destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 6 augusti 2016


 

Dags att avliva myten om Norge som dyr golfdestination

 

Hoppas ni haft en bra sommar så här långt! Med en svensk krona som hunnit ifatt den norska är det flera av oss som börjat snegla västerut. Redan framför datorn insåg vi att priset på greenfee och boende var högst överkomligt. Alkoholen är dock dyr i Norge, så håll dig så nykter som möjligt, även när du spelar dålig golf. Vi har testat sju banor runt Oslo och två hotell som ligger bra till. Läs reportaget.

 

Oslo GK. Längst upp: Nix, du behöver inte hålla dig till lågprishattsegmentet för att golfturista i Norge.

 

Precis som hotellen har många banor runt Oslo rabatter i juli. Här nämner vi de ordinarie priserna (norska kronor, men det är i dagsläget samma som i svenska) i högsäsong på de banor vi testat i reportaget: På Norges topprankade bana, Miklagard, är greenfeen 500:- vardag fram till 12. Oslo GK/Bogstad (3:e rankad) är klart dyrast, med 950:- i ordinarie greenfee. Kongsberg (4:e rankad), timmen söderut tar 500:- alla dagar, hälften med Golfhäftet. Hauger kan du lira för 450:- vardag före 08.50, sedan går priset upp en hundring. Losby kan du spela för 600:- vardag. Gjerdums nio hål kan du lira två varv för 325:-, halva priset med Golfhäftet alla dagar. Haga kostar 550:- vardag.

 

Losby GK. Nedan: på Kongsberg var rundan så ostörd att klubben satt ut spön för den som ville bryta för fiske.

 

På Quality Hotel Olavsgaard hittade vi ett dubbelrum med frukost och fri parkering för 877 SEK/natten och på Scandic Holmenkollen Park gick samma sak på 976 SEK. 

 


 

Design och många hål på Öijared utanför Göteborg

 

Vi har testat golfpaket på en av Sveriges största golfanläggningar och med ett läckert och helt unikt klubbhus/hotell. Priserna varierar beroende på period, hur många ni är i rummet och vilken bana ni väljer att inkludera i paketet. I juli körde den en specialare där två personer i ett dubbelrum med frukost och spel på valfri bana betalade 1 295:- totalt. Måste vara Sveriges mest prisvärda golfpaket! Läs reportaget.

 


 

Fängslande golfpaket med middag i Karlstad 

 

På vägen till Oslo bröt vi av körningen med ett golfpaket i Karlstad. För del i dubbelrum på det tidigare Länsfängelset, numera Clarion Collection Hotel Bilan, och greenfee på Karlstad GK betalade vi 835:-/person och då ingick eftermiddagsfika såväl som kvällsmat. Läs reportaget.

 


 

Bra boende på promenadavstånd från Göteborg Landvetter 

 

I anslutning till att vi flög till London tidigt testade vi Landvetter Airport Hotel, som har mycket bra recensioner på nätet. För två personer i ett ”Comfort Double” med bra frukost (från 04.30) var kostnaden 1 435:-/natten (lägsta priserna hittade vi faktiskt på deras egen hemsida). För bara 90:- ytterligare fick vi ett ”Business Double”. Barn upp till 12 år bor gratis i målsmans rum. Hotellet är populärt för affärsresenärer och konferenser och på helgerna kan man bo två nätter (ankomst fredag eller lördag) för priset av en – vilket öppnar upp möjligheter för den som vill hinna med att uppleva Göteborg i samband med flygresan. Läs testet.

 


De gamla industrikvarteren mitt inne i stan.

 

Golfpaket i Norrköping

 

Sedan sist har vi också varit i Norrköping på golfpaket. Via portalen ”Golf i Norrköping” försöker staden profilera sig som golfstad på samma sätt som Jönköping gjort. Portalen ger dig förvisso tillgång till alla hotell och banor, men vi upplevde att den var lite seg att jobba med – dessutom blev totalpriset för oss högre här än om vi bokade direkt via hotellet – kolla båda för säkerhets skull. För del i dubbelrum på Best Western Princess och en greenfee på Norrköping GK betalade vi 845:-/person. Andra dagen valde vi att testa Mauritzbergläs reportaget.

 


 

Prisvärt golfpaket nära London Gatwick

 

Bästa flygpriserna brukar inte sällan vara sämsta flygtiderna. Om du kommer eller åker till/från Gatwick (LGW) på konstiga tider och behöver bo första/sista natten nära flygplatsen finns det alternativ till flygplatshotellen. Cottesmore Hotel Golf and Country Club, bara 15 minuters körning från flygplatsen, tog 843:- för ett dubbelrum med frukost en vardag mitten av juli. En runda på huvudbanan kostade 32 pund, halva priset med Golfhäftet vardagar. Läs reportaget.

 


 

Billig Longstay i Spanien

 

La Envia erbjuder vissa månader i höst, vinter och vår ett longstay-paket som låter extremt prisvärt. För 1 495 euro har två personer fritt spel på banan, med tillgång till golfbil vardagar och en hel del annat smått och gott. Vi testade banan i februari i år och den är riktigt kul. Boendet vet vi inget om. 

 


Motsvarigheten till GIT i våra grannländer heter ”Golfbox” och här ser du även namnet på personerna som är inbokade i bollarna, en funktion vi varit inne på tidigare för att undvika de värsta sociala bottennappen.

 

Boka i grannländerna via GIT

 

Du kan boka starttid på många norska, finska och danska banor via GIT. Tryck på rubriken ”sök starttid” och sedan på ””sök och boka starttid i andra länder”. Har du gjort inställningen att du ska få ett bekräftelsemail på dina bokningar kommer du även att få detta när du bokar i grannländerna. 

 


 

Jämför alltid

 

Så var det dags igen, nu är det Trivago som i tv-annonser på ett visuellt skickligt sätt påstår att de scannar av alla andra hotellbokninssajter och därmed kan erbjuda de bästa priserna. Jämför alltid priset på olika sajter. Än större anledning att kolla flera sajter är att ett hotell som är fullbokat på en sajt kan ha tillgängliga rum via en annan sajt.

 


Kan bli din.

 

Erbjudande till nya prenumeranter

 

The Westin Mission Hills Golf Resort i Kalifornien erbjuder sina nattgäster att ta med en hund hem när de checkar ut. Hotellet driver ett adoptionsprogram i samarbete med hundhemmet Animal Samaritans och alla som vill kan ta med sig sin favoritvalp hem. Som djurvänner bävar vi för affärsidéer som dessa, samtidigt som vi inte vill vara sämre: nya prenumeranter på vårt nyhetsbrev nästkommande vecka deltar i utlottningen av Sickan, bångstyrig 14 år gammal redaktionsmedlem som pålitligt kommer att sova sig genom kommande dagar, veckor, månader och – förhoppningsvis – år. 

 


 Beskådas numera bäst nattetid. 

 

Turnberry Trump-pimpat

 

Donald Trump, den oberäknelige kostymcowboyen som snart kan ha avfyrningskoderna till världens största kärnvapenarsenal, köpte för ett tag sedan Turnberry i Skottland, en av världens finaste golf resorts. Nu har han spenderat stora summor (i vanlig ordning överdriver han grovt) och förvandlat den drygt 100-åriga edwardianska herrgården där hotellen inryms till vad lokalpressen beskriver som en ”bröllopstårta”. Bland bling-blinget återfinns en tesalong med 192 kristallkronor i taket och hotellrum där papperskorgar, kranar och servettboxar har pläterats med guld. Mycket pengar och lite smak har alltid varit en dålig kombination. 

 


Garda golf i norra Italien.

 

Fler foton på testade banor i Italien och Bulgarien

 

Vi har kompletterat rejält när det gäller foton på banor vi testat i norra Italien. Även i Bulgarien har vi lagt in fler foton på de två banor vi testat där. Foton vi själva tagit under våra rundor visar tydligare och ärligare vad du kan förvänta dig.

 


Kanske näst i tur att vinna en major nu när den svenska herrproppen lossnat? Här under karriärens enda höjdpunkt.

 

Äntligen!

 

Så fick vi äntligen en svensk majorvinnare även på herrsidan, och som vi fick det. Stenson och Mickelson sket helt i övriga fältet och körde vad som sista dagen kändes som matchspel om segern i The Open. Även om Henrik på slutet kopplade ett bra grepp satt nog många av oss med hjärtat i halsgropen när hans sista utslag höll på att rulla in i bakkant på en av de där bunkrarna som i princip fungerar som sandfyllda oljetunnor. Nu har proppen lossnat och vi räknar kallt med att svenska herrgolfare kommer att vinna samtliga majors kommande år. 

 


Ett av flera barn som dog när ett 80-tal människor fick sätta livet till under nationaldagsfirandet i Nice 14 juli.

 

Så länge du lever riskerar du alltid att dö

 

Den arabiske galningen i lastbil som körde ihjäl ett 80-tal personer på strandpromenaden i Nice i somras visade på samma sätt som den norske galningen på Utöya för fem år sedan hur sårbara vi är mot ensamma galningar med storhetsvansinne, oavsett var de kommer från och oavsett var de hämtat sina galenskaper från. Men hotet från galningarna är inte skäl nog att sluta resa med klubborna. Inte så mycket för det där rabblandet om att ”inte låta terroristerna vinna” utan för att risken att du som golfare ska råka illa ut faktiskt är mikroskopisk liten. Lev livet och när det är dags är det dags.

 


Nix, inte K.J. Choi.

 

Nästa nyhetsbrev: världens mest kända golfmatch

 

Till nästa nyhetsbrev ska vi testa banan där världens kanske mest kända golfmatch utspelades. Killen på bilden ovan ger en ledtråd. Vi kommer också att ge oss på några pärlor runt London som erbjuder helhetsupplevelser utöver det vanliga. 

 


Gudmundur Benediktsson stucken gris-skriker genom Glenn Strömbergs hörlurar.

 

På sista radens euforiska fotbollskommentatorer

 

Hamrén var som alltid uppklädd och pratade om ”shining”, Lagerbäck kom i gympabrallor och pratade om attityd. Vi vet hur det gick och när Island gick obesegrade ur EM-fotbollens gruppspel och slutade före självaste Portugal kunde ingen formulera känslorna bättre än Gudmundur Benediktsson – lyssna och njut ännu en gång på isländsk oförställd glädje och en kommentator som helt tappar tonarten.

 

Har du missat straffsparksläggningen med målvakten Scott Sterling i en sensationell huvud-roll av Monty Pythonska dimensioner har du den här. På med ljudet och ha lite tålamod i början. 

 

Publiken firar mål på Ullevi 2017.

 

På sista radens EM-efterspel

 

Med ett överhängande terrorhot mot fotbolls-EM i Frankrike hade man hoppats att fotbollens svans av våldsverkare skulle hålla sig lugna. Inte, idioterna är ju som de är och inledningsvis var det stökigt även inne på arenorna, med slagsmål, inkastade facklor, knallskott och en självupptagen fåne som skulle ta en selfie med Ronaldo (vem vet vad nästa person som släpps in på plan har i händerna). Nu har svenska fotbollsförbundet reagerat och på försök kommer mindre läktarsektioner att införas. Först ut är Ullevi som redan köpt in kasserade sittvagnar från Lisebergs berg-o-dalbana. Sektionerna kommer att lyftas på plats efter att alla kroppsvisiterats, försetts med kateter och spänts fast. 

- Fördelen med det här systemet är att vi kan lyfta bort stökiga sektioner och placera dem där de inte stör upplevelsen för andra, förklarar förbundets säkerhetsexpert. 

Stökiga sektioner på Ullevi kommer att placeras i publiken hos ”Lotta på Liseberg”, vilket redan föranlett protester från människorättsorganisationer över hela världen.

 

Dyr, billig, billigast (nej, killen i mitten är inte Emil i Lönneberga som vuxit upp utan Storbritanniens nye utrikesminister Boris Johnson, på allvar).

 

På sista raden: Hairgate

 

I mitten av juli berättade media att den franske presidenten Francois Hollande har en frisör på stand by dygnet runt för att ta hand om hans frisyr, till en hårresande kostnad av 94 000:-/månaden. Donald Trump, redo att ta sin första utrikespolitiska poäng, deklarerade genast att han kunde tänka sig att använda samma frisör och därmed ta halva kostnaden för de franska skattebetalarna. Frisören vägrade. Trump kände sig förolämpad och har nu satt upp Frankrike som potentiellt mål för sin första kärnvapenattack om han blir vald till president. 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.