destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Golfpaket i skärgårdens huvudstad


Har du varit ute och snurrat med skärgårdsbåt i världens finaste skärgård är det inte omöjligt att du sett den vackra jugendbyggnaden som inrymmer Waxholms Hotell. Vi testade golfpaketet med spel på Waxholms GK

 

Vaxholm ligger i Stockholms skärgård, nordost om huvudstaden. Läget är strategiskt och redan på 1500-talet grundades en köping här, med den huvudsakliga uppgiften att vakta mot främmande angrepp från sjösidan och fungera som lotsstation. Fågelvägen är det ca 15 km från innerstaden men du lär som golfare anlända med bil, vilket tar dryga halvtimmen. Trevligaste sättet att ta sig hit är dock med skärgårdsbåt, men då blir det bökigare att ta sig till golfen.

 

Waxholms GK par fem.

 

Gillar du småstadsmys omslutet av vatten har du kommit rätt, oavsett när på året du besöker. Om du som oss dyker upp utanför sommarmånaderna är det lagom med besökare för att du också ska få en känsla av vardagslivet här – du kan strosa runt och känna dig som en av de fast bosatta. 1 sept-30 april är det dessutom gratis parkering på de flesta ställen i Vaxholm.

 


Waxholms Hotell ligger vackert vid Vaxholmsfjärden och med utsikt mot Kastellet. Det har funnits värdshus på platsen sedan slutet av 1700-talet och den nuvarande byggnaden i jugendstil uppfördes 1903. Med båtbryggan precis nedanför är det oftast liv och rörelse här, men utan störande biltrafik.

 


Kastellet. Ovanför: incheckningen.


Hotellet har 42 rum och två restauranger och en trevlig bar. Sommarhalvåret är uteserveringen mycket populär. För fine dining är det Matsalen som gäller, med strålande utsikt mot vattnet åt tre håll samt Kastellet. Eftersom vi visste att vi skulle äta frukosten här valde vi att satsa på den andra restaurangen, Kabyssen. I efterhand kände vi att vi skulle ätit även middagen där uppe, inte minst då ruskväder gjorde att vi inte kunde sitta på uteserveringen.

 


Matsalen under middagen med utsikt åt två olika håll. Frukosten i Matsalen.


Vi checkade in i ett rum med balkong mot båtbryggorna. Det här är verkligen att rekommendera när det är fint väder då du har förstklassig utsikt mot precis allt som händer i området – sker det några skumma passager in eller ut genom skärgården är du den första som kan slå larm. Vi gillar också att balkongerna ligger på rad nära varandra, det blir som att umgås på en uteservering (men med egen toa) och det är lätthanterligt att höra med grannarna om de vill ha en "stänkare".

 

Vårt rum och utsikten från balkongen - och från toa med hjälp av spegeln på dörren.

 

Till Waxholms GK är det tio minuters körning. Själva banan har inte så mycket vattenkontakt som man kanske hade hoppats, men atmosfären är helt ostörd – stirrar du upp dig under rundan här har du ingen annan än dig själv att skylla på.

 Layouten är en av Europas längsta, från bakre tee kan du få till hela 6 669 meter (som kortast går det att spela 4 960). Om det som under vårt besök blåser en hel del kan det vara väl så mastigt även att spela från tees längre fram – i vanlig golf-ordning verkar motvindshålen ta mer av kraft än vad du får tillbaka på medvindshålen.

 Första hålet, ett bekvämt kort par 4 som ger dig chansen att kalibrera svingen, har du på vänster sida strax innan du kommer fram till klubbhuset. Det är en kort promenad från incheckningen och på vägen passerar du rangen och en övningsgreen. Sedan följer ett kul par 5 med dubbla doglegs och ett dike innan green. Hål 6 var vår favorit på ut-9, ett kort par 4 som går att spela på flera olika sätt beroende på dagsformen på omdömet och självinsikten.

 


På 10:ans tee påminns du om att du trots den ostörda naturupplevelsen inte är långt från Stockholm, tittar du vänster ser du Kaknästornet. Sista nio är mer kuperade och har även mer vatten i spel. Avslutningshålet är ett par 3 med en rejäl pöl framför green. Det finns en torrare väg vänster om vattnet för sorkdödare, men det kostar ett slag.

 Sammantaget är Waxholm en riktigt kul och omväxlande layout och den ostörda upplevelsen bortom storstadens buller och bång är svårslagen. Från klubbhusterrassen har du fin utsikt mot hål 9 och fjärden bakom, eller vad nu vatten heter här ute. Plus också för att 150-pinnarna är i form av sjömärken. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.