destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Två banor av olika karaktär och boende mitt i stan


Vi har testat Gävle GK:s två banor i kombination med Clarion Hotel Winn mitt i stan. Ett golfpaket är ett sätt att komma runt att banorna är notoriskt svåra att hitta lediga tider på.

Gävle är mest känd för julbocken som oftast verka brinna upp innan julen. Huruvida kommunen definierar bränderna som ligistdåd eller marknadsföring är vi osäkra på. För turister är den gamla bostadsbebyggelsen från 1700-talet, Gasklockorna, Konserthuset samt det vackra brandstationshuset, som ligger mitt mot Centralstationen, väl värda att uppleva.

 

Stadens äldre bebyggelse, gamla Gevalia-fabriken, Gasklockorna, Konserthuset. Längst upp: Avan på Gävle GK.


Vi checkade in på Clarion Hotel Winn, så centralt du kan komma i Gävle, granne med Stortorget. Trots det centrala läget var det inga problem att hitta gratis helgparkering direkt utanför (finns också betalparkering inomhus). Hotellet är en välkänd mötesplats för Gävlebor och ska ha en mycket uppskattad brunch. Personalen är mycket trevlig. Gästerna har tillgång till relax-avdelningen med pool och gym.

 


Winn i Gävle gav oss chansen att testa en riktig svit till ett överkomligt pris. Det vi gillade mest var det stora badrummet som öppnade upp stort mot såväl sovrummet som vardagsrummet. Det finns gott om utrymme i en stor hall och ytterligare en toalett om någon vill ha en privat långsittning. Sängarna var förstklassiga.


Du hittar faktiskt de bästa priserna på hotellets egen hemsida. Det kostar inte mycket att uppgradera rummet från Standard till Superior, vilket ger dig ett än fräschare rum, badrock och lite lullull. Superior-rummen ger också chansen till dubbelsäng, om du hellre ligger och kramas än ser på golfkanalen på tv. Hotellet har också några minisviter samt en riktig svit. Den senare erbjuder chansen att imponera på maken/makan utan att det gräver något större hål i plånboken – räkna med att den kostar drygt dubbelt mot ett standardrum (priserna är dynamiska och går upp och ner i takt med bokningsläget). Eftersom jag själv låg på minus gentemot sambon efter – i hennes tycke – för mycket golf och för lite dammsugning såg jag här chansen att kratta manegen för en säsongsavslutning med ännu mer golf och mindre dammsugning. 

 


Frukosten var förstklassig och du kunde även grädda dina egna våfflor.

Gävle GK ligger mycket centralt, bara åtta minuters körning från innerstaden. Även om klubben har två banor kan det vara extremt tufft att hitta lediga tider, för att Gävle är en hyfsat stor stad och det inte ligger några andra banor riktigt nära. Du kommer runt det här genom att boka ett golfpaket, där hotellen har bokningsprivilegier.

 

Gamla banan, avslutningshålet. Nedan: korthål på Avan.


Vi spelade båda banorna, Gamla banan på en lördag och Avan på en söndag. På lördagen vräkte regnet ner, ändå bokade ingen av sina starttider. Alltså var vi också tvungna att gå ut, annars skulle det inte bli något spel den dagen. Efter fyra hål slutade det lyckligtvis regna och banan torkade upp förvånansvärt snabbt. Båda banorna var under vårt besök i mycket bra skick. På båda rullade det på bra, trots att det var fullbokat. Restaurangen är en av de bästa du kan hitta på en svensk golfklubb och vårt tips är att äta buffén efter rundan – äter du innan är risken stor att svingen inte kommer förbi magen.

 


Gamla banan är en blandning av skogs- och parklayout. I takt med att man på senare år röjt rejält för att få in solen på spelytorna har den blivit betydligt luftigare. Framförallt är det första nio som ger mycket parkkänsla, där hålen många gånger löper parallellt med varandra fram och tillbaka. När du slår ut från bakre tee på hål 7 ska du vara försiktig med eventuella golfare på 6:ans green snett framför dig. Sista nio ligger hålen lite mer separerade från varandra och här finns också några kul doglegs. Som längst kan du spela Gamla 5 683 meter.  

 

 

Avan, som har fått sitt namn av området för bansträckningen, där det tidigare låg en soptipp, är vår personliga favorit av de två banorna, för att hålen ligger mer separerade från varandra och för att den är mer kuperad. Här är det också betydligt mer vatten i spel. Banan ligger på andra sidan vägen från klubbhuset och det ligger en välsorterad kiosk när du kommer av hål 9. Lirar du bara nio hål är det endast några minuters gångväg till klubbhuset och ännu närmare till parkeringen. Avan kan som längst spelas 6 303 meter. Du hittar fler foton från Gävles två banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.