Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Populärt område bland svenska golfare

 

Alicante är centralort i vad som för svenska golfare kanske mest är känt som Costa Blanca. Många hamnar i svenskkolonin Torrevieja (sju mil söder om Alicante) där banor som Ramblas, Villamartin, Campoamor och La Marquesa har lockat nordeuropéer i åratal. Banorna strax söderöver hittar du i vårt Murcia/Costa Calida-reportage.

 

Genom ett medlemskap i den nordiska förening Mas Amigos kan du få rabatterad greenfee på många banor i området, men det är fullt möjligt att du kan fixa den rabatten på egen hand genom att fråga klubbarna i förväg. För den som gillar kinesmat (som i Spanien av någon orsak är betydligt billigare än annan mat) verkar Torrevieja-trakten ha snudd på lika många kineshak som folkrepubliken.

 

Villamartin. Längst upp: La Finca tidig morgon.

 

Villamartin är något av en klassiker bland svenskar med hus i området. Anläggningen sjangserade under några år men har hittat formen igen och med ett sedan några år nyrenoverat klubbhus. Förhoppningsvis har de också fixat till drivingrangen, som vid vårt sista besök mest såg ut som en potatisåker där flygvapnet övar bombfällning (bollarna hämtade vi vad som såg ut som ett hönshus som hönorna för länge sedan gett upp).

 

 

Banan är riktigt trivsam och kul – en av de bästa du kan lira runt Torrevieja och med goda chanser att hävda sig mot nykomlingarna söderut. Layouten är omväxlande och det är lätt att efteråt komma ihåg många hål. Tees var inte i samma skick som resten av banan under vårt sista besök, men förhoppningsvis har de fått ordning på det nu.

 

 

Inte långt bort ligger Campoamor. Sista nio är de roligaste att lira. På hål 14 är teetavlan och skissen på scorekortet inte helt synkade, men det är ett dogleg höger. Några hål gör på skrå, men lutningen verkar vara mot vänster – så se till att spela match mot en vänsterspelare och du kommer att få höra muttrandet om livets orättvisor. Uteserveringen bjuder på en av de bästa vyerna i området, mot hav och bergsryggar. Campoamor är en av få banor i området som är öppen för spel nyårsdagen.

 

 

Granne med Campoamor hittar du Las Ramblas. Banan beskrivs bäst som trixig, med en hel del högt belägna tees och några raviner att navigera. På hål 4 gäller det att ta sig över en ravin på såväl andra som tredje skottet. Att detta inte går enligt planerna för alla vittnar den välsorterade bollförsäljaren som brukar husera på 5:ans tee om. Gillar du öppna banor med en klar spellinje från tee kommer du sannolikt att kräkas på Ramblas. Själva tyckte vi att den var småtrevlig och hade en hel del karaktär. Vi hade inte med oss någon banguide ut, vilket vi ångrade flera gånger. 

 

 

La Finca har gott rykte bland greenfeegäster och erbjuder 18 hål med rikt fågelliv. Några hål kröker men oftast är det rakt fram som gäller. Banan var under vårt besök i bra skick. Några hål som sticker ut är 14 med en skålformad green där centrifugalkraften tycks kunna göra puttning överflödig och 17, ett dogleg över vatten där du med en carry på drygt 200 slipper tjafsa runt på fairway. En lokal regel säger att du kan skjuta mot green om framförvarande boll är på väg runt på fairway. Vad framförvarande boll kommer att säga till dig om de inte hört talas om den här regeln är vi inte lika säkra på.

 

 

Numera finns här ett femstjärnigt designhotell som interiört inte är helt olikt Paradoren vid El Saler söder om Valencia. Mycket trevlig personal och spatiösa rum, inte minst badrummen. La Finca, Ramblas och Villamartin ägs av samma företag och det är inte omöjligt att förhandla till dig ytterligare rabatter i lågsäsong om du har för avsikt att lira hyfsat många rundor på dessa tre banor.

 

 

Vistabella är en 18-hålare – som länge bara hade elva hål. Det blev inte fler då de hade problem att få byggnadslov för de hål som låg i en annan kommun. Eftersom vi golfare är konservativt lagda erbjöds man ändå att spela 18 hål, genom att efter att ha avverkat de elva hålen köra en andra gång på hål 1 och 4-9. Den som kom till hål 1 och 4 för andra gången har företräde. Det här låter ju ganska genomförbart. Problemet uppstod när många helt enkelt struntade i hål 10 och 11 och körde två varv på 1-9. Det blev då lätt kö på 4:ans tee. Hade vi golfare inte varit så konservativa hade klubben lätt löst det där genom att bara köra banan som en 11-hålare.

 

 

Numera har klubben alltså byggt ut till 18 hål. Vi har ännu inte varit tillbaka för att testa de nya hålen, men de ursprungliga elva var bland de trevligaste vi spelat i området. Layouten är öppen och med rejält många bunkrar som tvingar dig att tänka till på varje tee.  Allt var under vårt besök i bra skick. Klubben använder sig av bermudagräs vilket innebär att fairwaygräset blir brunt vintertid, men det påverkar inte på något sätt kvaliteten – tvärtom innebär grässorten att du nästan alltid har ett torrt underlag även vid blöt väderlek. För att hitta till klubben kör du väg 945 mot Orihuela och innan du kommer till Jacarilla svänger du höger mot Urbanization Entre Naranjos.

 

 

La Marquesa ligger i Quesada, ett rejält stort område strax nordväst om Torrevieja som vid en första anblick ger intrycket av ett township för nordeuropéer och britter som gärna håller sig på sin kant. Första nio är pannkaksplatta, sedan blir det aningen mer kuperat. Banan är småputtrig utan att ge något bestående intryck. Om du av någon anledning skulle vilja träffa svenskar när du är på semester från Sverige har svenska kolonin i området tävlingar här två gånger i veckan.

 

 

I Quesada bodde vi på La Laguna, ett riktigt hemtrevligt hotell med perfekt läge för den som vill utforska golfbanorna i trakten av Torrevieja. Faciliteterna är ljusa och fräscha. Vi hamnade i ett boende bestående av ett sovrum och ett litet vardagsrum. Till vardagsrummet fanns en dörr till ytterligare ett dubbelrum, så är ni fyra personer i två dubbelrum kan ni alltså dela på ett vardagsrum. I hotellet finns ett spa som är fräscht och välutrustat utan att vara överarbetat, som är vanligt nuförtiden när alla hotell ska bräcka varandra. 

 

 Frukosten på Laguna.

 

Lo Romero är en av de nyaste banorna i området. Precis som Vistabella använder de bermudagräs.  Banan var under vårt besök i bra skick, med fina bunkersystem rakt igenom. Precis som med många nya projekt i Spanien har finanskrisen gjort att man ryckt i handbromsen och klubbhuset är tills vidare ett provisorium.  Sista nio är något mer kuperade än de helt platta första nio.

 

 

I Alicante testade vi banan med samma namn, vars främsta dragplåster utan tvekan är dess centrala läge. Hålen snirklar sig fram mellan tät bebyggelse och vi tog oss genom en hel del gångtunnlar för att komma till nya gräsytor att spela på. Från backtee på hål 13 känns det en smula svårt att överhuvudtaget hitta något grönt att sikta på bland alla hus och lägenhetskomplex. Hålet efter har en MUA-märkt utgrävd ruin från antiken mitt i fairway. Ingången till klubbhuset är dåligt utmärkt, men den ligger rakt över gatan från gaveln på det stora hotellet. Slopen är på gränsen till oseriöst generös.

 

 

Fyra mil norr om Alicante ligger Villaitana, en golfresort med strålande utsikt över Benidorm med alla sina mini-skyskrapor. Komplexet inrymmer två hotell (arkitekturen är av typen ”Disney möter Antiken”, utan att bli kitchig) och två stycken 18-hålare – en par 72 och en par 62, båda ritade av Nicklaus designfirma. Att anläggningen bytt namn från det inarbetade Real de Faula beror på att hela klabbet bytte ägare. I vanlig ordning har det skapat mer förvirring än ordning. Klubbhuset är mycket trevligt och uteserveringen har bra utsikt över många hål. Prova Tiger Woods-salladen (om den fortfarade heter så) – en höjdare.

 

Levante, även bilderna nedan.

 

Fullängdsbanan heter Levante och bjuder på bäst vyer över Benidorm med alla sina mini-skyskrapor. Layouten är trevlig och omväxlande, lagom kuperat med vatten i spel på fyra hål. Som ofta är de sista nio klart bäst. Ruffgräset är av typen som går i vintervila och därför blir brunt, något som inte påverkar spelet negativt.

 


 

Den andra banan heter Poniente och en konservativt lagd golfare frågar sig spontant hur någon kan lägga pengar på ett affischnamn som Nicklaus för en bana som endast är par 62 och där en hyfsat långtslående kan driva green på 17 hål. Vårt tips är att inte bry sig hur en bana ”ska” vara utan istället uppskatta hur man lyckats skapa en riktigt kul golfbana i ett landskap fullt av raviner och dalgångar. Vi hade lika trevligt här som på stora banan och den kräver minst lika mycket i teknik (som vi ändå inte har). På Poniente går även fairwaygräset i vintervila, så endast greenerna är gröna nov-feb. Bil är obligatorisk och den lär du dig snabbt att uppskatta under transportsträckorna mellan hålen.

 

 

Halvvägs till Valencia från Alicante ligger de små turistdestinationerna Dènia och Xàbia/Jávea. Den förstnämnda är lite livligare då båtarna till Mallorca och Ibiza går härifrån. Mellan orterna, vid den lilla byn Jesús Pobre, ligger Marriott Dènia och här hittar man La Sella (fotot nedan). Vi kommer i nästa nyhetsbrev att ha med ett reportage härifrån, även med hotellet.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Alicante:

Alicante
Campoamor
La Finca
La Marquesa
La Sella

Ramblas
Romero
Villaitana Levante
Villaitana Poniente
Villamartin
Vistabella

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.