destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfare söker fru

 

Sundbyholms Slott är känd arena för kärlekstörstade bönder på jakt efter fruar. Vår golf påminner tillträckligt mycket om lantbruk för att vi skulle känna oss kallade. Golfen lirade vi på Torshälla, som fostrat vinnaren av British Open 2021.

 

Sundbyholms Slott ligger vid Mälarens strand, kvartens körning nordost från Eskilstuna. Till Stockholm är det runt tio mil. Kommer du med båt finns en riktigt trevlig gästhamn. Utöver golfpaket erbjuds en hel del annat i form av aktiviteter och upplevelser, för jobb såväl som fritid, året om. Många av er har säkert varit här via jobb eller privat, kanske även för ett bröllop.

 

Torshälla. Längst upp: herrgården på Sundbyholm, med slottet till vänster.

 

För flertalet är slottet mest känt från tv:s långkörare ”Bonde söker fru”, där oftast charmigt tafatta bönder med hjälp av speed dating ska välja ut ett gäng potentiella partners att ta med hem till gården. Vår utsände Bobman har ingen egen gård och inte heller värst mycket charm, men tillräckligt mycket tafatthet för att produktionsbolaget sannolikt kommer att höra av sig till honom framöver, när de får slut på bönder. Den här gången fick han jaga kärleken på egen hand.

 

Receptionen på hotellet, med utsikt mot gästhamnen. Het på gröten var vår Bobman igång med sin speed dating redan där, med en snyggt inslagen bukett golfklubbor – skulle detta visa sig vara genvägen till det kvinnliga hjärtat?

 

Slottet med tillhörande konferensanläggningar och hotellkomplex ligger naturskönt på en udde i Mälaren, en kort promenad från småbåtshamnen och en av Mälarens längsta sandstränder. Verksamheten här var igång redan på Medeltiden, då som ett klostergods knutet till Johanniterorden i Eskilstuna.

 


Gästhamnen. Nedan: slottet, ut- och invändigt.

 

Slottsbyggnaden uppfördes i mitten av 1600-talet och i samma veva grundades här Sveriges första folkskola – som var igång ända fram till 1987. När Sundbyholm i slutet av 1940-talet påbörjade sin satsning på kurser och konferenser hade man alltså redan en lång bildningstradition.

 

 

Medan själva slottet rymmer restaurangen, frukostmatsalen och festvåningen är de 114 hotellrummen i olika kategorier utspridda på flera intilliggande villor av betydligt modernare snitt. Mitt bland dem finns också några utomhusbubbelpooler.

 


Vårt dubbelrum var väl tilltaget, med fönster åt två håll och möjlighet att öppna upp till grannrummet, ifall ni är fler som reser ihop och vill ha full koll på varandra. Sängarna var extremt sköna och en stor tv hängde vid fotändan. Uteplatsen var bra tilltagen och med utsikt mot trädgården.

 

 

Maten är en stor del av upplevelsen på Sundbyholm och var absolut förstklassig. Till förrätt serverades vi en fantastiskt god skaldjurssoppa med vinkokta blåmusslor och rotfrukter. Huvudrätten var krispigt örtbakad oxfilé med peppar- och cognacsmör och rostad potatissallad, även den extremt god. Efterrätten kom i form av rabarber med saltkaramellmousse och kolakaka – det är inte ofta vi får i oss en 3-rätters som är så bra rakt igenom. Dessutom resonabla priser på öl och vin. Plus också för den mycket trevliga personalen, rakt genom hela bygget.

 

 
Innan vi ger oss på golfen, hur gick det då för vår Bobman och hans jakt på slottskärlek? Inget vidare faktiskt; efter ett intensivt uppvaktande med relevanta gåvor och intressanta frågor typ vad de anser är maxtiden för en fyrboll, hur de resonerar kring att släppa igenom och om 36 hål om dagen med bärbag funkar även på bröllopsresan väntar han fortfarande på att bli älskad. Två av tjejerna somnade mitt i dejten.

 

 

Det finns flera golfbanor i området. Vi valde att sätta tänderna i Torshälla GK, vid orten med samma namn, som i sin tur gränsar till Eskilstunas nordvästra utkanter. Från Sundbyholms Slott är det kvartens körning.

 

 

Klubben är mest känd för att ha fostrat Anna Nordqvist, ett av våra mest meriterade golfproffs och vinnare av British Open 2021. Man var igång med nio hål 1961, då som Nyby Bruks GK, ägd av det lokala bruket. Efter att klubben frigjort sig från bruket bytte man 1989 namn till Torshälla GK och fyra år senare hade man 18 hål.

 

Korthålet 4 fram- och bakifrån.

 

Ett innovativt grepp är att man varannan vecka startar bollarna från tee 1, varannan från tee 10. Det här gör att alla som bara hinner/orkar spela 9 hål slipper gå och nöta samma slinga varje vecka – obegripligt att inte fler klubbar kör så här om bansträckningen tillåter.

 

 

Om du ska starta från hål 1 och är här för första gången är det inte omöjligt att du som oss förirrar dig upp på tee på hål 17, som verkligen känns som ett öppningshål. Fortsätt istället mot höger så hittar du hål 1 precis innan rangen.

 

 

Layouten är en blandning av mestadels äng och park, toppat med några skogshål. Första nio ligger öppet och erbjuder ofta chans att rädda upp snedslag, så länge du inte plumsar i något av vattendragen. Med den öppna terrängen kan det säkert blåsa en del här och då blir det genast tuffare, inte minst om de släpper upp ruffarna.

 


”Se upp för tåg”-skylten funkar på de flesta, men inte på alla.


Två gånger på ut-9 behöver du korsa ett järnvägsspår. Det är bara gods som körs här och inte så ofta – du ska ha maximal otur för att bli påkörd. Efter kioskstoppet vid restaurangen är det sedan dags för in-9, som har flera hål av skogskaraktär.

 

 

Hål 16 (samtliga foton ovan) håller klubben som sitt signaturhål, ett par 4 med den lokala ån i spel på tvären. Helt klart är det anläggningens bästa hål, visuellt såväl som spelmässigt. Enligt vad vi fick höra vill en del medlemmar ha det som avslutningshål, för att spara det bästa till sist. Problemet blir då att bollarna går i mål bakom klubbhuset istället för framför uteserveringen och då har man dribblat bort mycket av den sociala potentialen med en golfklubb.

 

 

Samtidigt kändes det lite märkligt när vi lämnade 16 och gick genom klubbhusområdet för att fortsätta på 17 – som om vi var klara och nu gick ut på ett andra varv. Det ryckte rejält i ölhanden när vi passerade uteserveringen.

 

 

17 är ett par 4 som tar dig rakt bort från klubbhuset och sedan vänder du tillbaka med hål 18, ett hyfsat kort par 5. Båda hålen inbjuder till att brassa på rejält och bränna det sista testosteronet innan du avslutar rundan på riktigt. Du hittar fler foton från banan här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.