Skriv ut

 

En riktig golfpärla!

 

I Falköping hittad vi en rejält trevlig och kul bana, som vi kombinerade med boende på den lokala kurorten.

 

Falköping var en blind fläck på vår golfkarta, vi planerade in en runda här mest för att banan låg bra till geografiskt för att fylla upp vår golfvecka. Vi förväntade oss 18 helt platta hål utslängda på ett fält nära riksväg 46. Så fel vi hade.

 

Entrén till kurorten. Utsikten från Mössebergs utsiktstorn, kurorten mitt i grönskan i förgrunden. Tornet ska vara öppet dygnet runt, om du vill uppleva Falköping by night på tryggt avstånd.

 

I utkanten av stan checkade vi in på Kurorten Mösseberg, i parken med samma namn och med tio minuters promenad in till centrum. Utöver golfpaket finns det en hel del olika erbjudanden på hemsidan. Är du på spaning efter våren ligger Hornborgasjön halvtimmen bort.

 

 

Redan 1867 var man igång med kurorten här, inledningsvis under bolagsnamnet "Mössebergs Kallvattenkurinrättning". Att etableringen skedde just här berodde på en kombination av bra vattenkvalitet, etableringen av järnvägen samt de vackra omgivningarna.

 

 

Faciliteterna innefattar en komplett spa-anläggning, med möjlighet att kurera dig inom- såväl som utomhus, restaurang med tillhörande vin- och champagnebar och lite annat. Bland gästerna genom åren märks flera historiska kändisar, imponerar inte Albert Engström, Wilhelm Moberg och Thor Modéen drar vi till med Erik ”Bullens pilsnerkorv” Berglund. Några har fått inspirera till designen av rum. Stort plus för att Mösseberg välkomnar golfarens bäste vän med öppna armar.

 

Restaurangen under middagen. Frukosten. Nedan: vårt rum.

 

Det finns 55 rum, samtliga med utsikt mot Mössebergsparken, flertalet med balkong. De flesta ligger i huvudbyggnaden ”Kurhotellet”, några i ”Parkvillan” en kort promenad bort. Vi checkade in i ett rum i Kurhotellet, med högt i tak och stor balkong och sköna sängar.

 


Falköpings GK ligger tio minuters körning norr om staden, längs väg 46 mot Skövde. Här hittar du 27 hål uppdelat på ”Gamla banan” med 18 hål och en 9-hålare. Om den sista vet vi bara vad som anges på hemsidan, att den är platt, kortare – och smalare. Det där sista är inget som synkar med vår breda spelstil, så vi satsade på 18-hålaren.

 

 

Gamla banan var igång med nio hål 1965 och utbyggd till 18 hål 1974. Den går lokalt under namnet ”Berga”, som är en liten ort eller i varje fall geografisk position nära banan. För den som tittar på kartan ligger ”Balltorp” lika nära – ett mycket festligare namn på en golfbana.

 

 

Layouten är av parkkaraktär och har du sorkdödare som ditt standardslag kommer du att notera att ett vattendrag vid namn Markabäcken dyker upp på flera hål. Det finns fem tees och som mest kan du klämmar ur 6 023 meter, som minst 3 947 (par 72).

 

Öppningshålet från gul och röd tee.

 

Öppningshålet är ett riktigt fint par 5. Från gul tee har du 150 meter till bron över diket, från röd tee endast 60 meter. Teemarkeringarna här och på hål 10 är sponsrade av det lokala mejeriet, färskmjölkförpackningar på hål 1 och lättfil på hål 10 (inget är lätt med golf).

 

 

På hål 4 ser du inte green vid inspelet och på hål 8 är det blint redan från tee – i båda fallen har klubben satt upp stora flaggstänger som visar riktningen. På båda hålen ska du ringa i en klocka när du är klar på green.

 

 

Hål 6 är ett ganska kort par fem som med hjälp av en rejäl uppförsbacke på slutet ändå känns långt. Nu är du tillbaka vid klubbhusområdet, om du skulle glömt något. Kiosken efter nio är riktigt trevlig, inte minst om du skulle ha otur med vädret och tvingas uggla inomhus.

 

 

Avslutningshålet (två fotona ovanför) har en midja med vatten på båda sidor där många vill landa utslaget. Från den upphöjda klubbhusterrassen kan du följa inspelen här.

 

 

Sammantaget var Falköping en av de största positiva överraskningar vi ramlat på i landet, en kuperad och omväxlande layout som också var i mycket fint skick under vårt besök. Du hittar fler foton från banan här.