Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Bara knappa timmen till svalare golf i höglandet


Alla som lirat golf i Kuala Lumpur vet att det kan vara en rejält svettig upplevelse, inte minst för fuktigheten. Men lindring är inte långt borta, bara knappa timmen med bil från KL ligger två golfresorts med klimat som svensk högsommar och luft som är betydligt lättare att andas. Båda har surrealistiska inslag, en genom att vara integrerad med ett Las Vegas bland molnen, den andra genom att vara granne med en konstgjord fransk stad.

Awana Genting Highlands Golf & Country Resort ligger 45 från KL på vägen upp till Genting Highlands/Resorts World Genting, ett helt osannolikt mini-Las Vegas på nästan 2 000 meters höjd (golfklubben ligger på ca 1000 meters höjd). Utöver kasino (som drivit utvecklingen) finns här massor av distraktioner för medelklassen i Sydostasien – bl.a. över 100 restauranger – och trots att hotellkapaciteten är uppe i drygt 10 000 rum byggs det mer för att möta behoven under helger och semestrar. Det hotell som till 2005 höll rekordet som världens största ligger här uppe, med drygt 6 000 rum. Det roligaste sättet att ta sig till Genting Highlands är via Genting Skyway, som med sina 3,4 km är Sydostasiens längsta kabinbana. 

 

En av många attraktioner på Gentings Highlands är att uppleva ett rejält stort konstgjort vinterlandskap, inget för en svensk turist. Förberedelserna för att gå in i det några minusgrader kalla utrymmet känns lika rigorösa som om det vore en månpromenad. Bilderna ovanför visar Genting Skyway och en av åkattraktionerna bland de över 100 restaurangerna.


Det går alltså att bo på toppen, men vi rekommenderar golfklubben längre ner, för att slippa kommersen där uppe. Från klubben går det gratis shuttle-service hela tiden. På klubben bor du i en nästan 30 våningar hög rund byggnad, vilket ger rummen karaktär. Maten är billig på Awana men ölen är dyr. Trådlöst Internet finns att köpa till, men med tanke på att det kostar ganska mycket och verkar funka dåligt föreslår vi att du gör dina grejor i business-centret. Ofta går man ut med erbjudande om gratis spel för dem som bokar dubbelrum på Awana, kolla hemsidorna. När det gäller aktiviteten "jungle trekking" kan vi inte nog varna för den, vi höll på att förblöda av alla blodiglar som vi hade med oss tillbaka.


Vårt rum, utsikten från rummet och hotellet från banan.

 

Själva banan är hyfsat kuperad. Fairwaygräset är av modellen ”cow grass”/”crab grass” och det kan bli ganska geggigt med bollplugg när det regnar, så undvik ett besök under monsunsäsongen. Eftersom layouten är ganska tajt vill du gärna ha precisionen med långa järnen och då behövs rullen.

 


Berjaya Hills Golf & Country Club ligger också knappa timmen från KL, i samma nordostliga riktning men i närheten av Bukit Tinggi. 750 meter över havet finns här en 18-hålare och boende i ett antal olika prisklasser. Efter att ha spanat in samtliga varianter tipsar vi om att satsa på det klart billigaste: Golfer Chalet. Rummen är visserligen mindre än de andra, men istället för en mörk hotellkorridor har du utgång direkt mot poolen och dessutom en liten uteplats. Priset för dessa rum är nästan löjligt låga och frukost ingår.

 

 

Den här banan upplevde vi som aningen sämre skickmässigt än Awana, inte minst bunkrarna, kanske för att det hade regnat en hel del då vi var där under monsunsäsongen. Det här tar de dock igen med råge när det gäller layouten, som är oerhört kul och omväxlande, med flera högt belägna tees. Avslutningshålet är ett riktigt bra matchspelshål, med inspel över vatten.  Miljön här är också helt enastående ostörd och vi lovade oss att komma tillbaka för att bo några nätter och bara slappna av i det sköna klimatet.

 Klubben kan fixa transfer från stan eller flygplatsen – maila dem bara och stäm av. Maten i restaurangen är bra och billig. Stannar du flera dagar finns det en hel del övriga aktiviteter, kolla klubbens hemsida. Vill du ha en surrealistisk upplevelse kan du besöka Colmar Tropicale  några minuter bort, en kopia av en fransk by byggd på en bergsrygg. Det här är en populär dagsutflykt för KL-borna och här finns flera restauranger samt ett lyxhotell med tillhörande spa. Gratis shuttle från klubben.


select your language

daenfifrdeitnoptes

testat höglandet KL:

Awana
Berjaya

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.