destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 10 maj 2016


Kokosnötter med gäddhäng, ingen hit på "den gröna ön". Innehavaren skyller på 26 grader varmt i Stockholm igår.

 

Från långkalsingarna rakt in i shortsen

 

Maj månad har börjat storartat för oss golfare, åtminstone vädermässigt. På många håll i landet känns det som att vi gick direkt från vinterkyla till sommarvärme. På radion sa de i morse att det idag skulle vara varmare i Halmstad än i Kairo. Golfare som tycker att spelet kräver långbyxor ryser. Själva erinrar vi oss vår första runda på Irland. I vanlig ordning dök vi upp i shorts men när vi såg det pampiga klubbhuset blev vi tveksamma. På första tee pekade vi på brallorna och frågade startern om det var ok att lira i dessa.

- Shortsen är ok men fan vet med de där knäna, löd svaret och vi var genast förälskade i landet. 

 


 

Nyköping: högklassigt hotell och spel på 36-hålsanläggning 

 

I helgen testade vi golfpaket i Nyköping, med spel på Nyköping GK:s båda 18-hålare och boende på Clarion Collection Hotel Kompaniet (mycket bra recensioner på nätet). För del i standard dubbelrum och en greenfee betalar du 995:-/person och då ingår kvällsmaten. I mån av plats är det heldagsgreenfee på Nyköpings GK, så du kan lira båda banorna för en greenfee om du har orken, vilket vi hade för 20 kg sedan. Läs reportaget.

 

För den som vill bo på banan erbjuder klubben sådana möjligheter inom kort. Sex fräscha hus med åtta uthyrningsenheter är under uppförande, samtliga i direkt anslutning till klubbhuset.


 

Bodevik tillbaka på Nya Zeeland


Medan vi andra drömmer våta drömmar om spel på Nya Zeelands många natursköna banor åker Bodevik helt enkelt dit och spelar dem  – för andra gången! Blev upplevelsen lika mäktig den här gången? Läs hans rapport.

 


 

Inställt kaos på Tysklandsfärjorna i sommar

 

I förra nyhetsbrevet flaggade vi för ett befarat kaos för dem som skulle hem med färja från Tyskland under två veckor i sommar. Nu har regeringen aviserat en snabbändring av lagen för att hindra en anstormning av flyktingar från Tyskland dessa två veckor. 

 



Pilljobbsvarianten är att klicka dig fram till rätt plan. Enklare är att använda sökrutan som finns.

 

Koll på flyget


Flygradar.se är en av flera kul sidor för den som vill ha koll på flygtrafiken över hela världen, inte minst om du vill se om ett ankommande flyg du ska möte upp är i tid. När du söker på ett flyg får du information i realtid, inklusive beräknad ankomsttid. Enklast är att mata in flygnumret i sökrutan som finns. Grunkan finns även som app, såklart.


 

Dyrare när det dras än reserveras


Vissa biluthyrningsföretag reserverar inte depositionen utan drar istället ett belopp under hyrestiden och skickar sedan tillbaka det när bilen är åter i bra skick. Eftersom de flesta bankkort har ett valutaväxlingspåslag innebär det här en kostnad för dig. I Spanien för några veckor sedan drog Niza Cars 1 000 Euro i deposition istället för att bara reservera beloppet. I samband med detta fick vi ett valutaväxlingspåslag från vår bank på 1,5 % av summan. När vi sedan fick tillbaka pengarna åkte vi på ytterligare ett påslag. Totalt blev det nästan 300:-, vilket känns surt när vi hade hyrt bilen för 600:-. Se om du kan få koll på villkoren när du väljer hyrbilsföretag.

 



Els missar numera inte en chans att jobba på sina korta puttar.

 

Lex Els: skänk aldrig en putt


Ernie Els råkade under förra månadens Masters på Augusta ut för puttfrossa i kvadrat. På första hålet, ett par 4, sexputtade (!) han från knappt en meter (!). Totalt förflyttade han bollen knappt fyra meter med de sex slagen. All heder till Els som trots den här starten uppträdde lika lojt och lugnt som den ”Big Easy” han är.

 


 

Lex Spieth: välj rätt boll

 

Med Jordan Spieth i sex slags ledning inför sista nio i årets Masters var det många svenska tittare som stängde av tv:n och gick  och la sig. Genomklappningen på 12:an borde föranleda ett bollbyte. 

 


Ågesta strax söder om Stockholm 8 april.

 

Längre golfsäsong på hemmaplan


Hungriga vargar jagar som bekant bäst och krisåren för golfklubbarna har haft det goda med sig att många klubbar numera jobbar mycket mer affärsmässigt med sina erbjudanden, inte minst när det gäller differentierad greenfee. Många öppnar också tidigare på våren, dels för att få in välbehövliga greenfeeintäkter när alla står och hoppar jämfota för att komma ut, dels för att inte förlora medlemmar till grannklubbar med längre säsong. Våra erfarenheter är att banorna klarar sig bra även tidigt på våren, bara alla lagar sina märken och hål.


Själva är vi med i Ågesta söder om Sthlm, som öppnade sin 18-hålare redan 2 april i år. Det tog oss lite på sängen, för vi hade under vintern kommit in i en skön rytm på korthålsbanan där vi lirade 9 hål två varv med en timmes lunch mellan (klubben ligger bra till för företag och har därför restaurangen öppen året runt på vardagar). Här ser vi en ytterligare chans till produktutveckling för klubbarna: att erbjuda starttid både på 1:an och 10:an, så att man får chans att äta lunch mellan slingorna, eller för den del välja vilka nio man vill spela om man inte har tid med 18 hål. Visst tar det längre tid om man ska ha lunch mellan första och andra nio, men tid som man ägnar åt en trevlig lunch är något helt annat än tid man står och väntar på en långsam boll framför.

 


 

Så får du till 750 meter med drivern


Det finns gott om “trick shots” på Youtube. Den här filmen är ganska kul. Det börjar lugnt och eskalerar. På bilden får killen iväg en drive som mäter totalt 750 meter. Tricket? Han slår tre bollar samtidigt och de landar enligt killen som mäter runt 250 meter bort. Alldeles säkert hade de gått ännu längre om han hade tagit ur dem ur förpackningen innan han skickade iväg dem.

 



Limpar till vänster och Kjeldsen till höger, eller hur det nu var.

 

På sista raden 1: svensk topplacering på Augusta


Initialt var det många av oss som trodde att Stenson med sin delade 24-plats var bäste svensk i årets första Major. Men nu har bitvis storspelande dansken Sören Kjeldsen gått ut och berättat att han är Anders Limpar. Danska golfförbundet har lämnat in en protest medan vi själva säger grattis Anders!

 

Gillar du korv, mycket korv, så har vi jobbet för dig i sommar.

 

På sista raden 2: korvälskare sökes till spännande Roadtrip


När vi skulle boka golfpaket i Norrköping visade det sig ett av våra favorithotell där – Hotell Kneippen – numera fungerar som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, något som är betydligt lönsammare än att driva hotell. Där vi golfare betalade runt 400:-/natten och person betalar kommunerna i dagsläget runt 3 000:-/dygnet för varje barn de placerar på HVB-hem. Statens anslag för migration och integration de kommande fem åren är nu uppe i svindlande 336 miljarder kronor (bild 14 – notera att det här är efter att man först snott pengar från biståndsbudgeten, alltså från dem som behöver hjälp mest).

 

Jaha, tänker du, det där låter inte som ett belopp man snyter ur näsan en lönedag.

 

För att göra siffran greppbar ska vi konvertera den till en enhet som alla svenska golfare är förtrogna med: korv & bröd. Köper du IKEA-korvar för pengarna och lägger dem på rad med start på världens största IKEA-varuhus, i Kungens Kurva i Stockholm, räcker de till IKEA i Kållered strax söder om Göteborg – inte en gång utan drygt 10 900 gånger*. Tur och retur!

 

Eftersom de flesta av oss – journalistkåren och förtroendevalda inräknade – mest verkar debattera det vi råkar ha i synfältet, typ östeuropeiska tiggare som faktiskt inte kostar statskassan många ören, kommer vi i  sommar att göra ett försök att lägga ut korvarna (vi har redan 14 stycken i frysen), för att på så sätt flytta fokus till att stat och kommuner i nuläget spenderar våra (nya och gamla svenskar) samlade ekonomiska resurser som en tonåring bränner första löningen. Hör av er om ni är nyfikna på att komma ut och lära känna Sveriges vägnät på nära håll. Alla måltider ingår. Vill ni hellre komma ut i världen går det bra att lägga ut korvarna längs ekvatorn - 251,5 varv runt jorden* räcker de.

 

* Så här har vi räknat: En korv på IKEA kostar idag 5:-, 336 miljarder ger oss alltså 67 200 000 000 korvar. En korv mäter, uppskattningsvis, 15 cm, vilket ger oss 1 008 000 000 000 cm korv, alltså 1 008 000 mil korv. Mellan IKEA i Kungens Kurva utanför Stockholm och IKEA i Kållered strax utanför Göteborg är det 46,2 mil. Korvarna räcker alltså drygt 10 900 gånger tur och retur mellan dessa två varuhus. När det gäller jorden runt-uträkningen är ekvatorns omkrets 40 075 km.

 

Telefonplan i sydvästra Stockholm igår. 

 

På sista raden 3: tanten från helvetet

 

Sedan i höstas skickar någon kryptiska meddelanden till stockholmarna genom att sätta upp små vita plastmuggar i stängsel. För oss som gick i grundskolan för sådär 100 år sedan väcks obehagliga minnen till liv. Då stod hon där, längst fram i klassrummet, med iskall blick och tidtagarur. Tillsatsen av flour i tandkräm tog död på Flourtanten, men nu kan hon vara på väg tillbaka, grymmare än någonsin. 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.