destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 oktober 2016


 

Långhelg med golf på Estlands två bästa kurorter


Vi kom i veckan hem från Estland där vi bland annat testat Pärnu Bay Golf Links, av World Golf Awards nominerad som en av världens bästa nya banor i år (även klubbhuset är nominerat). Behöver du tröstäta efter en dålig runda kan vi berätta att vi åt förstklassigt på alla fyra klubbar vi testade.

På bad och kurorten Pärnu testade vi Pärnu Bay och White Beach. Pärnu Bay har inga prisuppgifter på sin hemsida, utöver för paket med hotell. Greenfeen går i högsäsong loss på 75 € mån-tors och 99 € fre-sön. Genom att köpa ett greenfee-paket för tre dagar i följd får du 50 procent rabatt på totalsumman – tro oss när vi säger att du kommer att vilja lira den här banan minst tre gånger. Vi har också för oss att man kunde lira en andra runda samma dag för halva priset. White Beach tog 45 € för 18 hål mån-tors och 50 € fre-sön. På Hedon Spa & Hotel gick det att hitta ett dubbelrum med frukost vardag från runt 600 SEK. Läs reportaget.


Saare Golf på Saaremaa. Längst upp: Pärnu Bays 18:e med klubbhuset som skymtar till vänster.

På bad och kurorten Saaremaa (Ösel) testade vi Saare (55 € mån-tors och 60 € fre-sö). På Arensburg Boutique Hotel & Spa gick det att hitta ett dubbelrum för drygt 500 SEK. Läs reportaget.

 


Klubbhusterrassen på Estonian.

Vi hann också med ett återbesök på Estonian i Tallinn (89 € alla dagar i veckan). Läs det uppdaterade reportaget där vi ersatt fotona tagna tidig vår med ett 30-tal foton tagna i veckan. Läs också vår uppdaterade introduktion till Estland.

 


Tallinn.


För att ta dig till Estland är det båt eller flyg som gäller. Med flexibla datum hittade vi direktflyg för ca 1 700:-/tur retur Stockholm-Tallinn, med byte båda vägarna gick det att få ner priset till 1 000:-/person. Sedan tillkommer avgift för golfbagar, transport till flyget alternativt flygplatsparkering (som numera blivit en störande stor del av reskassan) samt hyrbil – som vi hittade för runt 200:-/dagen om ni är två personer med golfbagar, inklusive alla försäkringar (är ni fler lönar det sig nog ändå bäst att hyra två bilar då priset sticker upp rejält för större bilar).

 

Saaremaa hittar du baltländernas mest välbevarade medeltida borg.

Åker du nattbåt gäller Tallink Silja från Värtahamnen inne i Stockholm eller – som många inte vet om – DFDS Seaways från Kapellskär timmen norr om Sthlm. För två personer i utsideshytt samt bilplats tog Tallink Silja 4161:- för våra datum. Med DFDS var priset för samma upplägg 3131:-. Är ni fyra personer blir det inte mycket dyrare på någon av båtarna.

 

DFDS Seaways gör sig klar för avfärd från Paldiski.

 

Med DFDS slipper du att köra bil i såväl Stockholms som Tallinns innerstad, för den båten går till den lilla estniska orten Paldiski knappa timmen sydväst om Tallinn. Härifrån är det fritt fram söderut till Pärnu och Saaremaa. Längs vägen, bara kvarten efter att du rullat iland, passerar du Niitvälja Golf. Med tanke på att den här rutten framförallt vänder sig till yrkestrafiken är det naturligtvis inte lika myspysigt ombord som på Tallink Silja, men för dig som vill över vattnet snabbt och ha nära till banorna söder om Tallinn är den ett vettigt alternativ. Priserna ombord är betydligt lägre på den här båten.

 


Puben och matsalen på DFDS Seaways till Paldiski. Nedan: vår hytt.

 

Vi valde att satsa på båten, dels för att slippa allt strul som numera är förknippat med att flyga (inte minst om du ska ha klubborna med), dels för att det allt sammantaget skulle bli betydligt billigare. Med egen bil får du också chansen att finansiera transporten med inköp av billig estnisk öl; vi rullar ofta iland på bara fälgarna. Priset och att slippa snurra inne i centrala Tallinn med bilen avgjorde för oss och vi satsade den här gången på DFDS Seaways från Kapellskär. Österut finns det bara en nattbåt i veckan, på torsdagar. Den avlöper 22.30 och når Paldiski 09.00 nästa dag. Från Paldiski är det nattbåt sex dagar i veckan och de avgår vid midnatt och du är framme i Kapellskär ca 09.30. Vi åkte ut en torsdagskväll och hem en måndagskväll. Det innebar att vi bara behövde ta ledigt från jobbet 2,5 dagar för att få fyra hela golfdagar.

 


 

Läge att stänga av mobilen?

 

Teleoperatörerna tar i rejält när det gäller surf och samtal ute till havs. Vår operatör tog 52 SEK för varje person som spelade in ett meddelande på vår svarare. Att surfa kostade 150:-/MB. Kolla vad som gäller innan du ens överväger att sätta på telefonen ute till havs. Väl iland i Estland är det ofta samma priser som när du ringer inom Sverige.

 


Inte gulasch (vår lunch på White Beach golfklubb i Estland: en förstklassig anka med potatiskaka).

 

Har de asfalt?


Vi stöter på en hel del tveksamheter bland svenska golfare när det gäller att resa till baltländerna och Polen. Därför:
- Jo, vägarna är asfalterade.
- Jo, det finns annat att äta än gulasch, piroger och borsjtj.
- Jo, de jobbar för sin försörjning och ligger inte och väntar på att sno din bil.
Läs även  våra reportage om Polen, Lettland och Litauen så vet du hur du ska gå tillväga. Du kommer att upptäcka att det mesta där numera är ungefär som hemma, fast betydligt billigare.

 


 

Alternativ till Spanien och Portugal i vinter


Vår startsida har nu gått in i ”vinterläge”, med fokus på destinationer som är tjälfria november-mars. Med oron i världen känns många traditionella golfdestinationer lite skakiga, men det finns alternativ till Iberiska halvön. Marocko och turkiska Belek tycker vi fortfarande känns gångbara. För den som ändå tvekar tipsar vi om Costa Navarino i Grekland. Ännu mer gillade vi Cypern, där vi testade samtliga banor i mars förra året. På Korineum i norr kunde vi lätt stannat en vecka och för den som vill lira flera banor och bo i en stad är södra Cypern ett utmärkt alternativ. I nyhetsbrevet april 2016 hittar du priser. Cypern är inte med i Schengen och därför inte alls berörd av flyktingströmmar. Och är din bild av rumäner präglad av tiggarna i Sverige tipsar vi om att bo på hotellet på Aphrodite Hills – en stor del av personalen utgörs av rumänska ungdomar som jobbade stenhårt och var helt underbara att ha att göra med. Ska du vara iväg längre än en vecka och vill slippa "fukt och svett-golf" är Florida ett utmärkt alternativ, eller Sydafrika.

 



Ovanför öppna spisen i ”The Writing Room” på Royal St George´s hittar du, som en hyllning till Fleming, alla Bond-noveller utgivna på Penguin-förlaget.

 

Bond på Royal St George´s


I förra nyhetsbrevet berättade vi om Stoke Park, att det var där golfmatchen mellan Goldfinger och James Bond filmades. Vi har nu av en uppmärksam engelsk prenumerant (jo det går att läsa våra nyhetsbrev på flera språk, även om det ibland kan bli knasigt) fått veta att i själva boken ägde matchen rum på Royal St George´s, där författaren Ian Fleming var medlem – och näst i tur att bli ”kapten” när han dog.


Att flyga nu och då. Du får trösta dig med att du numera har råd.

 

Nostalgiska flygbilder

 

Det fanns en tid då flyget var ett reservat för de rika. Nu är det oftast billigaste sättet att förflytta sig och ibland kan det kännas lite som att åka tunnelbana i rusningstrafik. SAS har publicerat fina foton från hur det kunde se ut förr i tiden. 

 


 

Övernattning i London för under 100-lappen

 

Airbnb, portalen för privatuthyrning av diverse objekt som man kan sova i, kan vara ett alternativ för den som tycker att hotell i London är för dyra. Den här dök upp tidigare i år, men togs snabbt bort av administratörer med hänvisning till bristen på parkeringsytor i stan. 

 


 

Mer dogleg på semestern

 

augusti månads nyhetsbrev berättade vi om The Westin Mission Hills Golf Resort, som erbjöd sina gäster att ta med sig en hund hem. Som djurvänner vände det sig i magen. Men nu finns det ett kul koncept. Trusted House Sitters förmedlar kontakt mellan dem som behöver någon som passar deras djur när de är bortresta och dem som kan tänka sig att passa djuren mot att få bo gratis. Vi hoppas bara att de som nappar är verkliga djurvänner, så att någon vovve inte behöver ligga ensam hela dagarna när hundvakten är ute och lirar golf. 

 


Så här fint var det på Viksberg utanför Södertälje den 13 oktober 2013.

 

Än finns det mycket kvar att njuta av


Golfsäsongen går in på upploppet, i varje fall för oss som inte spelar i mörker och på tjäle, och som vi förstått har den varit riktigt fin i hela landet, med en september som bjöd på rena sommarvädret. Vi har på höstkanten haft otur med svamp  på vår hemmaklubb, med några greener som ser ut som gröna frottéhanddukar. Men istället för att gnälla på vår banpersonal, som alltid sliter hårt och gör sitt bästa, valde vi att när det var som värst lägga upp strax utanför green och sedan öva chippning (anpassning är nyckeln till ett lyckligare liv, vilket faktiskt är vetenskapligt bevisat). En variant hade också varit att vända på hålen, vilket öppnat upp för sensationellt svåra flaggplaceringar. Nu håller vi tummarna för att oktober bjuder på lika fint väder som september.


Efter att någon kört in en bil och rånat personalen har vår lokala matbutik placerat ut ”betongsuggor” i form av dalahästar. Nu hindrar man inte bara fler från att ta med sig bilen in i butiken utan har också dubblerat kulturutbudet i vår förort.

 

På sista raden 1: två flugor i en smäll


I förra ”På sista raden” var vi lite orättvisa mot riskpolischef Dan Eliasson. Han har ju faktiskt lyckats med en av intentionerna med omorganisationen, att det skulle bli en jämnare kvalitet på polisarbetet i landet – nu är det ungefär lika dåligt överallt även om Uppsala fortfarande sticker ut med en oroande hög uppklaringsprocent.

 

Igår kom Statskontorets rapport där det konstateras att polisen måste bli bättre på lokal närvaro. Inspirerade av vår matbutik (bildtext ovan) inser vi att det i ett slag går att lösa inte bara detta utan också samtidigt få bort obehaget med fattiga människor som sitter och glor på en när man ska handla till fredagsmyset. Tiggarna sitter ju i princip på samtliga platser i landet där kontanter hanteras, så varför inte ge dem polisiära befogenheter, kanske också keps och batong. Lönen skulle kunna vara provisionsbaserad, där straffskalan för brotten de ingriper mot avgör ersättningen. Vår lokala tiggare har dessutom lyckats skapa så stor acceptans för det hon håller på med att vi är övertygade om att hon skulle fungera bättre än Eliasson som rikspolischef.

 


Helan & Halvan har fått se sig detroniserade som pajkastningskungar. Bildmontaget är gjort av Donald Trump själv, som ett led i att visa att han har mer strängar på sin lyra än någon annan tidigare presidentkandidat.

 

På sista raden 2: bättre medvetslös än omdömeslös


Clinton är misstänkt korrumperad, Trump bevisat galen. Det stundande amerikanska presidentvalet erbjuder enligt alla opinionsundersökningar de mest impopulära kandidaterna någonsin, sju resor värre än när Dukakis och Bush den äldre kandiderade 1988 och många amerikaner använde sig av antidrog-sloganen ”Just Say No”. På frågan vem som överlever om Hillary Clinton och Donald Trump befinner sig på en sjunkande båt sägs svaret vara: USA. Efter att Clinton tuppat av vid ett tillfälle under sin kampanj ifrågasatte Trump återigen hennes hälsa. Frågan röstberättigade amerikaner bör ställa sig själva är vem som kan göra mest skada med avfyrningskoderna till världens största kärnvapenarsenal, en medvetslös Hillary Clinton eller en Donald Trump vid fullt medvetande. Här hemma är det inte heller någon ordning i politiken, med partiledare som gör utspel åt alla möjliga håll där de tror det finns röster att hämta. Liberalernas Jan Björklund har allt mer börjat påminna om Groucho Marx, killen som sa att han hade sina principer och att om de inte dög så hade han andra.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.