destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Lättillgängligt golfpaket i herrgårdsmiljö

 

För den som likt oss gillar golfpaket i herrgårdsmiljö har vi testat ett bara några minuters körning från Vänersborg och Trollhättan – och några minuters promenad från tågstationen. Golfen valde vi att spela på lite mindre kända Ekarnas GK.

 

Ronnums Herrgård ligger i det lilla samhället Vargön fem minuter öster om Vänersborg och tio minuter nordost om Trollhättan – vill du bryta av den lantliga herrgårdsmiljön med stadsnöjen är det nära. Är det några i sällskapet som ansluter med tåg funkar logistiken utmärkt, från tågstationen i Vargön är det tio minuters promenad till herrgården.

 

 

Anläggningen är mycket trevlig och när vi anlände fanns det fika uppdukat i det trevliga receptionsområdet. Luncher och middagar här är mycket populära, vi hade dock själva inte möjligheten att testa. Inomhus finns bastu, gym och ett stort rum där du kan slumra till med utsikt mot trädgården. Utomhus finns en stor bubbelbalja som trots en kylslagen och regnig aprildag funkade utmärkt för oss. Sommartid går det att låna cyklar till en närbelägen badplats.

 

Vårt standard dubbelrum, med ett skrivbord och gott om utrymme. Sängarna var mycket sköna.


Du väljer själv vilken av de tre banorna i närområdet som du vill ha i ditt golfpaket. Onsjö ligger bara tio minuter bort, Koberg och Ekarnas ca 20. Vi har tidigare testat de två förstnämnda (du hittar foton här) varför vi gav oss på Ekarnas. Klubben ligger österut från Ronnum, i Grästorp, och erbjuder en parkbana med omväxlande layout. Här och var är det lite kuperat, men har du normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Med tanke på att det är hyfsat lätt att hitta snedskotten är slopen väl generös.

 

Som synes på bilderna hade banan inte riktigt kommit igång ännu i slutet av april.

 

De två inledande hålen spelas uppför, sedan är det nerför från tees på trean. Efter det planar layouten ut och terrängen blir mer öppen, med gott om utrymme för dig som inte är helt överens med klubborna om färdriktningen. När du lämnar hål 10 ska du vara uppmärksam så att du inte hamnar på hål 12 – korthålet 11 hänger lite på sniskan, som om man i sista stund kontrollräknat och insett att det behövdes ett hål till för att det skulle bli 18.

 

 

Hål 17 ligger fint, ett par fem som har det lokala vattendraget längs med hela vänstersidan. När du närmar dig green smalnar det av. Se upp för snedskott från höger, den lokala pistolklubben håller till här.

 

Hål 17, halvvägs och från green. Nedan: hål 18 från tees och från green.

 

Avslutningshålet är ett läckert korthål som spelas över ån och som du har fin utsikt mot från klubbhusets uteservering. För att ta dig hit från hål 17 är det en ganska rejäl transport, men det är vackert hela vägen. Du hittar fler foton från de tre banorna här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.