destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Bo mitt i stan och med några minuter till närmaste banan


För den som är ute efter ett golfpaket med chans till spel på tre olika banor (Nässjö, Eksjö, Vetlanda) ligger Nässjö bra till, bara 30 minuters körning från E4:an mitt i Götaland.

Hotell Högland är det sämsta hotellet i järnvägsknuten Nässjö. Det är också det bästa, för lite överraskande har staden bara ett hotell. Läget kunde inte vara bättre, du ser i princip allt som händer i stan från frukostserveringen och järnvägstationen ligger rakt över gatan för de golfare som möter upp med tåg.

 

Vårt rum och utsikten från det. Längst upp: Eksjö korthål. Nedan: frukosten.

 

Namnet på hotellet syftar på småländska höglandet och här är södra Sverige som högst, med ett vintrigare klimat än i Jönköping halvtimmen bort. Totalt finns 108 rum och fler ska enligt uppgift vara på gång. De allmänna utrymmena är stora och med en betydlig retrokänsla. Rummen var bekväma och med ett litet hörnskrivbord. Privat parkering finns inom- såväl som utomhus.

 


I vårt golfpaket ingick middag. En av våra kvällar på hotellet var en söndag och då är restaurangen stängd för just middag. Då erbjöds vi istället en delikatess- eller räksmörgås modell större, som alla var lika nöjda med som den fina biffsteken vi serverades vår andra kväll.

 


Middagslokalen, vår biff, spaavdelningen.

Höglands golfpaket erbjöd spel på tre banor. Närmast, mindre än tio minuter bort, ligger Nässjö GK. Det här är södra Sveriges högst belägna golfbana och vägen upp till klubbhuset gör att man börjar undra om det är läge att hyra bil. Väl ute på banan är det dock inga problem att gå för den med normalflås.

 Hål 1 och 10 löper parallellt och är rejält långa par 4, du utsätts alltså för ett kraftprov både när du i vanlig ordning är ouppvärmd och sedan igen när du stelnat till efter kioskbesöket. Teetavlorna ger bra information. Hål 9 och 18 avslutar framför den upphöjda klubbhusserveringen och helt klart har klubben öppnat stora plånboken för dessa två greenområdena.

 


Vi var alla mycket positivt överraskade av banan; en helt ostörd naturupplevelse och en omväxlande layout med flera hål där vi tvingades tänka till. Faktiskt övervägde vi att lira ett andra varv, något som händer sällan numera. Skicket var bra rakt igenom och på många ställen bidrog gärdsgårdsstaket till den estetiska inramningen. Du hittar fler foton från banan här.

 


Eksjö GK (20 min), också känd som Skedhult (efter Skedhults Gård på vars tidigare ägor banan numera ligger), ligger kvarten österut från Nässjö. Banan erbjuder goda möjligheter även för vingelpellar som oss att ta sig runt på samma boll, så länge du undviker sorkdödare på hål 7, ett läckert korthål med mer vatten än gräs i spel.

 I övrigt är det bara vatten på ett hål, istället är det bunkrarna som utmanar dig, många djupa och ibland rejält besvärliga att ta sig ur i spellinjen. Även om de flesta bunkrarna verkade uppdragna i bakkant kunde det vara svårt att se dem från tee, så se till att få med dig en banguide. Framförallt på hål 6 gäller det att ha koll på spellinjen från tee.

 

 

För långtslående går det att klämma ur hela 6230 meter ur banan. För tee-fetischister har klubben vad som måste vara en av landets största tees, det är hål 14 och 17 som delar en yta stor som en park i centrala Tokyo. Du hittar fler foton från banan här.

 Vetlanda var den tredje banan som ingick i golfpaketet. Den ligger fyra mil i sydostlig riktning. Även här erbjuds en omväxlande layout, men betydligt plattare. Att det här är en klubb på g ser du ute på banan, där man på flera hål jobbat med att skapa den typ av stenpartier runt greenerna som du normalt bara hittar på tokdyra prestigebanor. 

 Vatten är rejält i spel på flera hål och många gånger med risk & reward-inslag, inte minst på hål 14, ett par 5 dogleg höger där den djärve/omdömeslöse kan bita av en stor del av svängen med en bra drive. Du hittar fler foton från banan här. Missa för böveln inte pitch & putt-banan på Vetlanda (fotona nedan), en av de absolut bästa i landet.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.