Skriv ut

 

Kombinera med tysk öl

 

För den som ska ner till Tyskland och köpa billig öl har vi testat några banor på Själland som ligger bra till.

 

Skjoldenaesholm är en 36-hålsanläggning halvtimmen söder om Roskilde som vi verkligen gillade. Den nya banan heter Trent Jones Jr. Course och du bör kunna gissa vem som designat den. Det finns fem tees att välja från och är din primära ambition att scora tipsar vi om att inte bita av mer än du kan tugga – för många hål kan bli rejält långa. Med runt 10 i hcp spelade vi banan drygt 6 000 meter (gul tee) och det gav oss flera par 5:or på över 500 meter, en på hela 541 meter. En av oss spelade med huvudet och lyckades gå runt på sitt hcp, den andre chansade en hel del och ”råkade” ganska snabbt tappa bort sitt scorekort. Om det blåser ska du definitivt flytta fram en tee för att få en bra upplevelse.

 

 

Layoten är riktigt bra och omväxlande och skicket var under vårt besök fint, inte minst greenerna. Öppningshålet är ett läckert kort par 4 där du står högt, väl borta från klubbhuset så att andra slipper uppleva din ouppvärmda sving. Vatten är i spel på hälften av hålen och ofta på ett helt avgörande sätt där du kan välja att spela säkert eller chansa. Avslutningshålet är formidabelt, ett par 5 där du ska navigera vatten på utslag såväl som inspel. Gillar du gamla spårvagnar ska du sätta av lite tidigare mot första tee på Trent Jones-banan. På vägen dit hittar du en depå med riktigt fina gamla vagnar i trä, några i två plan.

 

 

Efter en riktigt bra lunch satte vi tänderna i den andra banan, som är av lite äldre datum och med det logiska namnet Old Course.  Även detta är en mycket trevlig layout, av typen öppen skogsbana och mer kuperad. Har du lite högre hcp kommer du sannolikt att trivas bättre här då det inte finns lika många svårigheter i form av vatten och bunkrar. Med detta sagt finns här en hel del utmaningar och eftersom den är så olik den andra tycker vi att du ska satsa på att lira båda banorna. Under juli månad kunde man lira valfri bana för ett riktigt bra pris. Även till fullpris tycker vi att båda banorna väl förtjänar ett besök.

 

 

Lite närmare Roskilde ligger Ledreborg Palace, en golfanläggning i direkt anslutning till slottet med samma namn. Klubben slog upp portarna 2007 – och stängde dem bara något år senare. Efter en rekonstruktion är klubben sedan ett tag igång igen, nu med slottsägarna vid rodret. Man marknadsför sig som den enda banan i Skandinavien designad av Nick Faldo. Vem som har ritat en bana imponerar inte på oss, men Faldo har lyckats få till en riktigt fin produkt, som layoutmässigt påminner om de gamla linksbanor du nästan bara hittar på de brittiska öarna (utan banguiden är du mer eller mindre körd på de flesta hål och på ett är du halvkörd även med banguide). Det här gör banan oerhört rolig att spela, då det är många beslut som måste tas redan på tee. Underlaget är dock inte links och det tror vi att de flesta kommer att uppskatta, för banan är en tillräcklig utmaning utan att bollarna rullar och studsar oberäkneligt.

 

 

Nästan alla fairways kantas av högt gräs, men i varje fall under vårt besök var detta gräs glest och det var så gott som alltid lätt att hitta felriktade bollar, samtidigt som det kostade i varje fall ett halvt slag på vägen mot green. Banan var långt från toppskick under vårt besök, framförallt var många greener inte i klass med vad layouten levererade. Vi hoppas att detta var en engångsföreteelse, för det här är en av de roligaste layouter du kan lira i grannlandet, inte minst om ni lirar match. På varje hål finns det vid tees en bänk att sitta och vila på. Dessa är gjorda i massiva rektangulära trästycke och inledningsvis undrade vi på lite håll varför man ställt ut likkistor på banan (vi är konspiratoriskt lagda och undrar ofta konstiga saker).

 

 

Öster om Roskilde hittade vi Greve, en bana som öppnade 2006 och vars ”claim to fame” är att banarkitekten är samma M G Hawtree som fräschade upp världens två mest kända linksbanor – Carnoustie och St. Andrews Old Course. Banan erbjuder inga estetiska vyer, men väl en rolig och utmanande runda; Hawtree vet var han ska placera bunkrarna för att även sätta hjärnan i spel. Framförallt gillar vi de sista nio hålen. Banan är relativt bred så även höghandikappare kan se fram mot en angenäm promenad.

 

 

Söderut är Möns GK en inarbetad destination bland svenska golfare, oavsett om de reser på egen hand eller med researrangörer. Räkna två timmar i bil från Malmö. Klubben ligger öster om den gemytliga lilla staden Stege och bjuder på en lugn och vacker miljö. Skicket på banan var under vårt besök mycket bra, vilket fina bunkerområden och välskötta semiruffar bidrog till. Utöver 18-hålaren erbjuder Mön även en 9-håls bana precis nere vid vattenkanten. Passa också på att besöka de vackra kalkstensbranterna vid Möns Klint.

 

 

Var är golfbanan? Första intrycket av Rönnede är ett stort fint klubbhus men ingen bana. När du väl tagit dig genom tunneln under vägen upptäcker du en mycket fin mästerskapsbana utspridd över ett svagt kuperat landskap. Under vårt besök var allt i toppskick och det var en fröjd att spela de 18 hålen. Klubben ligger halvvägs mellan Köpenhamn och Tyskland-färjan i Rödby, så det är ett utmärkt stopp om du ska ner och fylla på spritförrådet.