destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfhelg med jycken


Vi är många som gillar att ha med ”golfarens bäste vän” på banan och oftare än man kanske tror funkar det utmärkt att ha med byrackan även på golfhotellet. Johannesbergs Slott (se separat golfpaketsreportage) uppmuntar t.o.m. det och har ett eget hundpaket.

 

Vi tog med Häxa, en elvaårig vallhund som av och till brukar hänga med oss på hemmabanan. Häxa föredrar köttbullar framför golfbollar, så här fanns förväntningar långt bortom själva banan. Till skillnad mot tidigare inlånade exemplar (Sickan gav sig på våra klubbor i baksvingen, Sandor hade så bråttom framåt att vi hade svårt att hålla jämna steg med honom – och bagen) är Häxa en fröjd att ha med på golfbanan och vi hade faktiskt henne lös större delen av rundan. När det blev långtråkigt roade hon sig på egen hand, eller tog en powernapp på tee i väntan på att det skulle bli ledigt på green.

 


 

Efter rundan checkade vi in i ett rum som såg exakt likadant ut som kompisarnas, som reste utan hund. Skillnaden var att vi hade en hundmadrass, avtorkningshandduk och matskålar. Häxa fanns sig tillrätta ganska omedelbart, hon har samma typ av madrass hemma.

 

Under middagssittningen verkade andra som reste med hund uteslutande lämna dem i sina bilar. Det här var inget alternativ för oss då Häxa inte är kompatibel med bilar (hon ylande av missnöje hela vägen från södra Stockholm). Istället nyttjade vi slottets erbjudande om att äta i en separat matsal dit man kunde ha med sig hunden. Denna matsal ligger en trappa ner från den ordinarie. Genom att vi hörde sorlet uppifrån var det ändå som vi var med i gemenskapen.Efter 18 hål och middag är det ok att somna i restaurangen.

Innan vi högg in på frukosten nästa morgon tog vi en promenad på banan. Det var antydan till morgonfrost och helt tomt överallt, så Häxa fick springa lös och bestämma vägen. Med noll koll på i vilken ordning hålen ska avverkas såg hon till att vi ganska snart var vilse och det tog oss en bra stund att hitta tillbaka till frukosten, som vi åt i samma lokal som middagen.Morgonpromisen innan frukost var en höjdare. Nedan: frukosten, där Häxa pitchar för en pastejmacka.

För att summera: med inlånad hund hade vi den bästa golfpaketshelgen någonsin. För den som är hundägare på heltid måste det vara roligare att låta hunden hänga med än att tvingas lämna bort den. Det tycker säkert jycken också.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.