenskklubbar”. Om du ska vara nere en längre period kanske du kan göra en deal med klubben att först känna dig för en månad – gillar du inte vad du får betalar du bara för den månaden och testar sedan en annan klubb. Gillar du däremot vad du får räknar du av månaden på ett längre medlemskap, vilket ger dig en lägre månadskostnad.

Läs igenom våra reportage och titta på fotona så är vi övertygade om att du kommer att hitta rätt. Du hittar vårt reportage om long stay i Algarve här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.