Skriv ut

 

Golfpaket i klassisk herrgårdsmiljö

 

I mysig miljö och med förstklassig mat erbjuder Munkedals Herrgård ett strategiskt läge med närhet till flera golfbanor. Vi valde att testa Holma.

 

Munkedals Herrgård ligger lättåtkomligt från E6:an mellan Göteborg och Oslo och med många av de klassiska bohuslänska turistmagneterna inom en halvtimmes körning. Närmaste större stad är Uddevalla knappa halvtimmen bort.

 

 

Herrgården, med anor från början av 1800-talet, har bara 14 rum (och en större lägenhet), samtliga individuellt inredda i romantiskt herrgårdsstil. Flertalet ligger i själva herrgårdsbyggnaden, några i ett annex. Det finns gott om allmänna utrymmen för umgänge. Miljön är extremt avslappnande och personalen så trevlig som den bara kan bli.

 

Eftersom vi alltid spelar match valde vi ett rum med sängarna långt från varandra, så att förlorarens dåliga dagsform inte skulle kontaminera dagens vinnare. Nedan: vår för- och huvudrätt.

 

Maten är en viktig del i erbjudanden och det är en hel del fokus på vilt. Hjort, älg och annat har som regel fällts i närområdet. Vi serverades dock fisk som huvudrätt, en förstklassig torsk med syrlig vitvinsås och med rotfrukter och egenplockade kantareller. Innan dess hade vi fått i oss en lika fin västerbottenpaj med räkröra och sparris. Sista skrymslet i magsäcken täppte vi till med en crème brûlée, passionsfrukt och några chokladgrejor. Vinkylaren imponerade stort – en urholkad sten som hade stått sig kall i kylen.

 

 

När det gäller golfen finns det några alternativ inom ramarna för golfpaketet. Vi valde att satsa på Holma, halvtimmens körning bort, på vägen mot Lysekil och vid sjön Gullmarn. Klubben hette tidigare Lysekil Holma men nu verkar de husera under namnet Holma Stångenäs. Holma, som den kort och gott kallas, öppnade så sent som 2013 och är en av få banor i Sverige som är sådd med rödsvingel över hela spelfältet. Det här är naturligtvis rena grekiskan för oss, men vi har förstått så mycket som att rödsvinglet bidrar till att spelytorna håller sig mer konstanta och inte förändras lika mycket beroende på väderlek och årstider. Visuellt blir det lite som att lira en traditionell hedbana i Skottland.

 

 

Dygnet innan vårt besök i mitten av oktober hade det regnat rejält och närliggande banor var stängda. Holma däremot var fullt spelbar, sista nio märkte vi knappt alls på underlaget att det vräkt ner regn.

 

 

Som mest går det att klämma ut 6 356 meter ur banan, par 73. Första nio är helt ok utan att riktigt greppa tag i oss. Många gillar dem för att det är lättast att plocka sina poäng här. Sista nio är betydligt tuffare för poängplockare – och avsevärt roligare för oss som gillar fina golfhål, speltekniskt såväl som estetiskt. Hål 11 ska med sina 585 meter från backtee vara Bohusläns längsta golfhål. 14 är småtrixigt, lita på banguiden som säger att du ska svänga skarpt vänster mot flagg på inspelet (själva fortsatte vi rakt framåt mot flaggan på hål 15).

 

 

Många håller Holma som svårspelad, sannolikt för att de valt fel tee. Väljer du däremot en tee där längden på hålen inte tröttnar ut dig kommer du att ha en trevlig runda. För höghcpare och sporadiska vingelpellar finns det gott om utrymme. Att vara i Bohuslän och inte se havet från något hål är lite märkligt och något vi gick och surade lite över första nio. Sedan blir banan betydligt finare visuellt och vi blev på gott humör igen. Klubbhuset är inrymt i ett gammalt stall och bemanningen där var nästan oanständigt trevlig. Underlaget gör att Holma är ditt säkraste kort i området när det är blöt väderlek – eller för den delen tidigt eller sent på säsongen. Du hittar fler foton från banan här.