destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 7 juni 2016


 Abbekås, med trevligt boende och toppenkäk.

 

En 4:a Skåne

 

I helgen kom vi hem från Skåne, det riktiga Sverige om skåningarna själva får bestämma ("Sverige består av Skåne och norr därom liggande fäbodar"), där vi testat Malmö Burlöv, Bosjökloster, Wittsjö och Abbekås (där vi även testade boendet). På samtliga banor gäller Golfhäftet. Läs reportaget längre ner (du hittar fler foton från banorna här).

 

I juli kommer vi i vanlig ordning inte ut med något nyhetsbrev. Trevlig midsommar och ha en fantastisk semester!

 


 

OS-golfen 1: risk för Eagle i OS-golfen 

 

I augusti är det dags för OS i Rio och golfen som återvändare till den olympiska familjen, vilket vi ogillar av tidigare anförda skäl. Henrik Stenson har kommenterat grejen med att det vore stort att bli historisk som den som vinner det första OS-guldet när golfen kommer tillbaka. Han anser också att chanserna är goda att vinna då endast 60 herrar och 60 damer får delta (i Majors ställer 156 herrar upp). Dessutom är det långt från världens 60 bästa golfare som ställer upp då många länder i sann olympiska anda ska vara representerade. Eddie The Eagle-varning.

 


 

OS-golfen 2: caddie eller ej?

 

Johan Lindeberg tog i sin krönika i tidningen Golfbladet upp ett intressant perspektiv när det gäller OS-golfen: ska caddies vara tillåtna? Egentligen är det märkligt att resonemanget inte förs på bredare front inom golfen, för idag kan en bra caddie vara helt avgörande när det gäller att vinna en tävling. Det är hon/han som numera fattar de flesta beslut om vad som ska göras, spelaren svingar bara som hon/han nött in på rangen. Hade vi själva haft en duktig caddie är vi övertygade om att vi hittat fler av våra utslag. 

 


 

Bättre golf med en hjärnhalva

 

Den som följer PGA-golfen har sett hur Jason Day blundar och fokuserar inför varje slag, för att visualisera vad han ska göra. I en artikel i Golf State of Mind utvecklar man vad han faktiskt håller på med; att inför varje slag mer eller mindre stänga av vänstra hjärnhalvan – där analyserandet/grubbleriet sker – och ge fritt spelrum för den kreativa och känslostyrda högra hjärnhalvan. Själva har vi en teknik där vi inte ens behöver blunda för att lira med båda hjärnhalvorna avstängda.

 


Skum syn på fairway.

 

Skummet på fairway och skillnaden mellan brutto- och nettoscore? 

 

Vår eminenta expertpanel får kontinuerligt in frågor från våra nyfikna prenumeranter. En gäller det där skummet som någon/några gånger varje säsong ligger i långa prickiga linjer längs fairway. Flera har gissat på att det är gödningsmedel, vilket är halvt rätt (själva trodde vi att det var raklödder från en slarvrakad kille på gräsklipparen). Eftersom gödningsmedlet är dyrt är det ett sätt för banpersonalen att ha koll på var de gödslat. Det är samma typ av skum som fotbollsdomarna numera ofta använder vid frisparkar – försvinner alltså av sig själv. Är det precis utlagt kan det vara svårt att på längre håll skilja prickarna från golfbollar. Dock märker du skillnaden när du slår ditt slag – eller inte.

 

Vi har också fått en fråga om vad som är skillnaden mellan mellan brutto- och nettoscore. Bruttoscoren är det sammanlagda antal slag du hade under rundan. Nettoscoren är när du dragit bort alla slag du inte är nöjd med. Det är inte ovanligt att vi själva har presterat rundor där den förstnämnda varit tresiffrig och den sistnämnda ensiffrig. Någon gång har vi gått runt på 0 slag netto, vilket föranlett rejäla handikappsänkningar. 

 


Spretig spelstil och taskigt omdöme gör att våra utsända ständigt riskerar att ätas upp av svenskfientliga alligatorer.

 

9 tecken på att sista rundan närmar sig

 

Med semestertider är det många av oss som intensifierar vårt golfande. I ett längre perspektiv undrar du kanske hur många rundor du har kvar innan det är game over. Vi har tagit fram en unik lista med nio punkter som indikerar hur länge du har kvar att leva – läs och planera dina kommande rundor

 


 

Nästa nyhetsbrev: vi avlivar myten om Norge som dyrt golfland

 

Till nästa nyhetsbrev, som kommer mitten av augusti, kommer vi bland mycket annat att testa de bästa banorna runt Oslo – och visar hur du kan lira dem för så lite som 250:-. Vi testar två strategiskt belägna hotell med toppbetyg, för runt 900:-/natten för ett dubbelrum med frukost.

 


 

På sista raden: ”The Swedish Dumber” 

 

Svenskens fascination över nya ”appar” verkar obegränsad och produktutvecklare häller hela tiden nya över oss. Många är användbara, andra är obegripliga, rent av dumma. I den senare kategorin kvalar ”The Swedish Number” in. Avsändare är Svenska Turistföreningen och tanken verkar vara att ge utlänningar nyfikna på Sverige chansen att anonymt prata men en slumpvis utvald svensk i telefon. Enligt hemsidan snittar samtalen bara 2:53 min, vilket tyder på att förväntningar inte motsvaras. Vi fick tillgång till ett av de inspelade samtalen:

- Howdy, this is Brendan in Dallas, Texas.

- Jaaa, Holger in Halland here!

- Holland? Is that in Sweden?

- Jaaa!

- How are you doing, Holger?

- Good!

- That is mighty fine, Holger. 

- Jaaa!

- Ehh... do you speak English, Holger?

- Jaaa!

- What else do you speak, Holger?

- I can spika brädor.

- Say what?

- ... What!?

- Good night, Holger.

- Good night, Brendan.

 


 

På sista radens semestertips: bra fotofejk


Tillhör du skaran som knappt har råd med mat för dagen för att du tvingas till stora semesterutgifter när du vårdar ditt varumärke på sociala medier? Lösningen stavas kreativitet – och det bästa är att du inte behöver ljuga, så länge du duckar frågor typ hur varmt det var i vattnet.


Sevelyn hoppar fallskärm över Dubai. OBS: bilden är ett montage.
 

På sista radens semestertips: inte lika bra fotofejk


Sevelyn Gat från Kenya drömde om att resa till Asien, men hade inga pengar. Istället redigerade hon in sig själv i bilder på berömda resmål, med tillräckligt dåligt resultat för att Internet skulle explodera med bilder där andra har redigerat in henne på än värre sätt (vår favorit är bilden ovan). Där kunde historien slutat, men en affärsman från Nairobi fick syn på bilderna på Internet och ville hjälpa Sevelyn, samtidigt som han säkert ville ge en känga till de som försökte förlöjliga henne. Så nu ska Sevelyn resa till Asien, på riktigt. Finns det hopp så finns det liv.

 




Bosjökloster.

 

Fyra skånska banor testade

 

På skånska sydkusten, mellan Trelleborg och Ystad, ligger Abbekås med 18 hål och bra träningsfaciliteter. Här hittade vi ett av de trevligaste övernattningsalternativen vi testat på en svensk golfklubb, med boende i personligt utformade rum och ett kök som langade fram förstklassiga måltider. Faktiskt kan vi inte erinra oss när vi senast åt så bra på en svensk klubb och alla gäster vi pratade med var toppennöjda – även om du ”bara” väljer pizza eller hamburgare är det stor chans att det är en av de bästa du satt tänderna i. 

 

 

Banan är en hedbana som kan spelas från 4 265 upp till hela 6 436 meter. Första nio går mellan trädridåer i ett öppet landskap, andra nio är mer kuperade och tar dig på en estetisk rundtur genom gamla äppelodlingar. Många bunkersystem av brittisk modell vaktar framförallt greenerna och ger en del visuell linkskänsla samtidigt som de håller sorkdödare stången. Du ser inte havet från banan, men med rätt vindriktning hör du det även från klubbhusserveringen. 

 

Abbekås var länge fruktad för sina många bunkrar. Numera har man lagt igen ett stort antal för att göra banan lättare, men det är fortfarande fler än på de flesta svenska banor. 

 

Strax söder om Höör, i hjärtat av Skåne, ligger Bosjökloster med det vackra Bosjökloster Slott som granne. Klubbhusområdet är trevligt och en stor del av det göms under en av de mest magnifika ekar vi sett – den lär vara upp mot 1 000 år gammal. Under vårt besök var det en mycket trevlig tacobuffé på kvällen och packat på uteserveringen. 

 

 

Banan har sex tees och kan spelas upp till 6 135 meter. De flesta hål kantas av höga trädridåer vilket ger skydd från vinden men också straffar sneda slag – dock hittar du nästan alltid bollen. Layouten är mestadels platt och lätt att gå, även om hål 5-9 bjuder på lite mer kuperat landskap. De gånger du inte har fri sikt fram mot fairway finns det periskop att titta i för att se om kusten är klar – precis som på många banor i Skottland. Vatten är egentligen bara i spel på 11-13 samt hål 18. 

 

 

I nordligaste Skåne, mellan Hässleholm och Markaryd, ligger Wittsjö med en riktigt varierad och kul 18-hålare, så kul att vi faktiskt var sugna att gå en andra runda direkt på den första, om det inte varit för att vi hade ett möte bokat med Mr Falcon och Mr Pripps. Det som gör rundan så kul är att inget hål är det andra likt och att man aldrig riktigt visste vad som väntade på nästa tee. Första varvet kan det vara svårt att veta vad som väntar även när du står på tee, så se till att få med dig en banguide eller lira i samma boll som någon som är välbekant med layouten.

 

 

Banan är inte så lång, som mest 5 385 meter (par 71), och premierar den som ”tänker efter före”, samtidigt som den straffar den som använder mer muskler än hjärna. Två hål sticker ut extra mycket: 6:an är ett par fem som svänger två gånger och kräver bra slag hela vägen, vi har svårt att ens se proffsen gå in på två här. 17:e är en småländsk variant på sin namne på TPC Sawgrass, där det är mer vatten än gräs i blickgånget och där vi tror att många matcher avgörs av ren nervositet.   

 

 

Malmö Burlöv välkomnar besökare med ett klubbhusområde som är lågmält trevligt. Genom anläggningens centrala läge kommer det många icke-golfare hit och äter lunch. Det är buffé som gäller, vilket ger dig chansen att testa lite av varje. Skulle det inte gå enligt planerna ute på banan finns ett imponerande ölsortiment att trösta dig med. 

 

 

Banan är uppdelad på 27 hål där man alternerar vilka slingor som fungerar som dagens 18-hålare. Vad som kan ställa till det för den ovane är vinden – blåser det rejält, som det ofta gör här, rekommenderar vi dig att fundera på en omgruppering till en tee som ger dig mindre längdmeter. Vi gjorde inte detta och fick slita på trä-3 mer än vi hade föredragit. Samtliga greener var under vårt besök mycket bra, dock hade de nyare hålen (19-27) klart bästa fairways. Dessa hål är byggda med modern teknik och håller också upp bäst i blöt väderlek. Genom att de ligger mest öppet på anläggningen får du extra mycket att bita i här när det blåser.

 

 

Slingan1-9 är anläggningens trixigaste, med en hel del vatten och träd i spel. Detta kräver mer planering och precision i slagen, samtidigt som träden gör att vindarna dämpas något. 10-18 är ett mellanting mellan de två andra och är kanske den slinga som vi tror de flesta medelgolfare kommer att ha som sin favorit, i varje fall när det gäller layouten. Här finns lite mer utrymme för snedslag samtidigt som du ges goda chanser att få spela i rejäl skånsk vind. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.