Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Gott om prisvärda banor runt huvudorten i KZN


Durban är mest känd som afrikanska östkustens största hamn och en semesterdestination för dem som vill ha varmt i vattnet. Men det är också en mycket fin – och prisvärd – golfdestination. Vi har testat 17 banor i och runt staden.

Inne i Durbans storstadsområde har vi testat fyra banor. Söderut har vi gett oss på sju banor, på tre av dem har vi även testat boendet. Norrut har vi lirat fyra banor och bott vid den bästa. Västerut har vi spelat två banor, vid en övernattade vi också. Dessa två funkar utmärkt på vägen mot Drakensberg.

 

Zimbali norr om Durban. Längst upp: San Lameer söder om Durban.

 

Durban Country Club har ett av de stiligaste klubbhusen i KZN. Närheten till downtown Durban gör att klubben i högsta grad är en arena för affärskontakter, men också att man hela tiden hör sorlet från trafiknätet i bakgrunden när man lirar här. Restaurangen har fin utsikt mot första tee och 18:e green samt mot havet. Omklädningsrummen har stil, i varje fall herrarnas, där det serveras kranöl.

 


Klubben firade 100 år 2022 och fick som present katastrofala översvämningar som dränkte i princip hela banan i lervälling. Detta gjorde att man bestämde sig för att tidigarelägga en rejäl renovering av banan och vid årsskiftet 2023/24 ska den återöppna. Då krävs att du är gäst till medlem för att få spela, alternativt att du bor på något av samarbetshotellen.

 

Öppningshålet, ett kort par 4, med centrala Durban som fond. Nedan: korthålet 2.

En annan orsak till renoveringen är att klubben har fått tuff konkurrens av de ”golf estates” som poppat upp norr om Durban. Dessa får i hög grad in sina pengar via fastighetsförsäljningar och är inte lika beroende av att få ekonomi i själva golfen – Durban CC behöver helt enkelt en vass bana för att inte tappa mark. Med uppgraderingen av banan ska fler hål få karaktär. Idag är några hål fantastiskt fantasifulla medan flertalet kunde legat på vilken bana som helst.

 


Vi lirade banan några månader innan den stängde för renoveringen. 06.30 är första starttid och vi högg på den. Med bil (med bra sprutt i, men ingen gps) tog vi oss runt på 2,5 timmar. Dusch på det och sedan frukost och vi kunde rulla vidare mot nästa destination – som en bra golfdag ska vara.  

 



I dagsläget går det att lira banan från 5 236 meter upp till 6 119. De första tre hålen är riktigt fina, ondulerade och omgärdade av tät vegetation, sinnesbilden av Durban CC och sannolikt vad man vill åstadkomma rakt igenom med renoveringen.

 



Hål 3 (ovan) hölls i många år som landets bästa par 5, men konkurrensen är numera minst sagt stentuff. Det är längre än man tror till bunkern i mitten. Vad vår Bobman har för sig på tee har vi inte en aning om.

 



Sedan öppnar det upp och blir mindre intressant. Hål 5 är ett rejält långt par 4 där tee ligger mycket nära motorvägen och där du absolut inte vill skruva bollen ut höger i trafiken (vi kunde se tidningsrubrikerna: ”Swedish golfer causing havoc on the M4 highway”). För den som vill göra en ”better safe than sorry” är tipset att sikta väl vänster om fairway; det finns mer plats där än man förleds att tror och dessutom har hålet index 1 – ta det där extraslaget och spela det som ett par 5.

 

 

På hål 8 (fotona ovan) är det återigen dags för ett härligt Durban CC-hål, ett långt par 5 där man på andraslaget inte har mycket aningar om den fortsatta färdvägen – du ska rakt fram mellan kullarna, sikta ca kl 11 om du är mitt i fairway.

 

 
Du kommer inte tillbaka till klubbhuset efter nio utan erbjuds dryck och lättare käk i ett enklare halfwayhus. Sedan blir det lite väl tamt igen och det var först på hål 17 (fotona ovan) som vi riktigt vaknade till liv igen, ett störtskönt par 4 som är rena berg-o-dal-banan – tänk en grön heltäckningsmatta som någon ryckt i några månader så att den krullat sig rejält.

 



Sammanfattningsvis känner vi att Durban CC kan bli en fantastisk bana om de kan få till den där Durban CC-krullningen på fler hål. En och annan, som sätter sin score före upplevelsen, kommer nog att reta sig på att de där fairways kan vara lite oberäkneliga, att ett perfekt slag i mitten av fairway kan ge en sned stans.

 



Det vi störde oss på var ljudet från vägarna. Hade motorvägen inte varit där kunde banan ha en förstklassig kontakt med havet. Det här är något du kommer att behöva hantera även efter renoveringen. Har du vägarna förbi efter att banan byggts om tar vi gärna emot en rapport. När du ska navigera till klubben ska du vara uppmärksam på att Durban GC och Royal Durban ligger förväxlande nära.

 


Beachwood Country Club ligger i Durban North, en mil norr om centrala Durban. Klubben ägdes och drevs i många år av Durban Country Club, då under namnet Beachwood Golf Club. Tyvärr kånkade de 2023, strax efter vårt besök (skyll inte på oss, vi köpte rekordmånga öl då det var nästan vindstilla), men vi behåller reportaget här i avvaktan på vad som sker. Kommer de på banan igen kan det mycket väl vara under annat namn, håll oss gärna informerade.

 

Av transportlogistiska skäl var vi tvungna att spela mitt på dagen, som var en av få nästan vindstilla dagar vi hade. Vi tvingades parera det här med en "EBWCB" (Emergency Bucket With Cold Beer).


Efter att ha hamnat i ekonomiskt trångmål köptes Beachwood 2020 av två affärsmän tillika mångåriga medlemmar och sedan dess har det enligt uppgift lagts en hel del fokus på att skapa mer av en country club-atmosfär, med trivsel och umgänge i fokus. Detta är säkert för att parera att banan inte levererar en av traktens bästa upplevelser, men den funkar och under vårt besök var den helt klart godkänd. Omklädningsrum och andra faciliteter är åt det enklare hållet.

 


Banan var på plats redan i slutet av 1920-talet. I mitten av 1990-talet moderniserades layouten av Gary Players designbolag. Tittar man på kartor ser den ut att vara lite väl inklämd mellan hav och motorväg men väl på plats stör inte vägen alls. Det gör inte den lilla flygplatsen som ligger norröver heller, tvärtom är det ett annorlunda inslag när mindre flygplan glider in lågt över banan för att landa.

 


Alla hål utom ett korthål löper parallellt med havet men tyvärr har du inte så mycket vyer mot det, vi såg det bara från någon enstaka upphöjd tee. Däremot hör du det under en stor del av rundan. Med läget så nära havet är det inte förvånande att det är mycket sand i underlaget.

 


Flera hål påminner visuellt om vad som levereras på Durban CC, med ondulerade fairways omgivna av tät vegetation. Bunkrarna var mycket fina under vårt besök, med gott om mjuk sand och uppdragna bakkanter, så att man tydligt såg dem innan man slog ner bollen där. Krattskaften är av stål, det kan finnas orsak att lira med handske för att undvika brännskador.

 

Avslutningshålet, par 3, med klubbhuset.

 

I Umhlanga, 20 minuter norr om centrala Durban, hittar du Mount Edgecombe Country Club, med två banor och ett litet samhälle i sig. Det finns flera infarter till anläggningen, som golfare ska du ta sikte på Gate 2.

 

Proshopen och The Outlook.

Anläggningen är en av flera mycket fina sydafrikanska ”golf estates”. Vill du gå in i en kokong-tillvaro där du bara lirar golf och äter gott (det finns några alternativ inom området – vi åt mycket bra på huvudrestaurangen The Outlook) kan det vara läge att köpa hus här. En portion av den riktiga världen finns rakt över gatan i form av Gateway, ett av kontinentens största shoppingcentrum.

 


Det är ett rikt djurliv på båda banorna. Som den inhägnade anläggning det är har djuren transporterats hit för att bidra till upplevelsen. Mitt på dagen hänger de i skuggorna, men framförallt mot skymning rör de sig ute på fairway (var försiktig när du slår). En husägare vi träffade på var ute på ”safari” med sina barnbarn i golfbilen.

 


Banorna heter The Woods och The Lakes. De kan också fortfarande förekomma här och var under de betydligt mindre fantasifulla namnen Mt Edgecombe 1 och Mt Edgecombe 2. Woods var först på plats, på 1930-talet, och uppgraderades 1992. Den brukar ligga högst av de två på olika rankinglistor. Lakes slog upp portarna 1997. Båda banorna omges mer eller mindre av bebyggelse från start till mål, men kåkarna är riktigt snygga och bidrar i hög grad till en fin estetisk inramning.

 

Blandade hål på Lakes.

 
Namnen på banorna är lite missvisande, det är ungefär lika mycket skog och vatten på båda. Woods är lite mer fram och tillbaka medan Lakes bjuder på mer variation. Båda banorna går att hantera till fots, även om Lakes är mer kuperad. Den är också utlagd på ett dubbelt så stort område som Woods och därmed ligger hålen mer avskilda från varandra här – bra för upplevelsen men kanske inte en höjdare om du ska tackla den till fots. Därför rekommenderar vi bil på Lakes. Ett skäl att ha bil även på Woods är att du då får en gps.

 

Blandade hål på Woods. 

 
Båda banorna var i mycket bra skick men helt klart är Lakes en roligare layout, så är upplevelsen viktigare än rankingen – och du bara har tid att lira en bana – ska du helt klart satsa på den. Greenkeepern var av samma åsikt.

 

Öppningshålet samt hål 6 på Lakes.

Vi började på Lakes, där det är en bit att köra för att komma till första tee. De inledande hålen är trevliga utan att vara allt för svåra. När du ska vidare från hål 4 ska du se upp, du kommer att köra rakt in i skottlinjen från de bakre tees på hål 5. Hål 6 är ett mycket fint kort par 4 dogleg höger med elände längs hela högersidan.

 

Hål 8 bakåt samt 9 från tee (där vår Bobman slår sitt andraslag) och bakåt. Nedan: hål 10.

Hål 8 och 9 är dåliga nyheter för dig som drar dina bollar vänster – det är rejält med vatten längs båda hålen på den sidan.

 


Hål 10-13 gör en cirkel från sjön genom vegetationen och sedan tillbaka till sjön. 14 löper sedan parallellt med hål 9 på andra sidan sjön – nu är det alltså den som drar sina bollar höger som ligger risigt till.

 

 Hål 14, med vår Bobman ute efter revansch efter sina fadäs på hål 9.

16 (fotona nedan), ett långt par 4 med vatten på flera håll och kanter hela vägen från green till tee, håller vi som banans bästa hål.
 

 

Totalt kan du spela Lakes upp till 6 241 meter, det är betydligt längre än Woods 5 907 meter. Du får alltså inte bara en roligare upplevelse på Lakes utan även mer meter för pengarna.

 

 

Första tee på Woods (första fotot nedan, taget från Outlook-restaurangen) ligger centralt på anläggningen. Banan höll samma fina standard som Lakes, men här är det alltså mer platt rakt igenom och känslan av att det blir lite fram och tillbaka på många ställen.

 

 

Det är en hel del vatten i spel även här och anläggningens blötaste hål dyker upp som korhålet 15 (ovan). Som kortast går det att spela 116 meter, men även därifrån är dina sorkdödare dödsdömda.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Durban:

Beachwood CC
Durban CC
Gowrie Farm
Mount Edgecombe Lakes
Mount Edgecombe Woods
Port Shepstone
Prince´s Grant
San Lameer
Scottburgh
Selborne
Simbithi
Southbroom
Umdoni Park
Umhlali
Victoria CC
Wild Coast
Zimbali

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.