destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bo mitt i stan och med några minuter till närmaste banan


Från järnvägsknuten Nässjö når du tre banor inom halvtimmens körning. Vi satsade på den närmaste, tio minuter bort.


Hotell Högland är det sämsta hotellet i järnvägsknuten Nässjö, 30 minuters körnng öster om E4:an och mitt i Götaland. Det är också det bästa, för lite överraskande har staden bara ett hotell. Läget kunde inte vara bättre, du ser i princip allt som händer i stan från frukostserveringen och järnvägstationen ligger rakt över gatan för de golfare som möter upp med tåg.

 

Vårt rum och utsikten från det. Längst upp: Nässjö GK med klubbhuset. Nedan: frukosten.

 

Namnet på hotellet syftar på småländska höglandet och här är södra Sverige som högst, med ett vintrigare klimat än i Jönköping halvtimmen bort. Totalt finns 108 rum och fler ska enligt uppgift vara på gång. De allmänna utrymmena är stora och med en betydlig retrokänsla. Rummen var bekväma och med ett litet hörnskrivbord. Privat parkering finns inom- såväl som utomhus.

 


I vårt golfpaket ingick middag. En av våra kvällar på hotellet var en söndag och då är restaurangen stängd för just middag. Då erbjöds vi istället en delikatess- eller räksmörgås modell större, som alla var lika nöjda med som den fina biffsteken vi serverades vår andra kväll.

 


Middagslokalen, vår biff, spaavdelningen.

Banorna i Eksjö och Vetlanda når du inom 20 respektive 30 minuter och Nässjö GK ligger endast tio minuter bort, varför vi satsade på den. Det här är södra Sveriges högst belägna golfbana och vägen upp till klubbhuset gör att man börjar undra om det är läge att hyra bil. Väl ute på banan är det dock inga problem att gå för den med normalflås.

 Hål 1 och 10 löper parallellt och är rejält långa par 4, du utsätts alltså för ett kraftprov både när du i vanlig ordning är ouppvärmd och sedan igen när du stelnat till efter kioskbesöket. Teetavlorna ger bra information. Hål 9 och 18 avslutar framför den upphöjda klubbhusserveringen och helt klart har klubben öppnat stora plånboken för dessa två greenområdena.

 


Vi var alla mycket positivt överraskade av banan; en helt ostörd naturupplevelse och en omväxlande layout med flera hål där vi tvingades tänka till. Faktiskt övervägde vi att lira ett andra varv, något som händer sällan numera. Skicket var bra rakt igenom och på många ställen bidrog gärdsgårdsstaket till den estetiska inramningen. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.