Skriv ut



Banan som fostrat Ludvig Åberg

 

För den som vågar göra en avstickare från kusten erbjuder Eslövs GK en riktigt kul och omväxlande layout. Mycket trevligt boende hittade vi på hotellet som tagit sitt namn från svensk filmhistorias vandrande Nationalencyklopedi.

 

Eslöv ligger i skånska inlandet, men bara en halvtimmes körning från Landskrona och Malmö. Johan Glans, vår i särklass roligaste ståuppare, skämtar ofta och kärleksfullt om sin uppväxt här. En annan person, om än fiktiv, som satt orten på kartan är den extremt påläste Sten Stensson Stéen, inte minst gestaltad av Nils Poppe i fyra filmer.

 

Hotel Stensson mitt i Eslöv. Längst upp: Eslövs GK. Nedan: atriumet på Hotel Stenson, där du äter frukost.

 

Vi checkade in på Hotel Stensson, vid torget mitt i stan och bara någon minuts promenad från tågstationen. En gång i tiden hette det Hotel Sten Stensson Stéen men numera har man dragit ner på namnexcessen, sannolikt för att nya generationers hotellgäster inte är lika bekanta med rollfiguren. Parkering finns inom- såväl som utomhus, i det senare fallet är den gratis, i det förstnämnda kan du ta hissen rakt upp till receptionen.

 

 

Stensson är efter en omfattande renovering 2019 mycket fräscht. Med tanke på hur hotellet dominerar torget är entrén anmärkningsvärt anonym, en glasdörr av standardstorlek inklämd mellan ett mat- och ett kaffeställe.

 

En tavla bakom receptionsdisken visar hur trappan såg ut när den var i högform. Nedan: receptionsområdet.


Tidigare fanns en imponerande bred trappa som ledde upp från torget till hotellet. I samband med en renovering av torget ansågs trappan av politikerna för dyr att renovera och avpolletterades, inte utan debatt.

 

 

Receptionsområdet ligger på andra våningen och är extremt trevligt, med soffor varifrån du har full uppsikt på allt som händer i Eslöv, när det väl händer. Tyvärr har hotellet i dagsläget inget alkoholtillstånd (håll oss uppdaterade om detta ändras), men det finns några ställen direkt utanför för den som vill ta en öl efter rundan och innan duschen – själva hamnade vi på italienaren i bortre högra hörnet av torget, bra utbud av öl och bra mat. Är du mer morgonpigg än frukostpersonalen finns en automat med bra kaffe runt hörnan i receptionen.

 

 

När det gäller soveriet slår sig Stenson rejält för bröstet och påstår att de har Sveriges bästa hotellsängar. Vi har ännu inte testat alla landets hotellsängar men helt klart har du andra problem än underlaget om du inte vaknar utvilad här.

 

 

Det finns flera rumskategorier och det är inga stora kostnader att uppgradera, så vi slog till på en juniorsvit. Även standardrummet vi kollade in hade bra med svängrum. Rummen har utsikt mot gata/torg eller mot den inglasade innergården/atriumet där frukosten serveras. Samtliga rum har Smart-tv.

 


Om Eslövs GK visste vi absolut inget, utöver att banan fostrat supertalangen Ludvig Åberg, som 2022 klev upp som världsetta på amatörrankingen och sedan rakt in på amerikanska proffstouren 2023. Det sägs att han har allt som krävs för att bli världsetta även bland proffsen.

 

 

Klubben ligger endast fyra km från stadens centrum och är därmed lätt att nå på cykel – vi räknar kallt med att fler kommande världsstjärnor redan trampar hit och tränar för fulla muggar.

 

 

18-hålaren går under namnet ”Ellingebanan”, från en lantegendom med anor från 1100 talet. Det nuvarande Ellinge Slott ska du kunna skymta från hål 11 och 12. Första nio hålen var igång 1969 och fem år senare erbjöds spel på 18 hål.

 

 

Banan är utlagd i ett svagt ondulerat landskap och är riktigt kul och omväxlande, trots att vatten bara är i spel på några få hål. Vinden kan definitivt vara en faktor att räkna med, vi är ju i Skåne. Banguide med bra speltips ingår i greenfeen.

 

 

Beskedet var att Ludvig som bäst gått runt på 60 slag, men det var under en sällskapsrunda så det noterades inte som banrekord. Själva skulle vi ju också sällskapsspela, så banrekordet står sig även efter vårt besök.

 

Öppningshålet, tee och vid andraslaget. Nedan: tee på hål 3. 

 

Öppningshålet är ett par 5 som löper längs infartsvägen. Tipset i guiden är att långtslående ska ”flirta med högersidan” – ha koll på eventuella bilar under ditt flirtande, för att undvika plåtskador. Efter utslaget bär det nerför. Även om det här är banans längsta hål känns det som ett bra hål att börja med då det finns marginaler om du glömt att kalibrera klubborna.

 

 

Sedan korsar du vägen för att få ett väl tamt korthål överstökat innan det återigen är dags för ett riktigt fint långt par 5. På hål 9 är du tillbaka på klubbhus-sidan av infartsvägen och när du hålat ut här dyker kiosken upp, du passerar den även efter hål 15. Det var självservering under vårt besök, med ett hyfsat bra sortiment.

 

Hål 16 från tee, vid inspel och bakifrån.

 

Hålen på sista nio är mer kuperade, samtliga riktigt bra. 16 är ett halvknepigt kort dogleg höger där det är lätt att lägga utslaget för kort och hamna mask på andraslaget. Ett tips kan vara att ta hem banguiden kvällen innan och läsa på.

 

 

Med så många bra hål är det svårt att plocka en favorit. Hål 17 är en kandidat, ett kort par 4 med en green skyddad av vatten på båda sidorna. Här är precision viktigare än kraft, något som appellerar till oss som börjar närma oss kiståldern. Avslutningshålet tar dig till sidan av klubbhusterrassen.

 

 

Allt sammantaget var Eslöv en riktigt positiv överraskning, en av de roligaste layouterna vi testat i Skåne. Klubbhuset är fräscht och trevligt, vi lyckades inte tajma in lunchen men väl några öl från ett bra sortiment. Du hittar fler foton från banan här.