Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Golf i svenskt högsommarväder

 

Klimatet i Chiang Mai vintertid är som gjort för golf – som stabil svensk högsommar. Här ger skuggan svalka även mitt på dagen och luften är skön att andas. Kostnadsläget är också avsevärt lägre än söderut och för golfare finns här numera tolv banor att välja bland. Vi har testat hälften.

 

Det har hänt en del sedan vi besökte Chiang Mai i mitten på 1980-talet, inte minst har betydligt fler västerlänningar hittat hit och många har mer eller mindre blivit bofasta, ofta som restaurangägare. Samtidigt är mycket sig likt och faktiskt gillade vi staden ännu mer när vi nu gjorde ett återbesök med golfklubbor. Staden är vår favoritdestination när det gäller golf i Thailand, för att det är svalare här jämfört med söderut (gäller under oktober-april) men också för att det är lättare att komma thailändarna nära här än på turistorterna söderut.

 

Matlagningskurser är populära i CM. Längst upp: Mae Jo.

 

Dessutom är det betydligt billigare att vara turist här än söderut i landet. Greenfeen är också något billigare och i mars, när sommartorkan bankar på dörren, är det inte ovanligt att den halveras på många klubbar. Det är också mindre tryck på banorna, vilket gör att det sällan är problem att komma ut. Flyger du med Thai från Skandinavien ska du köpa resan hela vägen till Chiang Mai, så kan du bryta i Bangkok om du också vill utforska golfen där eller i Hua-Hin eller Pattaya.

 

Bästa stället att bo är i något Guest House i de små bilfria gränderna/”soi”. Nedan: Green Valley. 

 

När det gäller boende i Chiang Mai finns det hur mycket som helst att välja från. Innanför vallgraven som inringar den ursprungliga staden finns det många mysiga Guest Houses och priserna startar nästan oanständigt lågt. Vi tycker att du ska hålla till här, för att det är lugnare, mysigare och genuinare. I turistkvarteren öster om vallgraven är det kommers precis som på andra stora turistdestinationer i Thailand.

 

 

Flertalet av de tolv banor som finns runt Chiang Mai ligger ca 30 minuters körning från centrum, några lite längre bort. Taxi är billigt och ska du lira flera dagar kan det vara värt att haffa en chaffis och få ett väloljat transportarrangemang för samtliga dagar. Som självutnämnda konsumentjournalister bestämde vi oss för att hoppa de två mest kända banorna och istället ge oss på banorna där du inte betalar så mycket för ett känt varumärke. 

 

Gassan Khuntan.

 

Den första banan vi satte tänderna i var Mae Jo, ca 30 min norr om Chiang Mai och en av de mysigaste klubbar vi besökt i Thailand. Banan är huvudsakligen platt men med onduleringar som gör den bildskön och spännande. Layouten är varierad och vatten är i spel på ungefär hälften av de 18 hålen. Restaurangen ligger trevlig upphöjt från själva banan och priserna är låga. Klubben har av någon anledning en känguru i loggan och skälet är – som vi fattade det – någon långsökt koppling mellan klubbens namn och det thailändska ordet för just känguru. Banan var under vårt besök i mycket bra skick och vi kände ett kraftigt sug att avveckla oss själva där hemma och hänga på Mae Jo.

 

 

Summit Green Valley, också den en knapp halvtimme norr om Chiang Mai men längre västerut, ger ett svulstigt första intryck när man glider genom grinden: klubbhuset är enormt. Detta till trots är den en lugn och avslappnad atmosfär och även här kände vi oss direkt hemtama. Banan är platt med en hel del vatten i spel, dock inte så mycket som layouten på scorekortet ger sken av (vanligt fenomen i Thailand). Överlag är det mer utrymme här än på Mae Jo för den som har bångstyriga skott från tee. Kåkarna i höjd med tees på hål 16 och 17 hade varit imponerande om det inte varit för den som ligger vid 17:e green (vi trodde det var ett hotell men enligt vår caddy bor där bara tre personer).

 

Green Valley - i huset bor tre personer

17:e green på Green Valley, i huset bakom bor en familj på tre personer.

 

Gassan-gruppen driver tre banor med tillhörande hotell i Chiang Mai. Samtliga stod klara några år innan finanskrisen slog till 2008 och helt klart har den ekonomiska verkligheten punkterat mycket av de ursprungliga ambitionerna. Det som mötte oss som gästande golfare på de två banor vi testade motsvarade inte hur anläggningarna visas upp på hemsidorna. Kan du svälja att skicket även under ditt besök sannolikt inte är i klass med andra banor i området vill vi ändå rekommendera Gassan Khuntan, den bästa av de tre banorna och belägen i en nationalpark en knapp timme sydost om Chiang Mai. Layouten är en av de mest spännande i hela Thailand med massor av bunkrar och onduleringar som inte bara ligger i spellinjen utan också finns där för att höja den estetiska upplevelsen. Det syns att någon verkligen lagt ner ett oerhört arbete på att skapa något extra och det är synd att man uppenbarligen inte förmår förvalta anläggningen och utveckla den potential som finns här.

 

 

Men du får resonera som oss, att det banan saknar i finish kompenserar den i fantasi och lekfullhet, en bristvara i dessa dagar då alla banor ska se likadana ut för att passa någon enstaka proffstävling om året. På vissa hål fick vi en distinkt upplevelse av att vara på en opolerad linksbana av hyfsat märke. Vatten är i spel på nästan alla hål och det finns gott om sand att landa bollarna i, så går du i mål på ditt hcp kan du känna dig rejält nöjd. Khuntan har tre riktiga ö-greener och hål 5 är bland det närmaste vi kommit originalet på TPC Sawgrass. Avslutningshålet är ett fint par 3 över vatten väl synligt från restaurangens uteservering. För den som vill bo på banan finns ett hotell direkt ovanpå klubbhuset.

 

 

Den andra Gassan-banan vi satte tänderna i var Legacy (tidigare Lake City), som tillsammans med den tredje – Panorama (tidigare Marina ) – ligger en halvtimme söder om Chiang Mai. Här känns det illavarslande redan på uppfarten; uttrycket ”you never get a second chance to make a first impression” har gått klubben spårlöst förbi. Själva banan var under vårt besök i sämre kondition än Khuntan och eftersom layouten inte alls är lika spännande är det solklart vilket av de två du ska satsa på om du ska göra affärer med Gassan. På scorekortet finns miniatyrer av alla hål och i kanten en linjal med var hundrade yards utmärkt – ett enkelt sätt att ge ungefärlig information om längden till olika hinder. Det går att få mycket kraftig rabatt på de tre banorna, om du är skriven i Thailand och skaffar ett ”Gassan GO-card”. I övrigt tycker vi att du ska förhöra dig om skicket innan du betalar full greenfee, om de ens har öppet längre.

 

 

För den som vill ha mer ”local flavour” finns i Chiang Mai två banor som inte bara erbjuder detta utan också ligger närmast stadskärnan – och har den lägsta greenfeen. I vanlig ordning i Thailand handlar det om banor där försvarsmakten är inblandad. Stardome hette tidigare Wing 41 och ligger på flygvapnets mark, precis utanför vallgravens sydvästra hörn (du tar dig lätt hit till fots). Det är dåligt skyltat men du ska ner på vägen som går västerut från rondellen med elefantstatyer.

 

 

Här finns 9 hål och en trevlig atmosfär runt klubbhuset. Hyrset finns och det går att köpa billiga bollar vid första tee, vilket är goda nyheter då det är vatten i spel på samtliga hål.

 


För den som vill ha ännu mer local flavour (inkl en hemsida på thai) ligger Lanna med 27 hål drygt tre km rakt norrut från centrum (raka spåret). Nio av hålen är utlagda innanför en hästkapplöpningsbana. Banan är mycket populär bland lokalbefolkningen och du ska absolut undvika måndagar och fredagar då det är ”Sports day” (rabatterna är ändå inte så stora). Skickmässigt var Stardome och Lanna helt OK, men du kan få betydligt bättre golf i området om du lägger till lite pengar.

 

Lanna är en av Thailands äldsta banor och tillhör armén.

Gällande massage är det mycket billigt i Chiang Mai.  Bäst är att bara sätta sig i en stol på trottoaren och få fötterna masserade (klimatet här medger detta) medan du tittar på folklivet – ta med dig en öl så ska du se att livslusten återvänder efter skitrundan tidigare på dagen. Chiang Mai är också stället att vara på i slutet av november, för att uppleva Loi Kruthon-festiviteter av absolut bästa märke.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Chiang Mai:

Gassan Khuntan
Gassan Lake City
Green Valley

Lanna
Mae Jo

Stardome

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.