destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Vi hade i varje fall otur med vädret


Vi golfare är ju ett vädertåligt släkte och de flesta av oss har utsatt oss för väder som normalbegåvade människor inte ens skulle släppa ut akvariefisken i. Två gånger har vi varit nära att träffas av blixten. Närmast var det i Nya Zeeland, där de kom springande från klubbhuset för att kolla hur det hade gått för oss – med en kinapuff i vardera örat och ett tomtebloss på 600 kg kan du enkelt återskapa hur vi upplevde det. Här kommer lite otippat väder vi varit med om på våra golfresor sedan vi kom igång med det här projektet:


Morgonfrost i Spanien. Längst upp: en tornado vi fick syn på i nordöstra Florida. Att den rörde sig oerhört långsamt berodde sannolikt på att det var en fabriksskorsten.
 
Sydspanien december 2012. Under en runda på julafton där vi huttrade i fem graders snålblåst ringde tyskarna i vår boll hem till München. Där var det 20,7 grader, den varmaste julafton som någonsin uppmätts i Tyskland. Vi har själva under en regnig och kall påskvecka i Barcelona och en på franska rivieran gjort misstaget att ringa hem för att få höra om blå himmel och varmare temperaturer. Ring aldrig hem!

 


Okonventionell sommar krävde okonventionell lösning. 

Sverige juli 2018. Den varmaste sommaren någonsin i Sverige och i juli var det inte angenämt att lira golf, med stillastående +30-temperaturer och sönderbrända banor. Efter rundan på Åtvidabergs GK tog vi ett dopp i Bysjön varvid någon kom med det för våra breddgrader något ovanliga tipset: Dyk ner till botten, det är svalare där.


Morgonfrost på Holiday Golf Club i Florida.

Florida februari 2014. Vintern 2013/14 var mild i Sverige men snorkall i stora delar av USA. En morgon i nordvästra Florida kunde vi inte komma till golfbanan för att bron hade frusit på. Istället tittade vi på tv-sändningarna från vinter-OS i Sotji, där de amerikanska programledarna satt utomhus i kortärmat. Numera packar vi isdubbar när vi ska lira golf i Florida. 

 


Cykelbåtarna i Prag var bara uthyrda sent på kvällen.


Prag juli 2015. Under tre dagar var det extremt varmt och kvavt, värre än något vi upplevt i Sydostasien. Mellan klockan 10 och 22 kunde vi inte vara utomhus, ens i skuggan. Samtidigt var det regn och rusk med runt 15 grader i Sydsverige. Vi längtade hem.
Marbella september 2007. Precis innan vi ska slå ut perforerar hagel stora som golfbollar Santa Claras golfbana på spanska solkusten. Bilarna i området fick omfattande plåtskador. Själva fick vi omgruppera till baren och ett antal instead-of-golf-öl.

 

 

Polen april 2013. Vi golfare satsade på Gdansk i norr, icke-golfarna på Krakow i söder. Vi hade en vecka med 10 grader och var glada när det slutade regna sista dagen. Krakowgänget hade samtidigt drygt 20 grader och klagade på 15 grader sista dagen.

 

 

Men vi hade också tur med vädret


Engadin Samedan i St Moritz.

 

Schweiz september 2011. Månadens sista vecka lirade vi golf på de klassiska skidorterna Davos och Sankt Moritz, i 25 graders värme och ett grönskande landskap. Veckan innan hade banorna varit täckta med upp till 30 cm nysnö under några dagar – vädret kan växla snabbt i bergen. Vi gavs chansen att fota gröna banor i kombo med snöklädda toppar.

 


Inte en vindpust på St Enodoc.

England oktober 2012. Varnade för blåsten i Cornwall hade vi med oss grejor för att surra fast allt rejält på oss själva och bagen. De perforerade greenflaggorna skvallrade om att det normalt blåser rejält här. Under vår vecka i slutet av oktober var det helt vindstilla och 15-20 grader varmt. Trots det träffade vi i vanlig ordning inte en enda fairway.

 

Höga kusten.

 

Norrland augusti 2020. Med rattmuff, myggmedel och ytterligare fördomar cementerade av filmen "Jägarna", tog vi oss äntligen norr om Gävle för att testa golfen. 25 grader varmt varje dag, inte en mygga i sikte och banor i mycket fint skick. Visst har de tänkt fel när de gjorde Sverige så avlångt, men det går att bryta resan genom att spela golf hela vägen upp och ner. Vi kom till Umeå, men önskade att vi haft tid att ta oss ännu längre norrut.

 

Dyr golf, billig öl.

 

Vietnam januari 2018. Översvämningar gjorde att vi i Vietnam inte fick chansen att testa så många banor vi hade velat. Istället blev det mer öl. Det här var utmärkta nyheter för vår reskassa då vi för en genomsnittlig greenfee i Vietnam kunde konsumera 150 flaskor halvliters öl (fotot nedan) på en skön skuggig uteservering. De dyraste banorna kräver att du avstår 300 öl.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.