Skriv ut

 

Med tåg och buss mellan banorna

 

Schweizarna själva påstår att det går utmärkt att ta sig mellan golfbanorna med tåg och buss. Vi beslöt oss för att testa under en vecka. När det gäller banorna vi nämner här hänvisar vi till vår huvudartikel om golf i Schweiz för mer information.

Många utomeuropéer har svårt att hålla isär Sverige och Schweiz. Blir du själv osäker kan vi tipsa dig om att ta tåget: I Schweiz är spårtrafiken så väl utbyggd och punktlig att det ska gå att tågluffa till många golfbanor. Försök samma sak i Sverige som det ser ut i dagsläget och du riskerar inte bara att missa din starttid utan hela säsongen. När vi skulle ta tåget från Lugano till Zürich såg vi att det enligt tidtabellen gick två direkttåg med två minuters mellanrum. När vi frågade varför var svaret att det ordinarie tåget, som kommer från italienska Milano, ofta är försenat och att schweizarna därför – som ”backup” –  kör ett eget sträckan Lugano-Zürich. 97 procent av de schweiziska tågen går i tid eller är max tre minuter försenade.

 

På bussen Chur-Davos. Längst upp: utsikt från tåget Chur-St.Moritz.

 

Vi bestämde oss för att syna schweizarna och försöka ta oss runt mellan golfbanorna med i första hand tåg och i andra hand buss. Alla fem hotell vi bodde på hämtade och lämnade oss på tåg-/busstationen utan kostnad, bara de fick reda på vilka tider som gällde. Vi tyckte inledningsvis att buss kändes bökigare än tåg, men ändrade oss när vi märkte hur hjälpsamma chaufförerna var med bagaget.

 

Utsikt från tåget Chur-St.Moritz, även nedan.

 

Det finns flera olika typer av tåg-/busspass att köpa för besökare till Schweiz, det är bara att fundera ut vilket som passar just dina behov bäst. Utöver att tåg och buss är ett utmärkt sätt att ta sig från A till B, erbjuder Schweiz också några av världens vackraste tåglinjer, med specialdesignade vagnar med panoramafönster. På många linjer fungerar det lika bra att försöka hitta ett fönster som du kan öppna, så att du kan hänga ut på gammalt tågluffarmanér – se bara till att dra in huvudet när tunnlarna kommer, det är ibland små marginaler. Om ni är två personer som ska förflytta er max tre dagar under en vecka ska det också löna sig ekonomiskt att ta tåget istället för att hyra bil. Samtidigt hänger det naturligtvis också på hur mycket bagage ni har. Vi var två personer som reste med ett helset som vi kände funkade för båda, en hopprullbar golfbag och varsin väska. När vi lirade delade vi upp klubborna mellan varandra och lånade av den andra när det behövdes. Eftersom flera av banorna vi skulle lira ligger på hög höjd lämnade vi drivern hemma – känns det viktigt att sätta personbästa från tee ska du däremot ta med den.

 

 

Det går att köpa tågpass i första klass också, men den marginellt bättre standard som erbjuds där motsvaras inte av det betydligt högre priset. Ett skäl att gradera upp till första klass kan vara om du reser under skolloven, då det kan vara ganska fullt i andra klass. Låt bli att resa under skolloven och använd pengarna till något annat.

 

På bussen Chur-Davos. Nedan: Buna Vista Sagogn.

 

Vi landade i Zürich vid lunchtid en lördag efter knappt 2,5 timmars flyg från Stockholm. På SBB Travel Agency under ankomsthallen (ligger till vänster om där man köper tågbiljetter), hämtade vi våra förbeställda tågpass. Resan in till Zürichs centralstation tog tio minuter och därifrån skulle vi 20 mil i sydostlig riktning, till Davos och St.Moritz. Det här inkluderade tågbyte i Chur (Schweiz äldsta stad), varifrån vi gjorde en liten avstickare med buss västerut för att testa en av Schweiz nyaste banor som vi via kontakter hade chansen att spela gratis. Buna Vista Sagogn ligger strax väster om Laax och från Chur behöver du byta buss i Laax Post för de sista minuternas färd till banan i Sagogn.

 

 

Efter att ha tagit oss tillbaka till Chur, tog vi bussen 90 min till Davos och banan där. Det här är en riktigt vacker sträcka, med mysiga byar och fantastiskt landskap (bästa vyerna får du om du sitter på höger sida av bussen). Du kan också åka tåg från Chur till Davos (vilket vi gjort) och även om vyerna är fina (fram till tågbytet i Filisur åker du på den världsarvslistade sträckan Thusis-Tirano), så är bussresan ännu vackrare.

 

Från tåget Chur-St.Moritz. Nedan: Engadin Samedan.

 

Från Davos tog vi oss med tåg till Filisur och vidare till Samedan strax innan St. Moritz (totalt 90 minuter). Här ligger den äldsta golfbanan i Engadin på promenadavstånd från stationen och de flesta hotellen. Traktens andra 18-hålare ligger tio min bort och de flesta hotell erbjuder sina gäster gratis transport.

 

 

Sista anhalten på vår resa var golfbanan i Lugano i söder. För att ta oss dit fick vi först ta tåget 90 min till Thusis norröver. Där bytte vi till en buss som på 1:45 min tog oss till Bellinzona, en riktigt trevlig liten stad där vi gott tycker att du kan sträcka på benen. Härifrån är det 20 min med tåg till Lugano. Efter vistelsen i Lugano tog vi drekttåget därifrån till Zürich (2:45 min) och vidare till flygplatsen.

 

Lake Lugano från vårt boende. Nedan: tåg istället för bil ger chans att träna.

 

Sammanfattningsvis är vårt intryck att buss och tåg fungerar utmärkt för att förflytta sig mellan banor och hotell i Schweiz, mycket på grund av att många hotell ställer upp gratis och ser till att man kommer fram de där sista metrarna till boendet/banorna. Samtidigt var det ofrånkomligt att vi många gånger saknade hyrbilen, inte så mycket för att ha grejorna i, utan för att kunna göra mer spontana saker, t.ex. stanna till när naturen är extra vacker. Det är också många gånger frustrerande att försöka fota från ett tåg eller en buss som rör sig och där man får reflektioner i rutan.