Skriv ut

 

Kultur, golf och dykning


Egypten erbjuder inte bara chansen till pyramidala kulturupplevelser utan även en undervattensvärld i världsklass. Vi satsade på en chartervecka till Hurghada, varifrån du lätt når fyra riktigt bra golfbanor.

Säg Egypten och de flesta hör pyramider. Landet var ett av de första vi besökte när vi som ungdomar i början av 1980-talet började fatta att världen inte slutade vid Malmö. Starkaste minnet var när vi hängde i Sinai några veckor och snorklade i Akabaviken (del av Röda havet), som att simma i ett jätteakvarium fullproppat med färggranna varelser i alla former och storlekar.

 


Foto från öppen källa på nätet, även nedan samt korallbilden längre ner. Längst upp: El Gouna.

Vi upplevde även pyramiderna och sfinxen, tillbringade några dygn på en gammal felucca (en traditionell liten segelbåt) längs Nilen, klättrade i fotspåren av Moses och besökte Konungarnas dal i Luxor. Vi kommer också ihåg några nätter på Hotel Alpenblick, i en oas en dagsresa västerut från Kairo. O:et i ”Hotel” var ett bilddäck och några berg syntes inte till.

 


Sedan dess har vi blivit äldre, mer stadda vid kassan och bekvämare. Så när vi nu gjorde ett återbesök till vad som länge betraktades som civilisationens vagga (nya rön pekar på att Mesopotamien var tidigare ute) gjorde vi det med mer stil och ekiperade med golfklubbor istället för ryggsäck.  

 

Madinat Makadi. Nedan: Somabay. 

Det krävs visum för inresa till Egypten, för svenska medborgare erhålls detta på flygplatsen vid ankomst och köper du en charterresa betalar du för det i samband med bokningen. Se till att ditt pass är i bra skick och att det är giltigt minst sex månader efter hemkomst. Var uppmärksam på att du kan bli nekad inresa i landet med provisoriskt pass. Reser du runt i landet ska du alltid ha med dig passet, skadar inte heller att ha med det hela tiden när du rör dig utanför ditt hotell, för att underlätta om det är några kontroller. 

 

 

Flyget från Sverige tar drygt fem timmar och vintertid ligger Egypten en timme före oss, sommartid är det samma tid. Du kommer inte att ha några kontaktproblem i Egypten, det är samma typ av vägguttag som i Sverige.

 

Ancient Sands. Nedan: El Gouna.

Hanterar du värmen med kall öl kan det vara värt att ha koll på ramadan. Detta är lättare sagt än gjort då den flyttas tillbaka med omkring elva dagar varje år (i länken ovan ser du vilken period som gäller för varje år). Under denna muslimska heliga fastemånad serveras ingen alkohol så länge solen är uppe. På semesteranläggningar och golfklubbar som primärt frekventeras av utländska turister görs ofta undantag från det här, men inte alltid. Även utflyktsprogrammet kan påverkas, stäm av med din researrangör.

 

 

Flertalet hotell har en metalldetektor i form av en säkerhetsbåge som du måste passera igenom för att komma in. Dessa är mest ett spel för galleriet och vill du inte passera igenom dem är det oftast bara att gå runt hörnet och in på anläggningen. Om du däremot försöker gå bredvid dem framför personalen kommer de att tillrättavisa dig. Sedan kan det pipa hur mycket som helst när du går igenom men ingen kommer att reagera. Med detta sagt kände vi oss inte ett dugg otrygga någonstans och dessutom var kontrollen av fordon som släpptes in på områdena betydligt rigorösare.

 

Restaurang i El Gouna. Nedan: på väg hem från golfbanan.


Egyptiska golfförbundet har ett 20-tal banor presenterade på sin hemsida och det verkar vara dessa som finns i landet. Flertalet kom till under en boom på 1990-talet, men Gezira Sporting Club mitt inne i huvudstaden Kairo var igång redan i slutet av 1800-talet, på initiativ av brittisk militär stationerad i landet.

 


Många banor ligger, såklart, runt Kairo och några erbjuder pyramiderna i Giza som fond under rundan – värt greenfeen bara det. Enklast för dig som vill beta av några banor är dock att köpa en charter till Röda havs-kusten. Bonusen här är att du kan dyka eller snorkla på rev av världsklass (fotot nedan från öppen källa på nätet), väl i nivå med vad du hittar vid Stora Barriärrevet i Australien. 



Tillhör du dem som gärna har en caddie på banan är dessa av manligt kön i Egypten. Den egyptiska arabiskan är något enklare än vad som talas i andra arabländer, men du lär ändå fatta typ noll. Skulle det vara så att din caddie inte förstår engelska följer här några användbara fraser (själva var vi lite framåt och snodde med en engelsktalande tjej från vårt hotell):

Gick den vänster eller höger? = ل اتجه يسارًا أم يمينًا؟
Ska jag slå en till för säkerhets skull? = هل يجب أن أضرب واحدًا آخر فقط لأكون آمنًا؟
Har vi fler bollar i bagen? = هل لدينا المزيد من الكرات في الحقيبة؟
Du står på min fot = أنت تقف على قدمي
Den här dagen hände aldrig = هذا اليوم لم يحدث أبدا

 

 

Det finns några alternativ på Sinaihalvön men klart bäst när det gäller golfen är Hurghada, 46 mil söderut längs kusten från Kairo och landets mest populära turistdestination. På den åtta mil långa sträckan mellan El Gouna i norr och Soma Bay i söder hittar du fyra fullängdsbanor som du lätt når med taxi från ditt boende. Läs reportaget om golf i Hurghada.