destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Trevligt golfpaket i kombo med Karlsborgs fästning

 

Breviken erbjuder en öppen layout som passar alla typer av golfare. Under vårt besök var fairways och greener i förstklassigt skick.

 

Breviken Golf & Hotell ligger nära Vätterns nordvästra strand, kvarten söderut från Karlsborg. Här finns en 18-hålare samt ett hotell med 19 dubbelrum i direkt anslutning till klubbhus och första tee. Inkvartering här är ett utmärkt alternativ för den som vill kombinera golf med att utforska Karlsborg, mest känd för sin fästning, uppförd 1819–1909. Fästningen var ursprungligen tänkt att vara en tillflyktsort för regering, riksdag, kungahus och guldreserv om kriget skulle bryta ut, i en tid när Stockholm ansågs vara hotat österifrån efter att ryssarna norpat Finland från oss i början av seklet.

 

 

Breviken GK började 1959 som F6 Golfklubb (dåvarande Västgöta flygflottilj) med först tre hål, sedan sex för att bli nio och sedan sex igen – allt hängde på vilka resurser flottiljchefen kunde undvara för att sköta banan. Att lira golf i direkt anslutning till ett flygfält hade sina sidor  – var det plan i farten behövde man söka tillstånd hos flygtrafikledaren innan spel.

 

 

Arrendet på flygflottiljen upphörde 2006 och golfklubben flyttade till sin nuvarande plats en mil söderut, vid viken som fått ge namn åt klubben. Klubbhuset tjänade en tid som fiskrökeri, därav skorstenarna (fotot nedan) som även ingår i klubbloggan. Om någon var före sin tid när banan anlades eller om det var ren tur vet vi inte, men layouten lades så att det funkar att även spela tolv hål – något som klubben erbjuder. 

 

Bilparkering direkt utanför rummet. Vårt rum. Uteplatsen.

 

Alla rum på golfhotellet har egen parkeringsplats under tak direkt utanför, du behöver alltså inte släpa runt klubbor och annat. Alla har även altan med morgonsol. En rejäl takhöjd skapar rymd i rummet. Sängarna var sköna och badrummet hade en bra dusch. Är ni ett ojämnt antal som reser kan extrabädd erbjudas. Måltiderna äts i klubbhuset, några meter bort.

 

Frukosten i riktig trevlig miljö med utsikt mot banan (vi lyckades inte tajma in lunch och middag).

 

Bansträckningen går genom ett öppet landskap. Det finns träd och buskar här och var men inte värre än att du som regel ska kunna rädda upp även rejäla snedskott. Första nio ligger bort från stora vägen, medan de sista ligger närmare. Vatten är i spel på hälften av hålen, i mer eller mindre omfattning. Någon närkontakt med Vättern erbjuder inte rundan, som närmast är du knappa kilometern från strandkanten.

 

 

Det finns tre tees, som mest kan du klämma ur 5 775 meter ur layouten, som minst 4 432. Par 72. Öppningshålet är kort och rejält brett, så spara din ”mulligan” till längre fram, t.ex. till det blinda andraslaget på hål 15 där det är lätt att hålla för långt vänster och bli blöt – eller 17 där det gäller att antingen gasa på ordentligt över vattnet från tee eller lägga upp sig och ta ett rejält långt andraslag.

 

Den upphöjda klubbhusverandan erbjuder fin utsikt mot inspelen på 18:e. Härifrån skymtar du också Vättern. Den lokala ölen satt fint. Första fotot nedan: hål 7 med avrinningsytor.

 

Normalt föredrar vi banor som ligger mindre öppet, men samtliga klippta ytor var under vårt besök i förstklassigt skick och då är det inte läge att vara gnällrövig. Dessutom gör den öppna layouten att även vingelpellar som oss oftast kan hålla bollen i spel och anlända glada till ölen. Plus också för att några greener skyddas av avrinningsytor (välpolerade nerförsbackar som snor din greenträff) istället för bunkrar – omväxling förnöjer. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.