Skriv ut

The Bobmen report: 1 augusti 2022


 

Välkomna tillbaka från semestrarna, eller så är ni fortfarande på semester, eller så har ni alltid semester. Under vår semester har vi varit runt och testat golfpaket på flera orter vi tidigare inte rapporterat från. Största överraskningen var nog Landskrona GK, det är obegripligt hur 36-hålsanläggningen passerat under vår radar i alla år. Även banan på Vinbergs GK överraskade, vi kände mest till klubben för att de säljer billiga greenfee-medlemskap.

 


På Ven hyrde vi tandemcykel. Se till att ta styret annars är det risk att du inte lyckas få stopp på ekipaget vid öl-hållplatserna. Längst upp: från vårt rum i Ulricehamn.


När det gäller priserna på övernattning är de oftast differentierade och det kan skilja sig rejält beroende på bokningsläget, därför har vi inte alltid med dem nedan. Tipset är att vara flexibel med dina datum och boka boendet innan golfen, som är mer förutsägbar när det gäller priset. Jämför också priset på olika hotellbokningssajter med priset på hotellets hemsida, ibland kan du hitta det bästa priset på hotellets egen sida.

 


 

Landskrona GK – en av landets finaste anläggningar


Landskrona GK har två banor, har du som oss bara tid att lira en av dem är det enligt alla tips Erikstorp som gäller. Greenfeen på båda är i högsäsong 580:- vardag, en hundring extra fre-sön. Om du lirar båda banorna samma dag är det halva priset andra rundan. På klubben huserar Svenska Golfmuseet (fritt inträde) – missa inte det. Erikstorp var i mycket bra skick under vårt besök.

 

 

Bor du som oss i stan rekommenderar vi en dagsutflykt till ön Ven (180:- tur/retur med båten). Här finns en 9-hålare som med 300/450/500:- för 9/18/heldag nog mest är för troféjägare – själva satsade vi på tandemcykel och whiskey. Läs reportaget

 


 

Helhetskoncept utanför Helsingborg


Allt fler ”Golf Resorts” enligt framförallt amerikansk modell dyker upp i Sverige. Lydinge är lite speciell genom att den ligger endast kvarten utanför Helsingborg, med chans att ”tura” till Danmark (att ”tura” är att åka fram och tillbaka med båten mellan Helsingborg och Helsingör utan att kliva av, gärna i glatt sällskap med ett gäng Elefantöl och några röda pölse-korvar).

 


Priserna varierar stort beroende på dag och bokningsläge, på deras hemsida är det lätt att se vilka datum som är billigast. Vill du bara lira golf kostar den i högsäsong 495:- mån-tors, 580:- fre-sön. Orkar du ut innan 07 alternativt håller dig till kl 14 sparar du en hundring. Med detta sagt tycker vi att det finns gott om bättre banor i trakten, det är själva helheten som är grejen med Lydinge. Banan var i bra skick under vårt besök. Läs reportaget.

 


 

Golf & nöje i Halmstad


I sommarstaden Halmstad checkade vi in på totalrenoverade Hotell Mårtenson, i bästa läget för den som vill förlusta sig i staden kvällstid. Golfen lirade vi redan i maj på Halmstad GK:s Södra bana (bra skick redan då) i Tylösand, som lever helt i skuggan av storebrorsan Norra (där andra upplagan av Scandinavian Mixed, Europatourtävlingen med både herrar och damer i startfältet, spelades i juni och med Linn Grant som historisk vinnare: första gången en dam vinner en tävling som ingår på herrarnas Europatour).

 



Greenfeen på Södra i högsäsong (13 juni-21 augusti) går på 1 000:- mån-tors, 1 200:- fre-sön. Från 22 augusti går den ner till 700/1 000:-. Fortfarande en hel del kosing. Kan du tänka dig att klämma Södra och Norra samma dag får du ett paketpris som möjligtvis kan kännas lättare att svälja. Läs reportaget.

 


 

Golf och boende utanför Falkenberg


Vinbergs GK erbjuder 27 hål (varav 9 pay & play) och olika typer av boende. Priserna startar från 695:- för boende en natt och en heldagsgreenfee (om ni är fyra i en stuga). Väljer du som oss att bo två personer i en golfsvit är startpriset 995:-/person för samma upplägg. Det vi kan anmärka på är att sängarna var väl hårda, något vi hoppas att klubben kan fixa till framöver. Lakan, handdukar och slutstädning ingår på båda boendena och en bra frukost gick att köpa till för 95:-. Spelar du bara golf kostar greenfeen 300-600:- beroende på när på dagen du slår ut. Banan var i bra skick under vårt besök. Läs reportaget.

 


 

Trevligt stopp mellan Borås och Jönköping


I Ulricehamn, längs riksväg 40, checkade vi in på Hotell Bogesund i absolut bästa läget i stan. Sedan början av året drivs hotellet av en härligt entusiastisk 24-årig tjej. Golfen lirade vi på Ulricehamns GK, som med en greenfee på 325/425:- vardag/helg är en av landets mer prisvärda golfupplevelser. Banan var i bra skick under vårt besök. Läs reportaget.

 


 

Klosterliv i Vadstena


I Vadstena checkade vi – självklart – in på det charmiga Klosterhotellet, som är som en liten egen stadsdel mitt i stan och nära Vättern. Hemsidan är mycket fin och rummen rejält personliga – är du lite flexibel med datumen kommer du undan betydligt billigare än du nog anade.

 



Golfen lirade vi på Motalas 18-hålare (450/550:- vardag/helg). I reportaget har vi även lagt in Motalas 9-hålare från ett besök förra sommaren samt Vadstena GK som vi besökte för några år sedan (vi planerar att besöka den banan igen i september och kommer då att uppdatera reportaget). Motalas 18-hålare var i bra skick under vårt besök. Läs reportaget.

 


 

Golfpaket på Vidbynäs

 

Slutet av juli gav oss på South CourseVidbynäs utanför Södertälje, som av många anses ha landets bästa bunkrar. Vi passade samtidigt på att testa boendet rakt över parkeringen från klubbhuset, på Vidbynäs Gård. Läs reportaget längre ner.

 


 

Bensträckargolf utanför Nyköping och Norrköping


Vi brukar bryta längre körningar med en golfrunda, för att göra en trälig transportdag till en rolig golfdag. Under nerfarten från Stockholm till Sydsverige stannade vi till på Kiladalens GK (fotot ovan) strax väster om Nyköping, inte långt från E4:an. En trevlig bana i överraskande bra skick. 390/440:- vardag/helg (du kan även lira 9 hål för ungefär halva priset). Hemåt bröt vi i Norrköping, på 12-hålaren Ingelsta (250/300:-vardag/helg). Läs reportagen längre ner. Vi bodde också över i Norrköping, på Comfort Hotel som vi tycker var trevligare än det hotell vi tidigare hade med i vår artikel om Norrköping Söderköpings två banor – så vi har lagt in det där.

 


 

Kallfors nu med spanska greener

 

I samband med besöket på Vidbynäs testade vi också Kallfors i närheten, som öppnade med helt nya greener importerade från Spanien i mitten av juni (fotot ovan). Av utrymmesskäl sparar vi det reportaget till nästa nyhetsbrev, men vi kan tipsa om att banan är i mycket fint skick, inte bara greenerna. Kombinerat med en riktigt bra och omväxlande layout är det här en av våra absoluta favoritbanor i Sverige. Tills nästa nyhetsbrev hänvisar vi till vårt tidigare reportage från Kallfors, där vi testade golfpaketet.

 


 

Arboga 12.0


Helgen 13-14 augusti har Arboga GK en event där de trimmat sina greener till 12 på stimpen, för att ge dig chansen att uppleva hur det är att putta på PGA-touren. Vi gillar den här typen av lite annorlunda tillställningar och är du där så låt oss gärna veta hur det funkade (vi testade banan i maj i år).

 

Vi påminner oss en runda i Polen den 1 april ett år. Datumet till ära hade de satt alla flaggor på de mest vansinniga ställena på greenerna – riktigt kul om du inte är ute efter banrekordet.

 


 

A jug is a jug


Cameron Smith, den sympatiske australiensaren med tjeckisk hockeyfrilla, spurtade hem 150-års jubilerande The Open på St Andrews. På frågan vad han skulle göra med pokalen, The Claret Jug, svarade han att han skulle kolla hur många öl den rymmer. Vi släpper med detta Miguel Ángel Jiménez som vår förebild inom golfen.

 

Vad lärde vi oss mer av Smith? Jo, att man inte behöver hålla på med provsvingar för att spela bra golf. Gör som Smith, skit i låtsasvevandet och satsa på en (1) bra sving.

 


 

Den avklädda sanningen


De största namnen inom proffsgolfen är med rejäl råge ekonomiskt oberoende, Henrik Stenson drog in över 70 miljoner till hushållskassan bara genom att vinna Fedex Cup häromåret. I åratal har de låtit oss veta att det inte längre är pengarna som styr. Att de mangrant ställt upp i Ryder/Solheim Cup har fått oss att köpa resonemanget. Därför är det för oss obegripligt att Stenson nu säljer sin heder och solkar sitt idrottsliga arv genom att gå med i den saudiska LIV-touren, skapad och finansierad av världens kanske minst demokratiska land, som inte drar sig för att mörda och stycka utländska journalister som ifrågasätter deras metoder. På köpet bommar han att bli historisk som den förste svenska Ryder Cup-kaptenen. När han väl inser att han inte hade fler hål att stoppa pengar i kommer han kanske att se saker annorlunda.

 


 

På sista gamlingraden 1


Det blir allt vanligare att människor har extrema upplevelser på sin ”bucket list”. Många gånger handlar det inte så mycket om själva upplevelsen som att kunna säga att de genomfört prestationen – ”been there, done that”. Följaktligen är det allt som oftast kö för att komma upp till toppen av världens högsta berg. Många har ytterst knappa erfarenheter av bergsbestigning och har betalat dyrt för att ledsagas upp till toppen för sin selfie. När vi hörde att en 80-åring, med två hjärtoperationer bakom sig, lyckats ta sig upp kände vi att måttet var rågat. När vi sedan gogglade gubben, Yūichirō Miura, blev vi oerhört imponerade av hans äventyrliga liv. Bland mycket annat var det han som 1970 tog sig ner för berget på skidor, dokumenterat i den lågmälda och Oscarsvinnande filmen The Man Who Skied Down Everest. För att citera Bette Davis: “Old age ain't no place for sissies.


Uttrycket ”Bucket list” lär enligt flertalet källor komma från Vilda Västern, där den som skulle hängas fick en sista önskning innan man ”kicked the bucket”, alltså sparkade bort hinken som stackaren stod på.

 

 

På sista gamlingraden 2


Stones lirade på Friends arena i Stockholm igår. Vi var där och kan intyga att de fortfarande är vid liv, det handlade alltså inte om några ABBA-avatarer. I sextio år har de lirat ihop. Mick Jagger studsade i vanlig ordning runt på scen. I tisdags fyllde han 79 år. Känner du dig för gammal för att göra saker du tidigare uppskattat påminner vi om P.O. Enquists nyktra ord: "En dag ska vi dö, alla andra dagar ska vi leva."

 




 

Boende direkt vid banan på Vidbynäs


Vidbynäs har två banor med helt olika karaktär. North Course, som vi testade i nyhetsbrevet juni, är till stora delar en kuperad skogslayout medan South Course är mer öppen och plattare, med förstklassiga bunkerområden av typen man inte sällan ser på riktigt fina brittiska banor. Ordinarie greenfeen på South är 750-1 000 beroende på veckodag (North är ca 200:- billigare).

 



För er som vill göra det mesta möjliga av Vidbynäs-besöket – inte minst om ni ska spela båda banorna – erbjuder Vidbynäs Gård inkvartering i anslutning till den pampiga herrgården på andra sidan parkeringen från klubbhuset. Herrgården är mycket populär för bröllop och går du själv i sådana tankar finns alltså möjlighet att med lite planering klämma in en runda mellan vigseln och middagen efteråt.

 


Huvudbyggnadens äldsta delar är från 1711 medan hotellrummen är utspridda på tolv friliggande röda hus (ovan). För den som vill tagga ner lite extra efter rundan finns en vedeldad badtunna med tillhörande bastu.

 

Frukostmatsalen, med möjlighet att sitta ute med utsikt mot trädgården.


Priserna kan variera en hel del beroende på bokningsläget och eftersom det är ett populärt hotell för bröllopssällskap är det regelbundet rejält bokat. Med lite flexibilitet hittade vi ett dubbelrum med frukost för 1 500:-.

 

 

Vi hamnade i ett dubbelrum som var väl tilltaget i storlek, med en soffhörna och stort badrum med dusch. Vi hade också en bonustoalett, vilket öppnade upp möjligheter för synkroniserade sittningar. Sängarna var riktigt sköna. För middagen hänvisades vi till golfklubben då herrgården var bokad av ett bröllopssällskap.

 


Mycket bra mat och trevlig miljö i klubbhuset, som totalrenoverats till den här säsongen.


Dags att sätta tänderna i Vidbynäs South, som är den mest trafikerade av de två banorna. En anledning är att den är lättare att gå, en annan just de fina bunkrarna. Goda nyheter för dig som vanemässigt gräver dig neråt med dina bunkerslag är att det oftast finns gott om utrymme att spela runt sanden; banan uppmuntrar alltså till ”course management”, att tänka till innan du slår – inte vår paradgren men vi gillar alla banor där det krävs någon typ av tankearbete och framförallt blir det kul i matchspel.

 

Avslutningen på hål 9 och 18 från klubbhusterrassen.


Från klubbhusets veranda ser du hål 9 till vänster och avslutningshålet till höger. De ger en bra bild av vad som väntar, med rejält stora och hyfsat djupa bunkrar som skyddar greenerna. Det finns också gott om avrinningsytor (välpolerade nerförsbackar som snor din greenträff). Layouten kan spelas upp till dryga 6,5 km. Öppningshålet är ett ganska långt par 5, men om du som oss värmt upp svingen med enbart kaffe finns det bra möjligheter att hålla bollen i spel.

 


Hål 7 är ett riktigt fint korthål med högt belägna tees.


Hål 9 är ett mycket kort par 5, som på vippen kunde spelas som ett par 4 om det inte varit för alla djupa bunkrar som skyddar greenen och vatten på vänstersidan – ett riktigt bra risk/reward-hål.

 

Hål 9 från gul tee. Den välbevakade greenen på hål 9 sedd från vänster. Nedan: hål 10.

 

I dagsläget är det restaurangen som gäller som kiosk, men en separat halfway-kiosk är i pipelinen och lär placeras så att den funkar för den som kommer av hål 9 såväl som för den som ska ut på hål 1 (vi hörde också att den nedre klubbhusverandan, som har bäst utsikt mot banan, ska utvecklas).

 


Även på in-9 hittar du ett riktigt bra korthål med högt belägna tees (hål 17). Här erbjuds inte mycket marginaler mellan främre och bakre greenbunkrarna, med vind kan klubbvalet bli lite av en chansning.

 

Korthålet 17 från två olika tees. Nedan: avslutningshålet från klubbhusterrassen.


Avslutningshålet är också mycket bra, precis som hål 9 ett kort par 5 men här finns en chans att landa andraslaget säkert precis vänster om green och sedan pitcha i kopp därifrån för en enkel eagle.

 


En av greenerna var under vårt besök fortfarande rejält märkt av skador från den tuffa vintern/våren, i övrigt har banan hämtat sig bra. Normalt har Vidbynäs bland de finaste greenerna i Stockholm. Du hittar fler foton från de två banorna här.

 




 

Kiladalen utanför Nyköping


Kiladalens GK ligger en mil väster om Nyköping, fem minuters färdväg från avfarten på E4:an. För den som likt oss aldrig hade hört talas om klubben väntar en trevlig överraskning.

 



Klubben hette tidigare Åby GK men bytte namn 2008, för att inte förväxlas med Åda golf utanför Trosa, eller orten Åby halvtimmen västerut. Sedan namnbytet har det hänt en hel del, inte minst har banan byggts ut till 18 hål. Som arkitekt anlitades den då relativt okände Christian Lundin, numera väletablerad och kanske mest känd för att tillsammans med Henrik Stenson byggt om Österåkers östra bana, numera känd som Öster by Stenson.

 



Som namnet indikerar är banan utlagd i Kiladalen. Det finns skisser över hålen på tees, men de ger inga mått, samma sak med scorekortet. Öppningshålet är ett par 3 där det är betydligt lämpligare att missa vänster än höger, sedan följer ett långt och brett par 5 där du helt kan släppa tyglarna på drivern. Hål 3 och 4 är uppe och vänder mot vägen och ger dig en del vägbrus, sedan tar layouten dig ner mot den helt ostörda Kiladalen.

 



På hål 8 ska du vara uppmärksam på ett krokigt dike som ligger framför green. Hål 9 (nedan) är riktigt fint, med bunkrar av en modell som påminner om vad du ofta hittar på Gary Players banor. Uteverandan där du pausar halvvägs erbjuder fina vyer mot inspelet på hål 9 och utslaget på 10.




Även avslutningshålet är riktigt fint, där du från gul tee (fotot nedan) står högt och måste fatta ett ”man/woman or mouse-beslut”: äventyrligt rakt fram över ett rejält dike eller omvägen åt vänster. Här ska ni vara uppmärksamma på skylten som förkunnar att ni efter att ni är klara med era utslag ska släppa fram eventuellt bakomvarande parti när ni går mot bron till vänster.

 


Allt sammantaget var vi mycket positivt överraskade av Kiladalen. Fairways och greener var mycket fina under vårt besök mitten av juni. Det man kunde anmärka på var att bunkerkanterna kunde behöva lite ansning och att semiruffarna kunde klippas ner mer (ta för säkerhets skull ett bra riktmärke om du hamnar där).

 



Det känns att det är ett familjeprojekt i det mycket vänliga mottagandet. Någon riktig restaurang finns i dagsläget inte, men mackorna dög bra och vill du ha en specialversion efter nio ska du se till att beställa innan du går ut. Omklädningsrummen är mycket fräscha, med bastu. Har du med dig någon i sällskapet som ännu inte fattat det här med golf finns det även en padelbana på anläggningen. Du hittar fler foton från banan här.

 




 

Ingelsta utanför Norrköping


Ingelsta är för dig som har förmåga att fokusera på golfen och inte omgivningarna, för den här 12-hålaren är utlagd i ett industriområdet i Norrköpings utkanter. Bra för den som bor i stan och vill ha nära till banan, men inte lika viktigt för tillresta greenfeegäster.

 


Det finns skisser på scorekort och tees över hur hålen ser ut, men utan mått. Tillhör du den konservativa typen av golfare som nödvändigtvis ska beta av 18 hål är det görligt enligt vad vi förstår av teeskyltarna, men ärligt talar förstår vi inte varför någon skulle vilja krångla till det för sig själv och andra.

 



Klart bäst på banan var greenerna, betydligt större och framförallt i fantastiskt bra skick jämfört med vad vi hade förväntat oss. När det gäller fairways kan vi tänka oss att de kan ta en del stryk om det blir långa torrperioder, kolla i sådana fall med klubben innan du dyker upp. Ett udda inslag är en oproportionerligt stor upphöjd bunker på hål 11, som mer verkar höra hemma på en gammal bana i Skottland.  

 


Det finns fyra tees och du kan spela de tolv hålen från 2 624 meter upp till 3 557, par 46 fördelat på tre par 5, fyra på 4 och fem par 3. Du hittar fler foton från banan här.