destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Hotell i förstklassigt läge och golfen fem minuter bort

 

Ulricehamn ligger strategiskt till för ett stopp och på köpet upptäckte vi ett riktigt trevlig hotell och en golfklubb där vi fick medlemsvibbar.


Ulricehamn ligger vid sjön Åsunden, direkt söder om riksväg 40, mellan Borås och Jönköping. Här checkade vi in på Hotell Bogesund, som tagit sitt namn efter det ursprungliga namnet på staden.

 

Ulricehamns GK. Längst upp: utsikten från vårt rum på hotell Bogesund.


Hotellet ligger i absolut bästa läget i stan, med upphöjd utsikt mot sjön och den andra framsidan (hotellet dementerar att de har en baksida) mot staden – du når promenadstråket med restauranger och annat på mindre än en minut. Gratis gästparkering finns direkt utanför hotellet. Om någon ansluter med buss ligger stationen på kort promenadavstånd. I samma byggnad huserar turistkontoret.

 

 

De gemensamma utrymmena på hotellet gör det mesta av den fina utsikten. I skrivande stund är det frukost som erbjuds i matväg, för middag hänvisas du till utbudet på stan (håll oss gärna uppdaterade om detta ändras). Vi ska flagga för att många restauranger av någon anledning håller stängt måndagskvällar, men det finns några öppna alternativ nära hotellet.

 

Relaxavdelningen längst upp i hotellet, med bastu.

 

Det finns 48 rum i olika kategorier. Vi hamnade i ett med sjöutsikt och en skrivbordshörna. Sängarna var mycket sköna och regnskogsduschen förstklassig. Personalen var mycket trevlig rakt igenom.

 

 

Frukosten var riktigt bra, oavsett om du föredrar nyttigheter eller – som oss – onyttigheter. Den stora verandan mot vattnet inbjuder till långa sittningar fina sommarmorgnar.

 

 

Närmaste golfen hittar du på Ulricehamns GK, runt fem minuter bort med bil. Redan 1947 var man igång med nio hål (29:e äldsta klubben i Sverige) och 1969 var banan utbyggd till 18 hål. Noterbart är att banan är en av de högst belägna i Sydsverige.

 

 

Layouten är av den äldre sorten, med mindre greener än vad som numera är kutym – positivt som vi ser det då man får chansen att använda wedgar och annat oftare istället för att putta i evigheter.

 

 

Första tre hålen ligger samlade på vänster sida av vägen upp till klubbhuset, i övrigt är det i princip du och naturen ute på banan. Slingorna skiljer sig ganska rejält åt, de första nio är betydligt tajtare och mer av skogskaraktär medan de sista är betydlig öppnare parkhål. Från röd/gul tee kan du bita av 4 690/5 582 meter, par 71.

 

 

Klubbhusatmosfären, med den upphöjda serveringen med utsikt mot banan, gav oss medlemsvibbar, kändes familjärt. Tyvärr tajmade vi inte in lunchen, men fikat halvvägs var både bra och prisvärt. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.