destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Trivsamt hotell och 72 hål inom en kvart

 

Nyköping ligger strategiskt längs E4:an halvvägs mellan Linköping och Stockholm. Två gånger har vi bott på Clarion här, med bästa läget i stan och middagen på köpet. Golfen har vi spelat på Nyköpings GK med 36 hål samt Kiladalen och Jönåker.

 

Visst finns det andra hotell i Nyköping, men Clarion Collection Hotel Kompaniets läge vid Nyköpingsåns mynning (med många uteserveringar sommartid) och granne med Nyköpingshus fästning är svårslaget. Dessutom ingår eftermiddagsfika och middagbuffé i övernattningspriset, vilket gör livet betydligt enklare när man är klar med dagens strapatser ute på banan och kanske inte är upplagd för att promenera runt stan i jakt på en restaurang.

 

Hotellet sett från Nyköpingsåns mynning. Till vänster se du Nyköpingshus. Längst upp: Nyköping GK:s Östra bana.

 

Namnet på hotellet kommer sig av att Nordiska Kompaniet från 1904 och sju decennier framåt tillverkade lyxmöbler här, med en stor del av Europas societet i kundstocken. Påminnelser om den tiden finns framförallt i form av tavlor i rummen och i de allmänna utrymmena.

 

På den stora terrassen har du kvällssol och utsikt mot ån och fästningen – och mot en Lantmännen-silo som gjorts om till lyxlägenheter på ett smakfullt sätt. Att middagen och eftermiddagsfikat ingår i rumspriset bidrar till att gästerna samlas här och det skapar en trevlig atmosfär. Nedan: vårt superior-rum.

 

Det finns 127 rum i olika kategorier och priserna följer bokningsläget, ju mer flexibel du är desto billigare blir det. Även denna gång satsade vi på att för en liten peng uppgradera till ett Superior-rum, som gav oss rejält med svängrum för svingövningar samt ett badkar istället för dusch.

 

 

Bygdens store son, kanotisten Gert Fredriksson med sex OS-guld, står staty bara någon minut från hotellet på vägen ner mot hamnen, där de gamla magasinen numera fungerar som restauranger. Fortsätter du runt hörnet så kommer du till kanotstadion. Vill du ha en rejäl promenad ska du ge dig ut och gå längs vågbrytaren – den verkar aldrig ta slut.

 

 

Fästningen Nyköpingshus (gratis inträde) är mest känt för det våldsamma gästabudet 1317, när kung Birger bjöd in sina bröder Erik och Valdemar till gästabud för att sedan kasta dem i fängelsehålan där de enligt sägnen svalt ihjäl.

 

Tidig morgonpromenad vid Nyköpingsåns mynning och de gamla hamnmagasinen som gjorts om till restauranger. Ska du ge dig på projektet att gå längs kanotstadions hela vågbrytare rekommenderar vi matsäck och nödraketer.

 

Nyköpings GK har två 18-hålare och runt 2 500 medlemmar, vilket gör den till en av landets största klubbar. I många år hette de Ärila GK, efter den närbelägna gården, men 2005 gick de tillbaka till det ursprungliga namnet. Klubbloggan gillar vi, inte bara för att den numera är fri från golfklubbor och bollar utan också för att den med ett vikingaskepp mycket väl kan vara världsunik. Kopplingen till vikingatiden redogörs för här. När Sune Linde ritade de sista 18 hålen fick han navigera runt en hel del fornlämningar (Nils Sköld ritade de ursprungliga hålen). Letar du efter klubbens ursprungliga 18-hålare, "Ärila-banan", ingick hål 1-2 samt 12-18 på Västra samt första nio på Östra i den.

 

 

Banorna är lite olika till karaktären, den Västra är mer eller mindre en parkbana rakt igenom medan den Östra avslutar med hål av skogskaraktär. De medlemmar vi hade i bollen föredrog den Östra just för den variationen. Vagn ingår i greenfeen och de står utplacerade på parkeringen, så att du kan lasta på bagen redan där.

 

Östra banan hål 14, ett långt par 5 med dubbla doglegs.

 

Vi började på Västra banan, som är den mest öppna och därmed den lättaste att rädda upp sneda slag på. Den börjar med ett kort par 3 där du står högt och en kulle framför green kan ställa till det för sorkdödare. Med flaggan kort krävs det rejäl bite på bollen för att komma nära. Sedan följer ett par fem där allt rinner höger.

 

 

Det är först på hål 6, ett bra risk/reward-hål som tvingar många att gå mot bunkrarna till höger för att undvika vattnet längs vänsterkanten, som vi känner att banan böjar göra intryck på oss. Sedan följer ett korthål som nästan har en ö-green, men man har hängt på lite landmassa för oss med vattenskräck – sympatiskt.

 

 

Hål 10-15 gillade vi nog mest på Västra, för att det här var lite mer kuperat och varierat, påminner en del om skogshålen på Östra. Slå inte andraslaget på hål 10 innan framförvarande boll ringt i klockan. Mot slutet av rundan dyker det upp några snygga stenbroar att korsa. Avslutningshålet är ett dogleg vänster som spelas upp mot restaurangens uteservering, chans att skämma ut dig inför sittningen. Du passerar kiosken ett antal gånger under rundan.

 

18:e green på Västra, med klubbhusrestaurangen till vänster.

 

Östra banan anses något svårare. Du står högt på öppningshålet (nedan), ett par 4 där greenen är omgärdad av vatten. Sedan följer ett krokigt par 5 uppför som kan vara nog så maffigt för kortslående – tipset är att  slå längre. Hål 7 och 8 är två riktigt trevliga doglegs med höjdskillnader, på det senare ska du inte spela in förrän framförvarande boll ringer i klockan.

 

 

Efter hål 10 korsar du vägen och hamnar i skogshålen. 12 och 13 är riktigt kul hål som kräver att du tänker till. 14 är återigen ett krokigt par 5. Står sedan matchen och väger kan allt avgöras på 16, ett dogleg där många nog försöker gena in över vattnet på andraslaget. Med dessa hål under bältet känns de två avslutande hålen lite tama, men de tar dig in till klubbhuset.

 

 

Spelar du bara en bana är det Östra du ska satsa på, för att den har mer personlighet medan Västra har lite "transportkänsla" på de nyare hålen. Östra tvingar dig också att tänka till oftare, vilket gör golfen betydligt roligare.

 

 

Kiladalens GK ligger en mil väster om Nyköping, fem minuters färdväg från avfarten på E4:an. För den som likt oss aldrig hade hört talas om klubben väntar en trevlig överraskning.

 


Klubben hette tidigare Åby GK men bytte namn 2008, för att inte förväxlas med Åda golf utanför Trosa, eller orten Åby halvtimmen västerut. Sedan namnbytet har det hänt en hel del, inte minst har banan byggts ut till 18 hål. Som arkitekt anlitades den då relativt okände Christian Lundin, numera väletablerad och kanske mest känd för att tillsammans med Henrik Stenson byggt om Österåkers östra bana, numera känd som Öster by Stenson.

 Som namnet indikerar är banan utlagd i Kiladalen. Det finns skisser över hålen på tees, men de ger inga mått, samma sak med scorekortet. Öppningshålet är ett par 3 där det är betydligt lämpligare att missa vänster än höger, sedan följer ett långt och brett par 5 där du helt kan släppa tyglarna på drivern. Hål 3 och 4 är uppe och vänder mot vägen och ger dig en del vägbrus, sedan tar layouten dig ner mot den helt ostörda Kiladalen.

 På hål 8 ska du vara uppmärksam på ett krokigt dike som ligger framför green. Hål 9 (nedan) är riktigt fint, med bunkrar av en modell som påminner om vad du ofta hittar på Gary Players banor. Uteverandan där du pausar halvvägs erbjuder fina vyer mot inspelet på hål 9 och utslaget på 10.
Även avslutningshålet är riktigt fint, där du från gul tee (fotot nedan) står högt och måste fatta ett ”man/woman or mouse-beslut”: äventyrligt rakt fram över ett rejält dike eller omvägen åt vänster. Här ska ni vara uppmärksamma på skylten som förkunnar att ni efter att ni är klara med era utslag ska släppa fram eventuellt bakomvarande parti när ni går mot bron till vänster.

 


Allt sammantaget var vi mycket positivt överraskade av Kiladalen. Fairways och greener var mycket fina under vårt besök mitten av juni. Det man kunde anmärka på var att bunkerkanterna kunde behöva lite ansning och att semiruffarna kunde klippas ner mer (ta för säkerhets skull ett bra riktmärke om du hamnar där).

 Det känns att det är ett familjeprojekt i det mycket vänliga mottagandet. Någon riktig restaurang finns i dagsläget inte, men mackorna dög bra och vill du ha en specialversion efter nio ska du se till att beställa innan du går ut. Omklädningsrummen är mycket fräscha, med bastu. Har du med dig någon i sällskapet som ännu inte fattat det här med golf finns det även en padelbana på anläggningen.

 

 

Jönåker GK ligger kvarten västerut från Nyköping. Har du kört på E4:an mellan Norrköping och Nyköping har du kanske sett golfbanan som syns söder om vägen, strax innan trafikplats Jönåker om du kommer västerifrån. Från att du svänger av motorvägen till att du står på klubbens parkering tar det två minuter.

 

 

Banan ligger i Kiladalen och just dalgrejen gör att ljudet från motorvägen inte är så störande som man kanske trott, du har det som ett sorl i bakgrunden men det är bara på några hål sista nio som du egentligen tänker på det.

 

 

Layouten är lätt kuperad och med normalkondis ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Första nio ligger öppet och innan ruffarna växt till sig är de ganska lätthanterliga, flera golfare tog rejäla genvägar. Sista nio är betydligt roligare, för att terrängen är mer kuperad och hålen ligger mer avskilt från varandra. Har du inte tiden/intresset/orken för 18 hål är det halva priset för nio hål. Finns möjligheten ska du då satsa på sista nio. Du hittar fler foton från samtliga banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.