Skriv ut

 

En bra caddie kan bli rundans höjdpunkt

 

Världsklassbanor och överdådiga klubbhus i all ära, det som kan göra din golfupplevelse i Thailand unik är din caddie. Vi tipsar om vad du ska tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt.

 

Vi har alltid varit notoriska motståndare till att ha caddie, för att vi vill sköta vår golf själva och för att vi alltför många gånger runt om i världen tvingats på halvmotiverade bagkånkare som vi gjort tafatta försök att prata luft med. Därför var vi också skeptiska till golf i Thailand, där caddie nästan undantagslöst är obligatorisk. Efter ett större antal rundor i hela landet är vi numera sålda och vi kan ärligt säga att vår caddie många gånger varit rundans höjdpunkt när spelet i vanlig ordning fallerat. Sägas ska att vi också haft några rejäla bottennapp där vår caddie bara verkat vagt medveten om sina uppgifter och varken haft koll på avstånd, bollar eller puttlinjer. Därför ska du när du checkar in på klubben specifikt be om en duktig caddie – gärna någon som också är bra på engelska. Eftersom klubbarna har ett kösystem för sina caddies krävs det att du verkligen gör klart för dem att det här snarare är ett krav från din sida än ett önskemål. Några av de trevligaste rundorna jag lirat i Thailand har varit daggpatrulls-rundor på egen hand tillsammans med en caddie – då går du runt på drygt två timmar och är i mål innan värmen kommer på allvar. Vad som utmärker en bra caddie är – naturligtvis – att hon kan avstånden på banan och vet hur greenerna lutar. Hon har också i alla lägen bra koll på din boll och lär sig snabbt vilka längder du har med dina klubbor, så att hon alltid langar fram rätt verktyg. Innan du vet hur bra din caddie är ska du ha koll på din boll. Du vet att du lärt dig lita på din caddie när du inte kollar vad det är för klubba hon gett dig.

 

Luk Ka utanför Bangkok. Längst upp: Phoenix i Pattaya. Nedan: Siam Country Club Plantation i Pattaya.

 

Medlemmar har nästan alltid sin fasta caddie. Faktiskt är det inte alls ovanligt att en medlem anpassar vilka dagar han/hon spelar efter vilka dagar caddien är tillgänglig. På en klubb gick vi en runda med en medlem som berättade att han aldrig spelade med sin kompis, för att de hade samma caddie och därför turades om att lira. På flera håll brukar medlemmar spela ”skins” och låta vinnarpotten gå till caddie-dricksen.

 

 

I Thailand är caddies nästan undantagslöst kvinnor. De kan när det är som bäst mer än något annat förkroppsliga det thailändska lynnet, med sitt vänliga och anspråkslösa sätt. Med detta sagt kan du få en caddie som inte alls funkar som du önskar, men då är det bara att testa en ny nästa gång. Inte sällan beror oengagerade caddies på att klubben erbjuder dem dåliga villkor, så man får ha förståelse för att det blir som det blir ibland. Fäster du dig vid en caddie och vill ha samma nästa gång får du som greenfeespelare ibland betala en liten bokningsavgift, som då ofta används för att på ena eller andra sättet sörja för försäkringar etc. för klubbens samtliga caddies – du behöver alltså inte ha alltför dåligt samvete för att du inte roterar dina pengar bland dem. Har du svårt att komma ihåg namnet på en caddie till nästa gång har de oftast nummer på ryggen och det är helt ok att fråga efter ett nummer istället för ett namn, om än opersonligare.

 

Thai Country Club i Bangkok, anses ha landets bästa caddies.

 

Att man uteslutande använder kvinnor som caddies beror på att de anses ha ”rätt attityd”. Utöver att en bra caddies sinneslag kommer att hålla ditt humör uppe när ditt spel inte gör det, kan hon sin bana. Om ni inte är överens om puttlinjen kommer du snart att märka att du ska lita på en bra caddie – även om hon inte ens är i närheten av linjen när hon säger ”two clubs left downhill”. Som fullblommade green-dyslektiker sätter vi normalt få puttar från längre än fem meter. I Thailand rullade vi ibland i dem från betydligt längre håll och utan att ha fört någon score fick vi känslan av att vi numera rimligtvis borde ha några banrekord i Thailand. Med detta sagt finns det också caddies som inte ens verkar fullt medvetna om att bollen ska i hålet.

 

Banreparation på Blue Canyon i Phuket. Bilderna nedan: Siam Country Club Plantation i Pattaya.

 

I sin ambition att ge gäster bra service har de flesta klubbar extremt många caddies, ca 200/18 hål. Bra för dig men sämre för dem då det ibland kan vara svårt för dem att få ihop sina pengar. På klubbar där det funkar bra får en caddie ihop ca fyra rundor per vecka. Lönen tillsammans med dricksen ger dem en med thailändska mått hyfsad inkomst. På de flesta klubbar jobbar också caddies med att reparera banan en gång i veckan, då går de i stora gäng ofta i färgglada tröjor för att synas och fyller i dina duffhål med sand. När det gäller dricksen är den mer eller mindre reglerad (fråga om det inte framgår) – lägg till om du tycker caddien gjort ett extra bra jobb. Problemet med att det ur anständighetssynpunkt finns en fast nivå på dricksen är att det inte sporrar dåliga caddies att bli bättre.

 

 

Få caddies spelar själva golf, så räkna inte med några svingtips. Med detta sagt insåg min caddie vid ett tillfälle att jag faktiskt hackade mindre efter några öl. När jag sedan började hacka igen ropade hon ”More Chang” (fulölet jag drack av ödmjukhetsprincip tills jag upptäckte Leo) – ett tips man önskat att pron här hemma haft en mer vetenskaplig inställning till. Vid ett annat tillfälle, efter att ha slicat mig genom 18 hål, kallade min caddie mig för ”Mr Banana”. Dagen efter när jag kom för att lira igen ropade alla caddies ”Mr Banana” efter mig – dags att byta bana. En annan gång gick jag och munhöggs hela rundan med min caddie. Jag fick till fenomenala slag som hon kommenterade med ”OK”.
- What do you mean OK, that was great!
- Maybe OK this time, but you still bad golfer.
Jag saknar henne fortfarande.

 

När min caddie gett mig fel puttlinje för 87:e gången på en runda tröttnade jag och bar in henne och hämtade en ny.

 

Få caddies pratar bra engelska utöver golftermer, men det går på något sätt utmärkt att kommunicera ändå, om du bara bjuder till. Ofta kan svenska kombinerat med armflax fungera lika bra som engelska. Om din caddie säger att du ska använda din ”katoy” (det thailändska ordet för män som öppet för sig mycket feminint) menar hon din rescueklubba, som ju också den är lite av hälften/hälften. Vill du ge något utöver dricks till en caddie som du fäster dig vid uppskattar de helt klart greenlagare och markeringsknappar från andra länder än Thailand.