destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

En av landets vackrast belägna banor

 

I Funäsdalen kan du kombinera fjällvandring med spel på en bana med förstklassig sjökontakt.

 

Funäsdalen ligger i Härjedalen, 55/65 mil från Stockholm/Göteborg. Kommer du från Göteborgshållet är det ingen lång omväg att klämma in en runda på banan i Idre. Till de två fina banorna i Vemdalen är det knappa timmen.

 


Funäsdalen och Funäsdalssjön.

 

På orten är det liv och rörelse året runt och vyerna mot Funäsdalssjön och fjällen är riktigt fina. Fem minuter från centrum, i Ljusnedal, hittar du Funäsfjällens GK, en av landets absolut vackraste golfbanor.

 

 

Banan ligger på knappt 600 meters höjd över havet och är du här i maj är det inte uteslutet (men ytterst tveksamt) att du kan kombinera utförsåkning med golf på samma dag. Högst sannolikt är det så års lite si och så med kvaliteten på båda, så det rekommenderas bara till verkliga kombinationsfantaster.

 

 

Bästa tiden för golfare att besöka är istället sensommar eller tidig höst, då är banan som bäst och det är myggfritt. Senare delen av september och början av oktober kan höstfärgerna göra upplevelsen vackrare, men då är risken större att råka ut för morgonfrost och är det tävlingar inbokade lär samtliga starttider förskjutas.

 

 

Första nio hålen öppnade 1973, med Nils Sköld som arkitekt. Det gör Funäsfjällen till svenska fjällens äldsta golfbana. Sista nio öppnade fjorton år senare, med lika väletablerade Sune Linde vid ritbordet. Det finns två tees, du kan spela banan från 4 705 till 5 575 meter, par 72.

 

I bakgrunden ses skidbackarna i Funäsdalen.

 

Banan drivs av Hotell Gyllene Bocken och det är även där du checkar in för rundan. Eftersom vi var osäkra på vad vi skulle tycka om banan hade vi inte arrangerat boende här, men efter avklarad runda kände vi att vi verkligen ville ha med Funäsfjällen i vår fasta golfpaketsavdelning – så vi fotade ett rum och de allmänna utrymmena. I övrigt får du kolla användarrecensioner på nätet. Hotellet har 49 bäddar och det finns även lägenheter att hyra.

 

 

Från incheckningen i hotellet är det bara några minuters gångväg till första tee, ett par 5 dogleg nerför och med avslutningshålet samt Ljusnedals kyrka på högersidan. När du går av öppningshålet är det lätt att gå fel – du ska över vägen, annars hamnar du på hål 7.

 

 

På hål 7 får du din första kontakt med Ljusnedalssjön. Slår du extremt långt kan det vara värt att veta att det inte är 7:ans green du ser rakt fram, istället svänger hålet vänster ungefär halvvägs. När du hålat ut passerar du kiosken för första gången, sedan igen efter hål 14. Den ligger mycket fint med utsikt mot sjön och flera greener med spännande inspel.

 

 

Hål 10-11 tar dig tillfälligt bort från sjön, men på 12:ans green är du tillbaka och sedan spelas 13-16 närmast vattnet – hade de här fyra hålen legat längre söderut i landet hade de varit världsberömda i hela Sverige.

 

 

Med en extremt kort säsong är det naturligtvis svårt att få ekonomi i en golfbana här uppe och det kan vara så att skicket på spelytorna lämnar en del att önska under ditt besök. Skulle det vara så tycker vi att du ska höja blicken och se vad vi såg: en kul, bra och omväxlande layout i en fantastisk miljö. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Självklart ska du också avsätta någon dag till att vandra i fjällen, för oss var det premiär och en annorlunda känsla att fokusera på vyerna istället för att leta boll. Fotona nedan är tagna västerut från Funäsdalen, mot norska gränsen.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.