destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Sundsvalls bästa vyer – från hotellet och på golfbanan


Sundsvall har tre banor av helt olika karaktär: park, skog och seaside. Vi valde att testa skogsbanan, Öjestrand GK, i kombination med hotellet som erbjuder Sundsvalls bästa vyer.  

Sundsvall ligger i dalgången mellan de två bergen Norra och Södra Stadsberget. På Norra finns huvudsakligen strövområden medan det på Södra finns motionsspår och skidanläggningar – och ett hotell med en förstklassig utsikt mot ”Stenstaden”.

 

Öjestrand par 4 dogleg höger. Längst upp: finrestaurangen på Södra Berget.

 

Hotell Södra Berget är del av Södra Berget Hotell & Resort, med ett stort utbud av aktiviteter för alla åldrar utspridda på 2 200 kvm. Med en 180 graders panoramautsikt mot staden där nere är finrestaurangen ett populärt utflyktsmål. När vi dök upp en lördag var det fullbokat på kvällen, men vi satte upp oss på väntelista och kom in den vägen. Skulle du inte få plats i huvudrestaurangen har bistron lika fin utsikt och maten kommer från samma kök – lite mindre ombonat men lägre priser.

 

Uppifrån: Gryning. Utsikt dagtid. Lilla baren. Receptionen. Spa-avdelningen. Bistron.


Standardrummen ger dig ingen utsikt mot staden, så vi rekommenderar att uppgradera till ett ”Superior-rum”, för att få med så mycket som möjligt av vad som gör hotellet unikt i Sundsvall. Vi hamnade i ett rum av den kategorin, som också gick under benämningen ”Family-rum”. Det var gott om svängrum och med två stora sängar fanns möjlighet att checka in fyra personer i ett rum. Stora fönster gjorde att vi hade järnkoll på vad som hände nere i Sundsvall.

 

Vårt rum och utsikten från det vid skymningen.

Det är ganska exakt lika långt till alla tre golfklubbarna i stan, räkna drygt 20 minuters körning. Vi valde att sätta tänderna i Öjestrand, en kuperad skogslayout med förstklassiga vyer mot sjön Öjen från många hål. Redan när vi parkerar bilen känns det bra, med fina vyer mot en rejäl portion Norrland på andra sidan sjön. Lite fördomsfulla känner vi oss då vi tagit med myggmedel men ingen solfaktor och det är 25 grader varmt. Vi tar av rattmuffen för att inte dra några blickar till oss.

 


På andra tee är känslan fortfarande bra, men betydligt tröttare. Det är nämligen rakt uppför hela första hålet och stigningen motiverar väl att det här är indexerat som banans tuffaste hål. Efter att du hålat ut är det fortsatt uppför till nästa tee. Kan vara läge för klubben att ställa ut några syrgastuber här. Belöningen är vyerna mot sjön, som verkligen är storslagna.

 

Första nio är fortsatt kuperade, men det är hanterbart. Hål 7 är ett av de tuffare, för att många kommer att ha ett ganska långt inspel och det är vatten såväl framför som bakom green – är du osäker på dina längder är det större chans till en torrare landning vänster om green. Nu du sedan ska upp till nästa tee är det ännu en rejäl klättring, men återigen är belöningen strålande vyer mot sjön.

 

 

Efter hål 8 blir banan betydligt mindre kuperad, men ändå tillräckligt för att layouten ska vara fortsatt spännande. Har du vänsterspelare i bollen ska du ha dem utom gnällhörhåll på hål 12, som lutar från höger till vänster hela vägen. På 17 ser det ut som att de glömt rulla ut fairway, men lita på oss när vi säger att den dyker upp där framme och att det är ganska gott om utrymme där du förmodas landa utslaget.

 

 

Avslutningshålet är häftigt, ett kort par 4 nerför, återigen med häftiga vyer mot sjön. Hjärnan säger att man ska lägga ut sig med ett kontrollerat järn för att sedan få ett säkert inspel. Reptilhjärnan skriker "DRIVER". En tumregel här är att reptilhjärnan aldrig har fel på golfbanan – och testar du inte med drivern kommer du att ångra dig redan på parkeringen.

 


Avslutningshålet från början, mitten och slutet.

Sammantaget är Öjestrand en riktigt kul och omväxlande layout med strålande vyer som bonus. Blir du medlem kan du med gott samvete skippa SATS-kortet. Extra plus för hallonbuskar överallt. Mest gillade vi första nio, för att de var mest kuperade och bjöd på flest upphöjda tees – flera gånger kände vi att vi nästan ville springa före för att spana in nästa hål. Inramningen kändes också mysigare här, det var några hål på sista nio som hade lite kalhyggekänsla. Tyvärr upptäckte vi inte att vi hade något dimmigt på linsen till mobiltelefonkameran, så bilderna från första nio blev konstigt suddiga, som den nedan på öppningshålet. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.