destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Helhetsupplevelse på världens miljövänligaste golfresort


Ekerum rankas regelmässigt som en landets bästa golfanläggningar och erbjuder två banor av olika karaktär, bekvämt boende i lägenheter och en mycket uppskattad restaurang.

Ekerum Resort Öland ligger 20 minuters körning från Kalmar och kvarten söder om Borgholm och har varit igång sedan 1990. Det är stort fokus på helhetsupplevelsen och det som levereras lockar golfare från i princip hela Sverige. Ofta kommer de i grupper, vilket påverkar tillgängligheten – samt priserna, som följer bokningsläget. Förutsätt inte att vardag är billigare än helg utan kolla alternativa datum – det kan skilja rejält från en dag till en annan beroende på hur många grupper som prickat in samma dagar.  

 


Långe Erik. Längst upp: avslutningshålet på Långe Jan sett från klubbhusterrassen. Nedan: Långe Jan.


2007 togs hela klabbet över av två av landets mest kända entreprenörer, som utvecklat anläggningen ytterligare, inte minst när det gäller miljöprofilen. 2019 tog Ekerum hem priset som världens mest miljövänliga golfanläggning och på vägen in till incheckningen har du en vägg som pryds med utmärkelser och nomineringar.

 Golfhotellet är riktigt bra. De flesta av oss inkvarteras i lägenheter på 55 kvm, med två sovrum med två sängar vardera. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats med eftermiddags-/kvällssol. Vi rekommenderar en lägenhet i markplan med uteplats, så kan du sträcka ut mot gräsytan framför.

 


Vår lägenhet i markplan med kök.


Du väljer också om du vill ha lägenheten med eller utan kök, de senare är dyrare och om du som oss bara använder kylen för att hålla after golf-ölen kall får du hälla i dig några stycken för att kompensera för prisskillnaden.  

 


Från restaurangen har du utsikt mot avslutningshålet på Långe Jan.


Restaurangen är hjärtat i anläggningen och populär. Även här gäller att det med många grupper på plats kan bli rejält fullt, så boka gärna middagen i tid. Är du bara på besök över dagen ska du tajma golfen så du får i dig lunchbuffén, som var mycket bra och prisvärd.

Skulle du av misstag få med dig icke-golfare finns det gott om förströelser även för dessa.


Banorna heter Långe Jan och Långe Erik, efter smeknamnen på fyrarna som står på Ölands södra respektive norra udde. Här skulle den mindre djuplodande journalistiken släppa taget, men vi har självklart plöjt oss fram till att namnet Långe Jan kan härledas till det medeltida kapellet Capella Beati Johannis, eller S:t Johannes (Jan), som låg vid det gamla fiskeläget Kyrkhamn vid Ölands södra udde. Varifrån Långe Erik dök upp har vi inte en susning om.

 Båda banorna är lätta att gå. Har du inte medicinska skäl kan den förstklassiga gps:en vara ett skäl att hyra golfbil, eller att du vill klämma in båda banorna samma dag och att du känner att det blir väl mycket tid på fötterna.

 

Långe Erik, båda fotona ovan. Nedan: Långe Jan.

Hålen på båda banorna ligger väl separerade från varandra och det är fritt från all typ av bebyggelse – har du för vana att träffa någon/något med dina snedslag lär du inte få till det på Ekerum. Samma kiosk dyker upp efter nio hål på båda banorna och den är välsorterad, inklusive Jägermeister för den som behöver smörja svinghydrauliken.

 Vi började på Långe Jan. Vintern 2014-15 genomfördes en omfattande renovering av banan. Som förlaga stod Pinehurst No 2, en av världens högst rankade banor, och ambitionen var att kunna erbjuda två helt olika spelupplevelser. Långe Erik skulle fortsatt vara en traditionell resortbana av hedkaraktär, med högt svajande gräs och kullar som ramar in hålen, medan Janne skulle leverera mer av en råbarkad naturupplevelse där ruffarna ersattes med waste areas (öppna, packade sandytor där du kan grunda klubban) och naturligt glest gräs.

 


För den som inte spelat waste area-banor kan det nog se ut som att Långe Jan här och var fortfarande är under byggnation. Fördelen med waste areas är att de, om du inte har otur att hamna i någon liten buske, inte hindrar din framfart mot flaggan på samma sätt som en bunker.


Det blev naturligtvis ett jäkla liv på sina håll och kanter, för golfare må vara förändringsbenägna men inte när det gäller layouten av golfbanan de lärt sig känna utan och innan – vi hörde faktiskt gnället hela vägen upp till huvudstaden. Men så småningom vande sig golfarna vid det nya (och insåg att de nu slipper tjockruffen på Jan) och numera är det överlag positiva tongångar, bland medlemmar såväl som gäster.

 Renoveringen av Långe Jan bidrog i hög grad till att Ekerum fick den där utmärkelsen som världens mest miljövänliga golfanläggning. Flera gånger har banan också nominerats som Sveriges bästa. Och den är löjligt billig att spela jämfört med Pinehurst.Långe Erik är som nämnts mer av en traditionell svensk golfbana, en ganska typisk resortbana på så sätt att det oftast finns gott om marginaler för att hitta dina snedskott. Dock finns det betydligt mer vatten att plumsa i här än på Janne.

 


Långe Erik, även samtliga foton nedan.


Vi tycker absolut att du ska spela båda banorna, för att de bjuder på olika upplevelser och att du då får en anledning att bo på anläggningen – som vi tycker är det häftigaste med Ekerum. Spelar du bara en bana är det upp till tycke och smak vilken du väljer. Själva skulle vi satsa på Långe Jan, för att den är så annorlunda mot vad som normalt langas fram i Sverige. Titta på alla foton vi tagit från banorna när vi spelade dem så får du bra bilder av vad du kan förvänta dig.

 

 

Klimatet på Öland gör att golfen är igång här större delen av året. Tidig vår kommer många golfare norrifrån ner för att smygstarta säsongen och på sommaren tillkommer alla sol-o-badare, varav en del säkert bor på Ekerum. Vi var här i början av oktober och det var precis lagom med folk, samtidigt som banorna var i toppform.  

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.