Skriv ut

 

Lira golf i huvudstaden


Stockholm är världens vackraste storstad. Vi vet, för vi har bott i eller besökt samtliga som anses kandidera till titeln, inklusive Rio, Hong-Kong, Kapstaden, Sydney, Kyoto, San Francisco, Auckland, Vancouver, Prag... – you name it. Vi kan också säga det med trovärdighet, då vi är inflyttade från svenska västkusten.

Hyr en kajak och upptäck Stockholm utanför tullarna.

Vi svenskar har alltså en rackarns tur att världens vackraste storstad ligger i just Sverige, ändå är det ganska många som inte besöker staden särskilt ofta. Ofta handlar det om att man tycker att Stockholm är lite väl mallig och att stockholmare lever väl mycket i sin storstadsbubbla. Så kan det säkert vara, men betänk att nästan hälften av människorna som bor i staden är inflyttade.

 

Själva är vi landsortstyper, typ Klabbarparn, som fastnade i stan på 1990-talet. Framförallt gillar vi att det är vatten överallt, något som snarare skapar en känsla av tio Helsingborg tätt inpå varandra än en storstad. Och istället för att "tura" till Helsingör kan du från Stockholm kryssa till Finland, Estland, Lettland och Åland – och få världens vackraste skärgård på köpet. Det är inte heller värst långt för den som vill byta asfalt mot grönska, vilket osökt leder oss in på varför vi har med den här artikeln: golfen i huvudstaden.


Hägersten, en av många närförorter inom kvartens hyrcykelavstånd från stan.

Flertalet av huvudstadens golfbanor ligger i helt ostörda miljöer, det mest noterbara undantaget är Arlandastad där man lyckats samla de flesta trafikslag runt och ovanför banorna. Några erbjuder riktig fina skärgårdsinslag, som Ljusterö, Smådalarö (9 hål), Ingarö Skog och Saltsjöbaden. Andra ligger bra till om du åker kommunalt och hyr klubbor på plats, som Ågesta och Stockholms GK.

 


Ågesta, tio minuter söder om Skanstull. Nedan: Botkyrka.

 

Om du är ute efter en kul och varierad runda till ett bra pris är ett av våra hetaste tips Botkyrka, en kuperad och omväxlande layout som ligger långt bort från miljonprogrammen som gett Botkyrka ett dåligt rykte.

 

Botkyrkas hål 9, ett av huvudstadens bästa korthål. Sju första fotona här är tagna 21 juli i år.


Det var också kul att konstatera att man sedan något år fimpat den gamla tråkiga restaurangen och byggt en helt ny i vad som tidigare var kansliet (fotot nedan). Uteservering och kiosk har också fått rejäla uppgraderingar.

 


För helhetsupplevelsen är Wäsby GK värt ett besök, 27 hål norr om stan och med en av de bästa golfrestaurangerna. På uteserveringen med strålande vyer mot banan har vi många gånger undrat om vi ska ge upp golfen och satsa fullt ut på after golf/instead of golf.

 

Från uteserveringen på Wäsby, med utsikt mot hela hål 9 och 18. Nedan: Kallfors och Vidbynäs South.

 

Kallfors, med 27 hål strax utanför Södertälje erbjuder samma helhetsupplevelse. I området hittar du också Vidbynäs, med två fina 18-hålare, South Course anses av många ha landets bästa bunkerområden.

 



En av de vackraste banorna runt huvudstaden är Täby, avslutningshålen här påminner om Hofors, utan att du behöver åka till Hofors, som vi glömt var det ligger. I övrigt kan du kolla på våra foton från Sthlms-banorna vi spelat, av trafiktekniska skäl har vi delat upp dem i söder och norr om innerstaden. Du kan också leta efter gjorda reportage i vår sökruta i vänsterspalten. 

 


Täby. Nedan: Bro Hof Slott Castle Course.


Sedan har vi den eviga frågan från besökande golfare: är det värt att bränna hål i plånkan för att spela på Bro Hof? Som vi ser det kan du trösta dig med att du slipper lägga ut för flyget över Atlanten – för det här är två Floridabanor av högsta kvalitet. Stadium Course kostar klart mest och mycket av avgiften handlar om att det här är banan som du sett på tv flera gånger. Är det trofén du är ute efter är det bara att betala. Om det däremot är det fina underlaget du suktar efter så funkar det lika bra att spela Castle Course på anläggningen. Den är uppbyggd på samma sätt och håller samma skick. Dessutom har den ”waste areas”, som är ganska ovanligt i Sverige. På köpet sparar du en hel del kosing, som du kan spendera i klubbhuset för att få en helhetsupplevelse.

 

 

I norrort hittar du ytterligare två prestigebanor. Ullna har blivit vansinnigt dyr och även om den är fin på alla sätt tycker vi att det är på tok för mycket – vårt tips, om det inte är trofén du är ute efter, är att åka ut och käka lunch där och insupa atmosfären.

 


Ullna. Nedan: Drottningholm.


Drottningholm var tidigare landets mest överreklamerade bana. Sedan byggde de om den totalt och plötsligt hade stan fått ytterligare en toppbana. Här kommer du undan med drygt hälften av vad Ullna tar. Läget är inte lika naturskönt, men spelytorna var lika fina när vi testade båda banorna strax efter att de öppnade efter de stora ombyggnationerna 2012 respektive 2013.