Skriv ut

 

Lätt att nå med färja från svenska västkusten

 

Danska fastlandet erbjuder många trevliga golfupplevelser, inte minst landets bästa golfresort (som ligger utanför Grenå och som du hittar i ett separat reportage). Vi har så här långt testat nio banor på Jylland, varav en med 36 hål och två med 27.

 

Vi börjar tio mil rakt västerut från Grenå, som du kan nå med färja från Sverige. Utanför staden med samma namn finns Viborg GK med 27 hål. För att vara Danmark är banan ganska kuperad. Finishen är fin och det är ganska rakt på från samtliga tees. Avslutande hålen på Röd och större delen av Blå slinga ligger mer öppet, annars är många hål lagda så att de har ett eget rum, så att du inte störs av andra golfares dåliga dagsform på angränsande hål. 

 

Viborg, även längst upp.

 

Några hål bjuder på ganska rejäla promenader från green till nästa tee, men det är i vacker natur så det känns helt ok. Vatten är bara i spel på ett hål på Gul slinga och två på Blå

 

 

Storådalen ligger/låg (det är osäkert om banan kånkat, hör gärna av dig om du vet) utanför Holstebro,en timme rakt västerut från Viborg. Det här är den trevligaste anläggning vi besökt på Jylland, med fräscha faciliteter och en omväxlande bana i fint skick. I restaurangen åt vi en fantastisk "fisksmörgås".

 

Storådalens klubbhus bakom 7:ans green och våra "fisksmörgåsar".

 

Vi rör oss en timme norrut från Viborg, och lika långt från färjeläget i Fredrikshavn. Här hittar du Ålborg, oss veterligen bästa stället att äta ute i Danmark. Många restauranger ligger nära varandra och konkurrensen är stenhård, vilket gör att det är mycket bra priser. Tre mil sydväst om staden hittar du Sebber Kloster, en helt ok bana om du ätit för mycket och vill gå av dig lite bukfett.

 

 

Ölands golfklubb ligger rakt väster om Ålborg, fast på norra sidan om Aggersund, det stora vattnet som delar Jylland. Själva banan är av det enklare slaget, mer som Pay & Play, men i det relativt enkla klubbhuset var det under vårt besök en hjärtlig atmosfär.

 

 

Hjörring har 36 hål utanför staden med samma namn, rakt västerut från färjeläget i Fredrikshavn, i sin tur två timmar med Stena Lines katamaran från Göteborg. Hålen är uppdelade på fyra 9-hålare döpta efter de fyra väderstrecken. För dig som inte är bekant med dessa handlar det om Väst, Öst, Nord och Syd. Den förstnämnda är en korthålsbana par 31 öppen för alla. De övriga tre är fullängdsbanor. Lirar du bara 18 hål rekommenderar vi Nord och Öst.

 

 

Lökken ligger på västkusten rakt över från färjan i Fredrikshavn och knappa halvtimmen sydväst om Hjörring. Det här området är känt för sin rekreation. Banan är helt klart av Pay & Play-karaktär och ok för nybörjare. Är du i trakten så funkar det, men ta inga omvägar.

 

 

Mot södra Jylland. Royal Oak hittar du 30 minuter sydvästerut när du kommit av bron från Fyn och knappa timmen norrut från tyska gränsen. En del säger att namnet kommer av en ek som Kristian X en gång i tiden planterade på ägorna. Vi vet dock att namnet är inspirerat av en pub i England, så var det med det. Banan var den första i Danmark med greener byggda enligt USGA-standard och de lär alltid vara riktigt snabba. Finshen på banan var hög under vårt besök och det fanns gott om utrymme i sidled, om du skulle behöva det.

 

 

Brundtland Golfcenter, 20 minuter söderut, är en komplett golfanläggning med mycket bekvämt boende. Rummen har stora glaspartier mot drivingrangen och banan – lägger du dig tidigt kan du räkna fore för att somna. Spel sker på en öppen parkbana. Vatten är i spel på flera hål och det finns ett antal dogleg som bidrar till att du får tänka till från tee. Personalen på anläggningen är oerhört trevlig och det enda vi kan anmärka på är bunkerkrattorna som av någon anledning är gjorda i vad som måste vara gjutjärn. Ha gärna med egen kratta. Hör med klubben för paketerbjudanden.

 

 

Tyskland ligger bara knappt en timme bort och utöver att Flensburg (bilden nedan) är en vacker stad väl värd ett besök finns det ytterligare 230 skäl att ta sig över gränsen (10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin, 110 liter öl – det är ransonen som du numera får föra in i Sverige).