destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 3 mars 2016


Soluppgång  från vår balkong i Roquetas de Mar, en bra ort att bo på för att nå de fyra banorna i Almeria-området.

 

Igår kom vi hem från tio dagars intensivt vevande i södra Spanien, österut från Malaga. Alla testade banor utom Desert Springs ingår i Golfhäftet, som ger dig halverat pris på ordinarie greenfee. De priser vi anger nedan är utan Golfhäftets rabatter.Valle del Este, med många högt belägna tees.

 

Mojácar – billiga golfpaket


I Mojácar har vi testat golf & boende på Valle del Este, Marina Golf och Desert Springs (”Arizonabanan”). Läs reportaget.

Valle del Este hittade vi ett dubbelrum med frukost för 584 Skr, ytterligare 167:- och vi fick även en kvällsbuffé för två. På Marina Playa kostade samma upplägg med kvällsbuffé 660:- för två personer. När det gäller boendet på Desert Springs hyr man fortfarande lägenhet eller hus av ägarna, något som förmedlas via en något rörig hemsida. Minimum att hyra är tre nätter och för det får du räkna med att betala totalt ca 4 000:- för en lägenhet med två sovrum (blir alltså ca 330:-/natten och person om ni är fyra).

Greenfeen på Valle del Este kostade som mest 40 euro för 18 hål. På Marina Golf var maxpriset 55 euro. På Desert Springs kunde vi komma ut för 55 euro/person om vi var två efter kl 12.


La Envia.

 

Almeria – populär destination för golfcharter


I Almeria har vi testat golfen och boendet på Almerimar Resort. Det här är en populär destination för svensk golfcharter och här finns två hotell, vi testade det 5-stjärniga för 988:-/natten för ett dubbelrum med frukost. Banan var under vårt besök långt från toppskick. Fullpriset för 18 hål är väl häftiga 90 euro, men det finns rabatter på plats som halverar din greenfee. Lite längre bort satte vi också tänderna i La Envia (50 euro), en i vårt tycke betydligt roligare layout och med bra greener. Läs reportaget.Från vår balkong på Hotel Elimar, med banor och Malaga inom 20 minuter.

 

Kombinera med Malaga


Strax öster om Malaga passade vi ännu en gång på att lira Baviera och Añoreta, den förstnämnda var i klart bäst skick även om Añoreta hade blixtsnabba greener. Den här gången bodde vi inte i Nerja, utan i Rincón de la Victoria, en genuint spansk badort med lång strandpromenad. För 454:- fick vi ett dubbelrum med havsutsikt och frukost på Hotel Elimar. Härifrån hade vi sju minuters körning till Añoreta, 20 min till Baviera och 20 min till centrala Malaga. Om du vill ha lite mer småputtrig golf hittar du El Candado med nio hål strax innan Malaga, tveksamt val. Läs vårt uppdaterade reportage.

 Santa Clara Granada, klart bäst i stan.

 

Kombinera golf & skidåkning & kultur


Granada är en av Spaniens häftigaste städer för den kulturintresserade och funkar även vintertid. För den som vill kombinera med utförsåkning erbjuder Sierra Nevada detta på drygt 3 000 meters höjd och med strålande utsikt mot Medelhavet. Granadas två golfbanor ligger strax söder om stan, en av dem imponerade stort, den andra inte mycket. Läs reportaget.

Vill du åka skidor i Sierra Nevada utanför Granada går det att köra från kusten (tar ca 90 minuter). Ska du åka flera dagar är det vettigare att bo däruppe. I själva skidorten (Pradollano) kan det bli dyrt om du ska ha ett vettigt boende, men bara tio minuter innan du kommer fram med bilen finns Hotel Santa Cruz där vi hittade ett dubbelrum med frukost för 505:-


 

Bo vid Malaga flygplats


Vi hittade billigt flyg till Malaga, men med ankomst vid midnatt. Det här löste vi som tidigare genom att bo första natten på Holiday Inn Express Malaga Airport (478:- för ett dubbelrum med frukost). Hotellet ligger 15 minuters promenad från Arrivals (ca 20 euro med taxi).

 

Om du går ska du skriva ut en karta från google maps samt se till att svänga höger direkt när du kommer ut ur Arrivals, pasera taxilinjen, in i garaget, ut på andra sidan, sikta mot rondellen snett fram vänster, korsa vägen här och in på den lilla vägen som går på andra sidan (med alla hyrbilsföretag), fortsätta här tills vägen svänger vänster – där ser du en liten skylt med ”Holiday Inn” som pekar dig in under bron och hotellet ligger på andra sidan.

 


 

Billigare att hyra klubbor på plats


Istället för att ta med egna klubbor hyrde vi ett set hos Clubs to Hire på Malagas flygplats. Det här fungerar helt friktionsfritt och de har alla typer av set att hyra. Vi brukar spela lika dåligt med dyra som billiga klubbor, varför vi valde de billigaste för 42 euro/veckan med alla försäkringar. Helt adekvat och dessutom kunde vi skylla på att vi hade billiga klubbor. En extra fördel – om än snabbt övergående – med att hyra är att vi får starta golfveckan med rena klubbor.

 


 

Kolla alltid alternativ till att ta bilen till flygplatsen


Vi har varit inne på det tidigare, att flygplatsparkeringen är löjligt dyr och att det alltid är läge att kolla alternativ till bilen för att ta dig till flyget. På Skavsta skulle de ha 630:- för parkeringen tio dagar. För flygbussen från Stockholm betalade vi 556:- för två personer tur/retur och då var bussavgångarna anpassade till flygtiderna. Utöver att vi sparade flera 100-lappar (bensinen kostar ju också) genom att ta bussen skonade vi också miljön. Dessutom är det en bonus att vintertid kunna kliva in i en varm buss istället för att kanske behöva börja med att skrapa rutorna från is.

 


Skjortflygning (ej OS-gren) ovanför Kapstaden.

 

Dags att ta språnget?


För knappt två år sedan tipsade vi om att Sydafrika genom valutaförändringar blivit ännu billigare. Valutan har fortsatt tappa och idag betalar du bara 55 öre för en rand (ZAR). Det är inga som helst problem att åka på egen hand i Sydafrika, bra vägar och vänliga människor. Självfallet är det vissa områden du ska undvika, precis som i Sverige numera, men dessa är så uppenbara att du behöver klanta till det rejält för att hamna där.


En trofé ingen ville ”vinna”.

Faderskapspanik på Marina Playa


Under flera år spelade vi en årlig turning under namnet Gossebarnet Trophy – den som spelade sämst tog hem den lille parveln och regeln var att han alltid skulle stå framme, annars blev det böter. När vi en gång checkade in för några nätter på just Marina Playa i Mojàcar låg det ett kuvert i receptionen adresserat till mig. Det var från redaktionen på ”Uppdrag Saknad”, ett tv-program som på den tiden hjälpte människor att hitta sina okända föräldrar. Hur de kunde veta att jag skulle checka in där och då var inget jag reflekterade över, jag hade fullt upp med en begynnande känsla av panik – som övergick till fullskalig panik när jag läste att de hittat min okände son och att de bifogat ett foto. Först när jag såg en bild på Gossebarnet återgick pulsen till tvåsiffriga tal. En kompis som bodde på hotellet utan att jag visste om det hade haft sin golfveckas höjdpunkt.

 


 

”Vart är vi på väg – 10 poäng”


En av våra odågor kom in med den här bilden och ville leka På Spåret med oss, eller snarare Vem vet var, det ännu bättre frågesportprogrammet som gick på 1980-talet med Pekka Langer och Carl-Uno Sjöblom som programledare. Först gissade vi att det var Hubbleteleskopet som zoomade in på en av Mars månar, eller en provrörsbefruktning. Men det kändes för lätt på tio poäng, så vi chansade på att det var gommen på en orangutang med bronkit under en tungskrapning. Det var fel. Svaret är att det är en hole in one under en vintergolfrunda.
 


 

Pengarna tillbaka om du inte trivs med sällskapet i bollen


Mäklarna i framförallt Stockholm jobbar hela tiden med sina erbjudanden i kampen om kunderna. Det senaste är att en av dem erbjuder en ”Granngaranti”, där du kan anlita deras tjänster igen helt gratis inom sex månader om du inte är nöjd med grannarna i ditt nya boende. Det här är ju ett koncept som våra golfklubbar kan kopiera rakt av och som skulle göra att fler skulle våga spela med okända. Vi kan nästan garantera att en runda med oss kommer att ge dig minst halva greenfeen i retur, utan några frågor ställda. 

 Kineskäk i matlådan?

 

På sista raden 1: höj din status på första tee


Om du som oss har en sving som inte på något sätt höjer din status på första tee finns det attiraljer som gör det. Många kör med pinnar, vars användningsområde vi fortfarande är osäkra på, utöver att de kan funka med en jätteportion nudlar. Fredrik Richter, kul kille och utgivare av Golfbladet, föreslog i en krönika en gång att man skulle stoppa ner en järnetta i bagen, ta fram den på första tee och göra några provsvingar, mumla något ohörbart och se förbryllad ut, sedan stoppa ner den i bagen och ta fram den gamla vanliga gubbracern/spoonen. De andra i bollen kommer aldrig veta – kan han verkligen slå en järnetta?

 

 

På sista raden 2: det finns alltid större klantarslen


Bra prestationer i all ära, men det är klanteriet man ofta minns. Själva har vi lyckats ramla ur golfbilen några gånger, oftast som passagerare när föraren i full fart ”svängfintat” (haft för avsikt att svänga åt ett håll och snabbt ändrat sig och svängt åt andra hållet). På nätet finns det massor av filmer som får dig att känna dig i gott klant-sällskap. Den här är en av våra favoriter, inte minst för musiken som skapar tempot.

 

Sugen på fredagsmys?

 

På sista raden 3: nya regler för spel med färgade bollar


En ICA-butik i södra Stockholm gav inför Alla hjärtans dag sina kunder lite draghjälp i kärlekslivet. Singlar kunde den dagen välja en blå istället för svart kundkorg, för att signalera till andra att de var raggbara. Förbundet – alltid på jakt efter nytänkande – har nappat på idén och med start denna säsong gäller följande:


Vit boll = jag är lyckligt/olyckligt gift och här för att spela golf.

Gul boll = jag är singel och glad om jag träffar någon som gillar fredagsmys.
Röd boll = jag är singel och glad om jag träffar någon som gillar läder och nitar.
Stulen rangeboll =  jag är singel och glad om jag träffar fairway.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.