Skriv ut

 

Ett av USA:s bästa golfpaket

 

Charleston med omnejd har ca 25 banor. Vi valde att ge oss ut på Kiawah Island för att uppleva en av USA:s absolut bästa golfresorts, med fem fina banor varav den ena är en av landets svåraste.

 

Charleston är faktiskt ett av USA:s populäraste resmål, mycket för sina historiska kopplingar – det var bl.a. här som amerikanska inbördeskriget startade. Staden lockar också många smekmånadsresenärer och är vida känd för sina restauranger av hög kvalitet. Men vi hade siktet inställt på Kiawah Island Golf Resort,  en av USA:s absolut bästa golfresorts, med fem fina mästerskapsbanor och ett av landets bästa hotell.

 

Vårt rum. Nedan: Ocean Course.

 

The Sanctuary erbjuder allt du kan önska i bekvämlighet och service. Vi bodde i ett hörnrum med två balkonger. Med dörrarna på glänt hörde vi vågorna slå in på natten och väcktes av soluppgången över ett mörkblått hav. En kul grej var att hotellchefen hette Vijay Singh, fast han spelade inte golf. För den som har golfarmbåge finns möjlighet att komplettera med tennisarmbåge – inom området finns en av landets bästa tennisanläggningar.

 

 

När det gäller golfen har fyra av banorna ett uppenbart problem – de överskuggas helt och hållet av den femte. The Ocean Course (”breathtaking in its beauty and maddening in its difficulty") byggdes för Ryder Cup 1991 och rankas som en av USA:s svåraste banor (”Pete Dye has been torturing golfers for half his life and The Ocean Course is perhaps his most Dye-abolic design”) och har en course rating (antal slag som en scratchspelare förväntas behöva på en rond under normala väderleks- och banförhållanden) på 79,6. Banan anses så svårspelad av proffsen att den fått smeknamnet  ”Looney Dunes”, en travestering på Disneys ”Looney Tunes”. Genom åren har flera stortävlingar spelats här.

 

 

Ocean Course sägs alltid vara i skick för att kunna hysa en major dagen efter. Efter en runda hade vi inga invändningar mot det. Låt er inte avskräckas av att den anses svår för proffsen, vi vanliga hackare spelar ju mästerskapsbanor på ett helt annat sätt än det är tänkt och det räddar oss många gånger från de värsta svårigheterna. Därmed inte sagt att det är en walk in the park.

 

 

Greenfeen är betydligt billigare dec-feb, men du får ända räkna med att det blir en av de dyraste rundorna du gått. Har du pengarna tycker vi absolut att du ska unna dig upplevelsen. Har du inte pengarna tycker vi att du ska åka ut och titta. Klubbhuset bjuder på fin utsikt över banan. Golfbil får bara användas efter klockan 12. Eftersom de endast får köras i waste areas utanför fairways rekommenderar vi att du går. Caddie ingår i greenfeen men du förväntas langa upp en hel del i dricks. Banguiden funkade mer än väl för oss.

 



 

Vi trivdes så bra på The Sanctuary att när vi väl grävt oss ur bunkrarna på Ocean Course bestämde vi oss för att stanna ytterligare en natt, vilket gav oss chansen att spela ytterligare en av banorna. De flesta rekommenderade Turtle Point (fotot nedan) designad av Jack Nicklaus. Efter Ocean Course är det svårt att vara schysst mot vilken bana som helst, men vi fick ett  mycket gott intryck även av denna. Trevlig och omväxlande layout och bra finish. Tre hål har kontakt med havet, resten går bland bebyggelse. Relativt smalt och en hel del vatten. Här klarar du dig undan betydligt billigare när det gäller greenfeen, men vi rekommenderar ändå att du lirar Ocean Course om du ska ge dig på en bana här, annars ångrar du dig bara i efterhand när du hunnit ifatt ekonomiskt.