destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

 

Golfens historia och definitionen av links


Skottar hävdar ofta att golfen uppfanns av ett gäng fårherdar som för att hålla värmen slog stenar framför sig med sina stavar för att slutligen sänka dem i kaninhålen. Holländare hävdar att ett av deras urgamla spel inspirerat golfen. Även fransmän och kineser anser sig ha med ursprunget att göra. Sanningen är att ingen vet. Däremot är det utom allt tvivel att de första golfbanorna kom till i Skottland. När havet drog sig tillbaka bildades sanddyner där vildgräs så småningom fick fäste. Med tiden blev gräset allt mer dominerande, men de stora mängderna sand i ytskiktet gjorde att marken inte kunde användas till jordbruk. Istället började man använda områdena till rekreation. För att göra promenaderna lite mer livade kom någon på att man kunde slå en boll framför sig och på den vägen är det. Ordet "links" kommer just av att dessa områden utgjorde länken mellan havet och jordbruksmarken (ordet antas också ha att göra med ett gammalt engelskt ord för markförskjutning, men det tillhör överkursen). Mer om golfens ursprung "lär" ni er i det klassiska filmklippet med Robin Williams.

 

St. Enodoc, en absolut favorit i England. Längst upp: Carne på Irlands västkust, väl värd resan.

Bland många golfare anses linksbanor lite förmer än andra typer av banor, som en sorts ”back to basic”. Det här har medfört att många banor, inte minst i USA, försöker beskriva sig som links utan att ha någon som helst täckning för det, allt i hopp om att golfare ska betala mer pengar för sin runda.

 

Pärnu Bay, en modern links i Estland.

Vad är då kriterierna för en riktig linksbana? För fundamentalisterna finns det ett stort antal punkter som ska uppfyllas för att det ska anses vara en riktig linksbana, inte minst att första nio ska spelas på snöre bort från klubbhuset och sista nio på snöre in mot klubbhuset (därav begreppet ”ut-9” och ”in-9”). Poängen med detta är att man då vet att vinden sannolikt kommer från olika håll under rundan.

 

Siktpinnarna (används när du inte kan se fairway) kan vara rejält tilltagna.

Själva tycker vi att det är två komponenter som är nödvändiga för att en bana ska betraktas som links:
- Ett hårt och stumt underlag som gör att du tvingas till ett annat typ av spel. Istället för traditionell ”target-golf”, där du landar bollen i det område varifrån du vill slå ditt nästa slag, tvingas du rulla in bollarna.
- Ett rejält vindutsatt läge, så att du måste hålla ner bollbanan.

 


Streamsong i Florida. När amerikanarna vill skapa linkskänsla är det framförallt fokus på det visuella.


När det gäller själva upplevelsen av att vara på en linksbana kan vi också tycka att det är önskvärt med:
- Ett lite grovhugget intryck, gärna med buckliga fairways och ruffar och buskar som straffar snedslag.
- Mindre och djupare bunkrar (potbunkers).
- Läge vid havet (en riktig links behöver alltså inte ligga vid havet).

Utöver dessa saker tycker vi också att starttiden är viktig för upplevelsen. Under sommaren blir linksbanor ofta torra och bruna, vilket begränsar den estetiska upplevelsen. Om du slår ut senare på dagen hjälper ljuset till att göra banan vackrare.

 

Granville i franska Normandie, en av Europas bästa linksbanor.


En äkta linksbana är kul att spela för att den är så annorlunda mot vad de flesta av oss normalt spelar. Är det första gången ska du vara medveten om att kombinationen av hårt underlag, spellinjer som är svåra att se ens från tee, buckliga fairways där bollen kan studsa åt alla håll, tuffa ruffar, många djupa bunkrar samt stadig vind kan ge dig en rejäl käftsmäll. Vårt tips här är att inte fokusera på prestationen, utan på upplevelsen.

 

På Royal North Devon, Englands äldsta bana, hade vi en häströv i baksvingen.


Ursprunget till de djupa bunkrarna är att sanden inte skulle blåsa bort. Med tiden har runda ”potbunkers" blivit ett signum för linksbanor. Vissa kan vara så djupa och små att det känns som att stå i en oljetunna och slå om man vill vidare mot flaggan. Vi har några gånger spelat gamla linksbanor där det varit så många små ”potbunkers” på fairway att det känt som att spela ”Labyrint” (där man ska navigera en liten stålkula på en bräda med massor av små hål), men utan rattarna att försöka rädda bollen med.

 

Southerndown i Wales.


Räkna också med att det kan bli en del bolletande, ibland för att ruffen är tjock (många links har klipprestriktioner då de ligger i naturskyddsområden) men oftare för att det på linksbanor är svårare att hitta riktmärken vid sneda slag. När det gäller detta och spellinjen rekommenderar vi verkligen att spela med en medlem, det gör vi alltid på gamla linksbanor och de uppskattar verkligen att du besöker deras klubb.

 

Littlestone i södra England. Ibland är det bara positionen på teekulorna som avslöjar spelriktningen.


På riktiga hard core-linksbanor, ofta relativt okända, är det som att tiden stått stilla. När det gäller bekvämligheter på banan saknas de ofta. Finns det ett halfwayhouse/kiosk står det där nästan som en militär utpost på ett sedan länge övergett slagfält. Toalett kan du glömma och eftersom det inte finns några träd att gömma sig bakom är det bara att knipa ihop tills du når klubbhuset. De gamla linksbanorna kan också ha dramatiska tees, på toppen av en sanddyn. Numera är strandskyddet betydligt starkare och får man överhuvudtaget bygga en ny linksbana är det definitivt förbjudet att hugga av toppen på dynerna för att göra tees.

 


Royal St. George's i Kent, England. Kasserade slipers från järnvägsbyggena användes förr i tiden ofta för att ge stadga i bunkrarna och även för att bygga upp tees.

Ska du spela de anrika brittiska banorna är det "smart casual" och inga golfskor som gäller i klubbhuset, som i betydligt högre grad än i Sverige fungerar som en plats för samvaro. På de riktigt ”stiff upper lip-klubbarna” kan klädkoden, eller snarare klädkoderna, vara rejält strikta och hänga ihop med var i klubbhuset du vistas. En medlem på en av de stelaste klubbarna i England berättade att han skulle lämna en nyckel till en kompis som satt i klubbrestaurangen  och för att få göra detta var han tvungen att gå och hämta sin kavaj och slips och sätta på dessa ovanpå sin golf-tröja. Vårt tips är att alltid ha med vanliga skor och långbyxor i bilen. Vissa ställen kräver knästrumpor om du vill spela i shorts, för damer går det bra med kjol. På många klubbar märker du ganska snart om du har fel grejor på dig, genom att de äldre medlemmarna redan när du stiger ur bilen på parkeringen ganska oblygt tittar på dina felsatsningar. De gånger vi har varit felklädda har man utan undantag påpekat detta på ett mycket vänligt sätt, så få inte stora skälvan inför ditt besök.

select your language

daenfifrdeitnoptes

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.