destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


 

Alternativ till buggyn – vi har testat några du kan stöta på


Vissa banor har långa transportsträckor mellan hålen och kräver mer eller mindre golfbil, men för det mesta handlar det om att klubben tjänar bra med pengar på uthyrningen, i kombination med att golfare verkar bli allt bekvämare. För att få in extrapengar även av dem som inte är bekväma har klubbarna tagit fram alternativ till golfbilen, med förhoppningen att vi ska tycka det är kul att testa. Vi har gett oss på några alternativ til den traditionella buggyn och betygsatt dem på en tiogradig skala:

 

 

Trehjuling: 1


Ser du dig själv komma längs fairway balanserade på bakhjulet kan du glömma det, det ex vi testade hade en motoreffekt som gjorde oss oroliga att vi inte skulle hinna fram till våra utslag innan fairway växte igen. Det enda positiva var att vi kom in till klubbhuset efter första nio, så att vi kunde dumpa åbäket och istället gå.

 

 

Fyrhjuling: 2


Fördelen med den här ska vara att den är välbalanserad, som en permobil (om du till äventyrs redan längtar efter en sådan). Nackdelarna är flera:
- Alldeles för många reglage som ska manövreras hitan och ditan för att åbäket överhuvudtaget ska röra sig ur fläcken.
- Klubborna hoppar nästan ur bagen så fort terrängen är lite ojämn (vilken den ofta är där vi spelar vår golf).
- Högljudd. När vi backade lät det som en långtradare var i farten och tutan var extremt högljudd (vi lyckades komma åt den fem gånger under rundan, två gånger i medspelares baksving).
- Ful, som att köra runt på ett rumphugget kylskåp.
- Obegripligt varför du inte istället skulle hyra en vanlig golfbuggy (att den inte får lägsta betyget beror endast på att den var snabbare än trehjulingen).

 

 

Tvåhjuling till fast pris: 6


Om du inte vill dela buggy med någon läskig spelpartner – och inte gå – är det här bästa alternativet. Samma breda däck som på golfbilarna och det gör att de är lite speciella att svänga – ta det lugnt i första kurvan tills du får häng på funket.

 

 

Tvåhjuling till timpris: 6 (9 med annan prissättning)


På allt fler klubbar hittar du elektriska motorcyklar till timpris att hyra. Du laddar ner en app och låser upp hojen för en peng och därefter är det ytterligare en peng per påbörjad timme. Vi tycker det är kul att man betalar per timme, men timpriset är för lågt för att uppmuntra golfare att hålla bra fart på banan. Tiofaldiga timpriset per påbörjad timme efter de fyra första så skulle vi få bra fart på banan – eller dålig stämning när framförvarande boll inte släpper igenom.
 

 

Gator arbetsbil: 10


Tillfälligt halt på ett ben var jag tvungen att ha golfbil. Dock hade det blivit en dubbelbokning och alla bilar var ute. Klubben erbjöd istället en banarbetarbil. Inledningsvis var jag skeptisk, kändes som en statusmässig nergradering. Sedan insåg jag fördelarna:
- Betydligt snabbare än vanliga golfbilar.
- Terränggående (passar min spelstil).
- Större batteri – räcker hela vägen in även vid extra dåliga dagar.
- Börjar inte som vanliga buggys pipa och dö när du kommer för nära greenen.
- Flak där du kan ha klubborna lite huller-buller. Tippfunktion, aldrig fel.
- Nercabbat vid soliga dagar.

- En klar vinnare, om du kan slita den från banarbetarna.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.