Summering av golfen på sydafrikanska sydkusten
17 banor och åtta golfhotell hann vi med på sydafrikanska sydkusten, inklusive alla de bästa anläggningarna längs Garden Route. För att ge er lite subjektiv vägledning har vi valt ut några "vinnare" i olika kategorier. Eftersom golfare har en förkärlek för listor har vi också satt ihop de 18 hål vi helst skulle vilja lira igen och rankat dem inbördes – vill du spela samtliga blir det till att fläska upp för nio greenfee. Listan går inte att överklaga.
Pearl Valley, 18 hål i felfritt skick. Längst upp: Erinvale, med en av de trevligaste klubbsverandorna.
Bästa skicket: Pearl Valley var helt klart banan för dig som vill ha spelytor i absolut toppskick. Hotellet var helt ok men väl dyrt för vad som levererades (dock inte mat och dryck), vill du bo på en golfbana i området rekommenderar vi istället Devonvale som är med i samma text.
Simola, en av tre banor som var extra kul att spela.
Roligast att spela: Pezula och Simola i Knysna och Pinnacle Point (här har du en flyover över den banan) i Mossel Bay var de i särklass roligaste banorna att spela, med kuperad terräng och många tees med ”wow factor” (bil ingick i greenfeen på samtliga). Pezula och Pinnacle kan säkert dra ner byxorna på dig när det blåser (störst chans för vindstilla på morgnarna) medan Simola ligger mer skyddad.
Lobbyn på Arabella. Nedan: George.
Bästa golfhotellet: Arabella, tätt följt av Pezula. Båda kombinerade lyx med afrikanska vibbar. Fancourt var mycket fint, men mer europeiskt. Simolas lägenheter var mer amerikanska, men ska du bo flera nätter så är bekvämligheten här svårslagen.
Mycket golf för pengarna: George GC. Redan när vi under 1990-talet var här och lirade så framhöll inhemska golfare den här som sydkustens kanske mest prisvärda bana. Inget har ändrats. Banan är alltid högt rankad och vi hade en lika bra och trevlig runda här som på grannen Fancourts två bästa banor, för en betydligt mindre peng. Dessutom är det inga problem att hitta bra och billigt boende i George.
Clovelly, halvtimmen söderut från Kapstaden.
Trevligaste klubbsverandan: Clovelly, Erinvale, Fancourt (ej The Links), Hermanus, Knysna, Plettenberg Bay – i den ordningen. Lite skev blir vår bedömning då vi på Clovelly hamnade i sällskap med ett trevligt svenskt par som funderade på att köpa hus i närheten (vilket de nu gjort – vi är inte alls avundsjuka). På samtliga av dessa klubbar var det en väldigt avslappnad stämning och vi kunde absolut se oss häcka på uteserveringarna där en svensk vinter.
Fancourt Montagu.
Bästa Fancourt-upplevelsen: Många vill ha Fancourt som trofé och mest dräglas det över topprankade The Links. Mycket av attraktionskraften för inhemska golfare ligger i att banan gör anspråk på att vara en linksbana och då uppstår problemet för dig som europé att du har mer linksiga banor hemmavid. Därför, om du vill ha Fancourt-trofén utan att behöva sätta hus och barn i pant, tycker vi att du ska satsa på Montagu eller Outeniqua – vi hade en precis lika bra dag på Montagu som på The Links. Dessutom är stämningen runt klubbhuset vid Montagu/Outeniqua mycket trevlig medan det vid The Links klubbhus lär vara ganska ödsligt då det är så få som lirar där.
Vår kuligaste 18-hålare
Med över 300 hål spelade kan vi självklart inte låta bli att sätta ihop en egen 18-hålare. Vi har inte funderat värst mycket över "playability, width, strategy and options", som ofta ligger till grund för traditionella rankinglistor. Istället har vi utgått från det som vi alltid utgår från i våra reportage: hur kul hade vi och vilka hål skulle vi helst spelat en gång till. Vi börjar bakifrån:
18. Obaai hål 6. Klart vi måste ha med ett helt torrt korthål där våra sorkdödare ändå är dödsförklarade redan på peggen. Det finns en främre tee som i princip ligger granne med dropprutan. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.
17. Pinnacle Point hål 13. Ett korthål som inte är så långt som det kan tyckas, men all sten i blickfånget kan väcka dina hjärnspöken. Hela åtta tees att välja på för den som successivt vill jobba sig närmare. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.
16. Goose Valley hål 11. Korthål helt omgivet av ogenomtränglig vegetation och med en vettig chans att gå vilse på vägen fram till green – om du skulle råka ha oavslutade affärer där. Speltips: träffa green.
15. Arabella hål 8. Långt par 5 nerför. Har du haft äventyrligheter för dig på vägen ner kommer du bergsäkert att försöka ta igen förlorad mark på inspelet och hamna i problem i sanden som vaktar infarten till green. Speltips: Ha inte med vänsterspelare i bollen – de kommer bara att gnälla över att fairwaylutningen är diskriminerande.
14. Pearl Valley hål 13. Hyfsat kort par 3, men med en elakt placerad greenbunker för oss med kronisk vattenskräck. Helt platt men i fantastiskt Pearl Valley-skick.
13. Fancourt Links hål 15. Dogleg par 4 med enbart problem längs vänstersidan – och en hel del på högersidan. Eftersom du sannolikt inte kommer att hitta ditt utslag är vårt speltips att vara maximalt aggressiv från tee och sikta mot green – du försökte i varje fall.
12. Arabella hål 9. Kort par 4 dogleg där det mest problematiska är att folk kan se dig från hotellbalkongerna. Näst mest problematiskt är att veta hur långt du ska slå för att landa säkert på fairway. Samma speltips som på förra hålet.
11. Pezula hål 11. Normallångt korthål med tre elaka synliga bunkrar vänster och en osynlig extra elak höger. Speltips: träffa green.
10. Obaai hål 17. Kort par 3 där största risken för att hamna i problem är att du är mer fokuserad på havsutsikten än på bollen.
9. Pinnacle Point hål 7. Kort par 3 som kan spelas från två helt olika teepositioner. Är du här rätt tid på året har du även andra valmöjligheter, då Southern Right-valar brukar komma till vattnen utanför för att kurtisera. Speltips: undvik sänkan mellan tee och green.
8. Pezula hål 10. Kör säkert rakt fram och få ett längre inspel, eller dra på åt vänster och få ett lättare inspel. Som på alla risk/reward-hål är speltipset att ingen minns en fegis.
7. Pearl Valley hål 7. Långt par 4 med sand och vatten som kommer att bråka med ditt utslag oavsett slaglängd. Vi tar gärna emot speltips. Helt platt men i fantastiskt Pearl Valley-skick.
6. Fancourt Links hål 2. Ett långt korthål med en hel del äventyrligheter för den som har sorkdödare som sitt ”stock shot”. Flaggkillens morgonhumör kommer att vara avgörande för dina prestationer på den ondulerade greenen.
5. Pinnacle Point hål 18. Ett par 5 som erbjuder flera spelalternativ, om du lyckas sätta bollen i spel från tee (det finns tees längre fram också). Fairway sluttar vänster mot en 300 meter lång sandlåda, som vaktas av tät semiruff.
4. Fancourt Montagu hål 17. Signaturhålet på Fancourt, ett par 3 med lite gräs bortom en ocean av vatten. En av våra Bobmen ville spela det som ett par 4, men vi kom inte på hur. Istället tog caddien över och vår Bobman fick kränga på sig caddieoverallen (gorillahållningen beror på att overallen var väl tajt och klämde åt rejält i skrevet).
3. Simola hål 2. Ett par 4 som känns lika högt som långt. Äventyrligt att ta sig ner till fairway med golfbilen. Finns droppruta där fairway börjar, i höjd med en främre tee. Speltips: ta i så att du ligger på gränsen till att göra i byxan, eller strax förbi om du slår kort.
2. Pinnacle Point hål 12. Kort par 4 med trubbel på båda sidor fairway. OB vänster om vägen för den som missar grovt vänster, blött för den som missar grovt höger.
1. Pezula hål 13. Långt testosteronframkallande par 5 med 70 meters fallhöjd från tee till green och med chans att se Antarktis vid klart väder. En hel del hinder på vägen ner, men vad som gör hålet så kul är att det finns ett antal ”hållplatser” för den som planerar sina slag.