destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Äkta links och över 1 000 sorters whisky

 
LinksGolf Öland är en av få svenska linksbanor och ligger ner mot Ölands södra udde. Vi checkade in på mysiga Hotel Skansen i Färjestaden, strax söder om brofästet och med tre kvarts körning till banan. Lite otippat har hotellet världens största sortiment av Skottlands nationaldryck.


LinksGolf Öland hittar du långt ner på södra Öland, 45 minuters körning från brofästet strax norr om Färjestaden och strax innan Ottenby fågelstation på södra udden. Banan var länge känd som Grönhögen, efter orten där den ligger, men Öland får väl anses vara mer geografiskt gångbart. Att banan erbjuder linksgolf är också något som säkert är bra att saluföra så tydligt som möjligt.

 

Delar av det enorma whiskyutbudet på Hotel Skansen.

 
För att inte riskera lappsjuka valde vi att förlägga övernattningen till civiliserade trakter och checkade in på Hotel Skansen i Färjestaden. Av en händelse (Google) hade vi fått reda på att världens största utbud av whisky fanns här och det lät för otroligt för att vi inte skulle syna påståendet.

 

 

Hotellets historia går tillbaka till slutet av 1700-talet och den äldsta byggnaden har hängt med sedan dess. Huvudbyggnaden uppfördes 1811 och fungerade inledningsvis som ortens tingshus. Sedan 1984 ägs hotellet av familjen Norén och det är Fredrik Noréns stora whiskyintresse som tagit Hotel Skansen in i Guinness världsrekordbok, mer om det längre ner.

 

Chesterfield-soffor, designade för whisky.

 

Att Hotel Skansen är populärt sommartid förstår man, det finns rejält med ytor att umgås på utomhus, oavsett om ni föredrar att sitta med en öl på en veranda eller ligga vid utomhuspoolen. Själva var vi här en kylig aprildag och satsade på en av bubbelpoolerna utomhus. För den som vill ha lite mer tropikkänsla finns en inomhuspool i varmfuktig miljö i spa-avdelningen, som ligger i ett separat hus. Som hotellgäst har du också möjlighet att träna gratis på Wellness Studio som ligger 150 meter från hotellet.

 

Vi checkade in i ett trevligt rum med uteplats mot poolen. Sängarna var mycket sköna.

 

Middagen var en riktig höjdare. En av oss satsade på rödvinsbrässerade oxkinder med rökt märg- och tryffelsmör, mandelpotatispuré, krispig ostronskivling och rökt grissida. Den andre vågade inte chansa utan körde en lyxig version av golfmat i form av en brisket- och högrevsburgare med briochebröd, karamelliserad lök, bacon, rökt cheddarost och tryffelmajonäs.

 

 

Så till whiskyn. Vi dricker inte själva den ädla drycken men önskade vi hade gjort det, för Hotel Skansen noterades 2018 i Guinness Book of World Records för att ha världens största samling för utskänkning (läs den intressanta historien om hur det gick till). Hela 1 179 sorters whisky är det officiella rekordet och vi rekommenderar verkligen att gå ner i källaren och titta på den imponerande samlingen. För den som vill lära sig mer anordnas provningar. Kolla bara priset innan du gurglar och spottar ut – den dyraste sorten lär kosta uppåt 30 000:-/centilitern.

 

Ännu en del av whiskysortimentet, fler hyllor finns.

 

Allt sammantaget var vi mycket positivt överraskade av Hotel Skansen; ett personligt boende, mycket bra mat och trevlig personal rakt igenom. Logistikmässigt funkar det utmärkt för golfen, närmaste banan, Saxnäs, ligger bara tio minuter bort och till Ekerum och Kalmar GK, med två 18-hålare vardera, är det 20 minuters körning. LinksGolf Öland når du på 40 minuter. 

 

Frukosten och del av frukostmatsalen.


LinksGolf Öland påminner om en brittisk links av mellanprisklass. Hur du kommer att uppleva den hänger på flera saker, visuellt mest på hur torrt det varit. Flera foton som cirkulerar visar banan med rejält torra fairways. Många gillar det här, för att de får en förstärkt linkskänsla, med bollar som kan rulla och studsa ganska rejält. Själva tycker vi att det är fult och är tacksamma för att banan var grön och fin under vårt besök en oktoberdag.

 

Korthålet 7 var en favorit, med en green i två nivåer där det är lätt hänt att ta för mycket klubba av rädsla att hamna kort eller i den tuffa bunkern vänster om green. När det är mer vatten i dammen är det här hålet säkert riktigt vackert i eftermiddagssolen.

 
Spelmässigt kommer din upplevelse i stor utsträckning att bestämmas av hur mycket det blåser. Här har LinksGolf Öland enligt uppgift varit progressiva och som första bana i världen infört en ”vindslope”: ju mer det blåser desto fler slag får du på slopen. Eftersom incheckningen var obemannad när vi dök upp fick vi greja med det här själva. Det var förvisso helt vindstilla, men alla vet att det kan börja blåsa helt utan förvarning på ”Solen och vindarnas ö”, så vi gav oss för säkerhets skull tio slag extra på slopen.

 


Övningsgreenen framför klubbhuset, med drivingrangen i bakgrunden, där du kan sikta mot en liten ö.


Banan har numera par 74 och kan som längst spelas...ehhh, vi glömde att få med oss scorekortet och kunde inte hitta någon info om det här på nätet, men det kändes fullt tillräckligt. Det som framförallt gör den kul är att den som en av få banor erbjuder en genuin linksupplevelse utan att du behöver åka utomlands. Det var också, i varje fall under vårt besök, skönt att slippa tjockruffar, som på brittiska links kan sno en ansenlig mängd bollar.


Linkskänslan handlar i stor utsträckning om de så karaktäristiska tvärtorvade bunkrarna, som man här verkar ha byggt upp med hjälp av kasserat konstgräs (ganska vanligt numera och genialiskt då det minimerar underhållskostnaderna). Dessa bunkrar har rejält höga framkanter och hamnar du i dem är det tufft att ta dig ur i önskad färdriktning – precis som en bunker ska funka.

Dubbelgreenen på banan sedd från två håll.


Som sig bör finns också en dubbelgreen. Den dyker upp på hål 4 och – kan man tänka – igen på hål 12. Kiosken dyker upp vid 7:ans tee och du passerar den igen efter hål 16. Efter hål 9 finns en liten sittplats till vänster där lokala kaffetermosgolfare verkar stanna till och släppa igenom.

Inspelet på 17 fram- och bakifrån. Nedan: 18:e green med klubbhuset.


Sista två hålen är fina, 17 är ett par fem där fairway har det vattenfyllda stenbrottet längs hela vänstersidan och några välplacerade bunkrar på högersidan. På inspelet ska du över ett sorkdödarfientligt dike. 18 är ett korthål med obehagligt många svårigheter i spel oavsett vilken tee du slår från.Sammantaget erbjuder LinksGolf Öland en annorlunda upplevelse väl värd resan ner från brofästet, inte minst för vyerna mot Kalmarsund fina dagar. Vill du ha hela paketet finns hickoryklubbor att hyra. I den virtuella banguiden hittar du flyovers med samtliga hål.


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.