destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Nedslag i The Capital of Fika

 

I Alingsås ligger kaféerna tätare än någon annanstans i Sverige. Vi checkade in på ett mycket trevligt hotell i bästa läget och lirade golf på Vårgårda GK, en riktig pärla.

 

Ingen ort i Sverige lär ha fler fik per capita än Alingsås och det finns t.o.m. "Fikavandringar" där biljetter säljs genom Ticketmaster. Anor finns, redan på 1700-talet var man igång med osedvanligt många ställen där invånarna satt och sörplade. Sedan 2012 profilerar sig Alingsås som "Kaféstaden" och i samband med att ”Swedish Fika” blev något av ett kul begrepp här och där i världen började kommunen lite hälsosamt storhetsvansinnigt kalla sig för ”The Capital of Fika”. Staden är mycket trevlig att utforska till fots.

 

 

Själva fikade vi mest efter någonstans att bo och checkade in på fräscha Grand Hotel, rakt över gatan från tågstationen och med stadens trevligaste delar utanför ytterdörren. Hotellet är familjeägt och de är verkligen på tårna för att tillfredställa golfare. Utöver golfpaket med spel på valfri bana runt Alingsås arrangerar de sedan många år också Grand Hotel Classic, en årlig golftävling som lockar många golfare.

 

Ett standard dubbelrum. Ovanför: frukosten.

 

Det finns många olika typer av rum, för olika smaker och plånböcker. Vi slog på stort och checkade in i vad som gick under namnet "Superior Junior Suite", som utöver en extremt skön dubbelsäng också gav oss en bäddbar soffa och ett badrum med kar och stor dusch. Frukosten var mycket bra och startade tidigt. Privat parkering finns utanför hotellet.

 

Sviten gav oss fyra sängplatser och ett luftigt hörnläge

 

När det gäller golfen valde vi att chansa på för oss helt okända Vårgårda, 20 minuter bort i nordostlig riktning. Orten är kanske mest känd genom de cyklande bröderna Fåglum, för hundälskare kan det också vara värt att notera att Doggy hundfoder tillverkas här. Första intrycket när vi anländer till klubben är att klubbhuset är väldigt oansenligt, har vi gjort en felsatsning?

 

 

Banan öppnade så sent som 2008 och är en riktig pärla. När den projekterades hittades en stor sandtäkt under träden i närheten och denna kunde användas för att skapa ett underlag som väl mäter sig med vad du kan hitta på några av de finaste – och dyraste – banorna vi har i landet. Många golfare i trakten har blivit bonusmedlemmar på Vårgårda, för att kunna spela golf när deras egna banor är stängda eller i dåligt skick.

 

 

Har du inte otur och ett gäng kor råmar vid hål 4 eller att tåget visslar förbi i dalsänkan nedanför hål 7 ska du få en helt ostörd naturupplevelse – på ett antal hål mot slutet kände vi oss nästan strandsatta i vildmarken. Sista nio ökar svårighetsgraden, inte minst är fairways generellt smalare.

 

 

Sammantaget är Vårgårda en av de absolut trevligaste banor vi spelat i Sverige, allt var verkligen i förstklassigt skick under vårt besök och enligt medlemmarna vi lirade med är det alltid så. I detaljerna ser man hur mycket möda som lagts ner på att skapa en fin spelupplevelse, mellan hål 7 och 8 har man schaktat upp kullar för att de två långa hålen som löper parallellt ska få sina egna rum. Sanden i bunkrarna var luftig och fin samtidigt som andra banor vi lirade samma vecka hade packad sand efter några dagar med regn. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.