destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bo på banan men ändå nära strand och bad

 

Strax utanför Falkenberg hittar du en mycket trevlig 27-hålare med boende och bra mat. Har du fått med dig någon som hellre ligger och solpressar fläsket ligger Skrea, en av Hallands mest kända stränder, bara kvarten bort.

 

Vinbergs GK  ligger tio minuter nordost om Falkenberg och erbjuder 27 hål, varav 9 är pay & play. Ullared, ”Home of the 100-pack tubsockor”, ligger endast 20 minuter bort – farligt nära för den som likt oss har noll koll på ekiperingstrender.

 

 

Klubben erbjuder även boende, i stugor eller ”golfsviter”, samt 30 ställplatser med el för husvagnar och husbilar. Det här, tillsammans med en restaurang som även erbjuder frukost och middag, bidrar till att klubben är ett populärt stopp bland golfare som passerar på E6:an fem minuter bort. Vi testade lunchen och frukosten, båda mycket bra. För middagen rullade vi in till Falkenberg, för en chans att vara lite stadskulturella (ha alltid med en nykterist för den här typen av bilkörningar på golfresan).

 

Restaurangen under lunchbuffén. Bra ölsortiment. Nedan: vår golfsvit.

 

Stugorna och ställplatserna ligger i direkt anslutning till klubbhuset medan sviterna ligger några minuters promenad bort, i lummigare terräng. Vi valde att testa de senare, som en gång i tiden skulle rädda Bäckavattnets GK men som efter konkursen där flyttades hit, sannolikt innan Halmstadklubben ens hunnit ta dem i bruk. Sviterna är på 24 kvm, med en liten pentry med kyl och mikro samt golvvärme i badrummet. Samtliga har väl tilltagna verandor, dock inte med utsikt mot golfbanan. Ska ni bo i en svit ska ni inte packa ur bilen när ni checkar in i klubbhuset utan ni parkerar direkt utanför ert boende.

 

 

Efter lunch på ankomstdagen satte vi tänderna i 18-hålaren, som mestadels är av parkmodell. Vill du bekanta dig med layouten innan rundan kan du göra det virtuellt. Första fyra hålen kan du spela med hjärnan i off-läge, sedan blir det tuffare på hål 5, med inspel mot en green omgiven av vatten.

 

 

Än nervigare blir det på hål 6, ett par 5 med ständig högersväng och vatten längs högersidan hela vägen och OB längs hela vänstersidan – inte helt olikt hål 13 på Bro Hof Slott Stadium Course (fast billigare att spela). Ett bra risk/reward-hål hela vägen från tee till green.

 

 

Medan första nio ligger öppet blir hålen mer separerade från varandra sista nio. Hål 10 och 11 spelas uppför och ger dig chansen att testa flåset. Avslutningshålet är riktigt fint, oavsett vilken tee du spelar från ska du pallra dig upp på backtee och spana in en rejäl portion av det halländska landskapet.

 


Allt sammantaget är Vinberg en riktigt kul bana. Layouten känns modern, med oftast gott om utrymme för den som spelar lika mycket på bredden som längden. Det syns i de små detaljerna att banan får mycket kärlek, med välfyllda och välkrattade bunkrar och bra och tydlig skyltning. Finishen var under vårt besök mycket bra, även om en pågående dressning av greenerna gjorde att vi inte kunde fota riktigt som vi ville. Vi skulle testat 9-hålaren också, som även den såg ut att vara i mycket fint skick, men tvingades prioritera några kalla öl på svit-verandan. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.