destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 april 2016


 

Cypern imponerar på alla sätt

 

Vi har testat samtliga banor på Cypern, och imponerades stort –  alla var klanderfritt skötta och med förstklassiga klubbhus. Låt dig inte oroas av att ön ligger nära oroligheterna i Mellanöstern; genom att Cypern inte är med i Schengen-samarbetet är ön förskonad från det flyktingkaos som Grekland och i viss mån andra europeiska länder har att hantera. Fortsätter oroligheterna i Turkiet tror vi att fler golfresearrangörer kommer att styra om hit, där banorna är betydligt mer varierade än i Belek.

Det är inte helt friktionsfritt att lira de fem golfbanorna på Cypern under en vecka; en demilitariserad zon bökar till det för hyrbilar. Vi visar hur vi löste det. När det gäller att hitta billigt flyg är nyckelordet flexibilitet – tidigt ute hittade vi direktflyg i mars för knappt 2 000:- (plus golfbag). Vintermånaderna kan det vara svårt att hitta direktflyg. Hyrbil en vecka hittade vi med alla försäkringar för 611:- via Auto Europe (storleksmässigt lämnade vår bil en del att önska, det var på vippen att det var lättare att få in den i golffodralet än tvärtom). 

 

Korineum, med utsikt mot Medelhavet från samtliga hål. Längs upp: topprankade Eléa av Nick Faldo.


När det gäller rabatterad greenfee är det framförallt skymningsgreenfee (Twilight) som kan spara pengar. På topprankade Eléa kan du mer än halvera kostnaden om du slår ut efter 13/15 vinter/sommar (45 istället för 107 euro i högsäsong). På Secret Valley kommer du som skymningsgolfare ut för 40/50 euro i låg-/högsäsong, från 12.30/13.30 vinter/sommar. Minthis Hills erbjuder samma upplägg, men där får du inte slå ut förrän efter 14.30 – här gäller det att ha koll på när solen går ner. På Aphrodite och Korineum har man inte skymningsgreenfee i dagsläget, men om du köper ett trepack greenfee på Aphrodite kostar det dig totalt 288 euro i högsäsong (med 143 euro i ordinarie greenfee i högsäsong är det här klart dyraste banan). ”Sista minuten” kostar 110 euro/rundan, men det är inget vi rekommenderar att chansa på i mars eller oktober/november. På Korineum är rabatterna ganska marginella. Ska du bara lira Aphrodite Hills eller Korineum är det sannolikt bäst att köpa ett paket med de svenska golfresearrangörer som kör dessa destinationer. Mat och dryck på klubbarna håller mycket anständiga priser, räkna 3-4 euro för en halvliter öl (vår största utgiftspost efter greenfeen).

 


Aphrodite Hills avslutningshål.


För boende andra halvan av mars var det inga problem att hitta bra lägenheter i Paphos (fyra av banorna inom 20 min) för under 2000:-/veckan (ett sovrum). Vi bodde tre nätter på St. Nicolas Elegant Residence i Chlorakas, vägg i vägg med Paphos, för totalt 648 SEK (ett sovrum). Allt var toppen, förutom att vi hade fem minuters körning/taxi till restauranger.

 


St. Nicolas Elegant Residence, med stor balkong, öppen planlösning och stora fönsterpartier.


Se till att du har koll på var ditt boende ligger, vi hade ett halvt helvete att hitta vårt då vi inte hade det i gps:en och trodde att vi skulle kunna leta oss fram. Om du inte har hotellet du ska till i navigationslådan ska du se till att mata in adress/koordinater – de flesta gatuskyltarna är rena grekiskan.

 


Minthis Hills.

Korineum i Nordcypern hittade vi via deras hemsida ett dubbelrum med halvpension för knappa tusenlappen/natten, då ingick bland annat två timmars grustennis, men inte golfen. Samma pris betalar du för en lägenhet med ett sovrum för två personer på Aphrodite Hills, där det bara var marginellt dyrare att hyra in sig i lägenheter med två eller tre sovrum – boendet blir alltså rejält billigare här ju fler som reser ihop.

 


Secret Valley, största överraskningen.

Ett dubbelrum på Aphrodites femstjärniga hotell med halvpension gick loss på 1 700:-/natten. Vi uppgraderade till vad som benämns ”One Bedroom Family Room Golf/Sea View” (2 284:- med halvpension) och fick från den rymliga balkongen utsikt mot banan samt solnedgången över vattnet. Hotellen i Nicosia som nämns i Nordcypern-reportaget kostade runt 500:- för ett dubbelrum med frukost och parkering.

Läs reportagen om golfen på Cypern.



En miljon kubikmeter jordmassa har fraktats runt för att skapa banan på Rosa Private Club.

 

Snart slut med världsklassgolf för 260:-/rundan


På Cypern träffade vi på en kompis till Arkadiusz Mus, killen som äger Rosa Private Golf Club i Polen. Kompisen bekräftade ryktena vi hörde i Polen i somras, att Mus har långt gångna planer på att stänga Rosa för allmänheten och ha den som en privat klubb, som ursprungstanken var och namnet indikerar. Priserna för i år är precis klara och även om de höjts en hel del betalar du aldrig mer än ca 370 SEK vardag, kan du pricka in en tisdag kommer du undan med ca 260 SEK. Rena rånet, fast den här gången är det du som utför det. Vi har lirat nästan alla 18-hålare i Polen och tipsar om vilka sju du inte ska missa.

 


 

Golfresandet och Idiotiska Staten


Med ännu ett vansinnesdåd utfört av galningarna i IS, denna gång i Bryssel i förra veckan, aktualiseras frågan igen: hur farligt är det att resa på golfsemester utomlands? Sanningen är att så länge du lever riskerar du alltid att dö. Visst kan du minimera riskerna förknippade med att leva genom att bosätta dig på en rysk bergstopp och äta yoghurt, men hur kul skulle du ha?

Som golfresenär vistas du oftast långt bortom folksamlingar och redan där har du nästan helt uteslutit dig själv som måltavla för terrorism. Dessutom kan du undvika destinationer som känns skakiga, som Tunisien och Egypten. Med tanke på att terrorismen i Turkiet verkar leta nya arenor kan det vara värt att hålla koll på läget i Belek.

 

Med ett Internet som ger oss kunskaper i att bygga en bomb med en vanlig tryckkokare kommer det alltid att finnas galningar som tycker det är roligare att spränga folk än att spela golf med dem. Då är det viktigt att inte tappa perspektiven, för risken att du ska dö i ett terroristdåd är försvinnande liten jämfört med riskerna förknippade med t.ex. bilkörningen till och från golfbanan.

 


Skaftö GK:s träningsläger för ungdomar i Spanien i februari 2016 (foto: Skaftö GK). Om vi inte är helt ute och cyklar – vilket händer – är bilden tagen på San Roque.

 

Skaftö Årets Golfklubb i Sverige 2016


Föreningen Golfjournalisterna har utsett Skaftö GK i Göteborgs norra skärgård till Årets golfklubb i Sverige. Klubben har i många år jobbat efter devisen ”Barnen först, sedan föräldrarna”. Man har också lyckats engagera 300 av de fast boende på Skaftölandet i sin verksamhet, dryga femtedelen av Skaftös totala befolkning. Sedan 15 år samarbetar klubben med kommunala Skaftö skola och arrangerar friluftsdagar på sin bana. Bra jobbat!

 


Christian redigerade ihop sin film snabbare än vad vi skrev våra vykort och han slapp smaken av lim i sin öl.

 

Sno ihop rörliga vykort över ölen


På Cypern sprang vi på Christian Dundalek, en österrikisk golfare som skickar rörliga vykort till sina kompisar. Under tiden vi satt och slickade frimärken (som ger ölen en märklig bismak) efter rundan klippte och klistrade han snabbt ihop en flera minuter lång sekvens i vad som såg ut som ett extremt lättanvänt program på sin Iphone. Resultatet ser du här. Vi har inte en aning huruvida Android-telefoner har ett liknande program, vi har inte kommit längre än till knapparna 0-9 på vår.

 


Frågan är kanske vad man egentligen köper och vad man egentligen får på köpet.

 

Bättre än gummibåt


Minthis Hills på Cypern sockrar sin försäljning av golfvillor rejält: köp ett hus till saftiga överpriset 2,5 miljoner euro och du får ett EU-medlemskap för hela familjen på köpet, ett upplägg synkat med cypriotisk lag sedan två år tillbaka. För alla 100 000-tals flyktingar som försöker ta sig till ett hägrande EU i små gummibåtar måste det här vara ett betydligt bekvämare alternativ – kanske är det rent av lösningen på flyktingkrisen.

 


Säkra en hytt om du ska hem med båt från Tyskland 4-18 juli.

 

Befarat kaos för hemvändare 4-18 juli


Under två veckor i sommar planeras ID-kontrollerna vid våra gränser att upphöra, detta på grund av en teknikalitet i lagstiftningen som Sverige – i vanlig ordning – verkar ensamma om att följa. Det här sammanfaller med polisens semesterperiod och myndigheterna har gått ut och varnat för att det kan bli en anstormning av flyktingar som den vi såg i höstas, vilket det mycket väl kan bli när man basunerar ut det så här. Även om Grekland stänger gränsen mot Turkiet finns det runt 500 000 flyktingar i Tyskland som ännu inte sökt asyl där. Ska du hem med färja från kontinenten denna period är det kanske läge att boka biljetter nu, inte minst hytten.

 

... och en död häst

Vi har varit ute en hel del i världen sedan senhösten och överallt får vi höra att vi svenskar tagit oss vatten över huvudet när det gäller hur vi hanterat flyktingsituationen – och att vi bara har oss själva att skylla. Visst har våra ledande politiker rätt när de hävdar att EU och övriga EU-länder inte tagit sitt ansvar mot flyktingarna, men samtidigt har de själva kanske åsidosatt sitt ansvar mot sina egna medborgare, som under tiden de varit upptagna med att peka finger mot unionen upplever viktiga samhällsfunktioner som tvingats ner på knä och ett system som på sina håll svämmat över till enorma kostnader. Än värre har de ställt till det för alla flyktingar som lockades hit när Sverige i höstas försökte slå världsrekord  i ofinansierad empati – nästan hälften kommer nu att skickas hem och i många fall till ställen som de kapat alla förtöjningar till. Andra kommer att gå under jorden, bittra på Sverige och en utmärkt måltavla för radikalisering.

Angående det svenska fingerpekandet finns det en gammal indiansk visdom som säger att om man märker att man rider på en död häst är den bästa strategin oftast att stiga av. Vi påminner oss också om killen som var ute och körde bil och fick höra på radion att de varnade för en bilist som körde på fel sida.
– En? Det gör de ju allihopa!



Från backtee på hål 3. Du ser fairway uppe till vänster. Vi drog vi iväg några bollar härifrån, med oblandat resultat.

 

950 meter från backtee fram till gul tee


Aphrodite Hills på Cypern erbjuder hål 3 ett utmärkt tillfälle att skilja män från pojkar, kvinnor från flickor. Lirar du från backtee här har du 573 meter att tampas med. De första drygt 200 är svårast. För att ta dig till mer manövervänliga tees är det nästan en km körning. Detta är ett av två hål som gör att golfbil är obligatorisk (inkluderad) på Aphrodite. Det andra är betydligt mer dramatiskt.

 


 

Ingen press att köpa


Korineum på Nordcypern hade en sådan där apelsinpress-karusell man ofta ser i Spanien. Vi hamnar ofta i trans framför dem och har funderat på att köpa hem en för att ha istället för tv:n. Vi frågade vad manicken kostade. 5 000 euro var svaret. Vi fortsätter slötitta på Bolibompa.


Appen är utvecklad i Stockholmsförorten Drottningholm.

 

App för 50:- hittar bollen (OBS: detta var ett aprilskämt)

 

Mobiltelefontillverkaren HTC har i samarbete med en icke namngiven svensk utvecklat en app som lokaliserar din golfboll. Systemet fungerar bäst med bollar som märkts med en QR-kod (Quick Response) , men vi har testat utan kod och det fungerar utmärkt så länge du är inom 200 meter från bollen.

Så här gör du: Välj eller märk en boll med distinkta kännetecken (om du ritar en figur använd en tjockare spritpenna). Fotografera bollen med din mobilkamera (i dagsläget fungerar systemet bara med Android-mobiler). Skicka bilden och texten "APPanage2CG" till 08-402 60 00 (avgift 50:- kronor + normal samtalsavgift), sedan är det bara att slå ut.


Kim Jong Il har missat fairway med utslaget på ett par fem, men satte andraslaget och räddade en albatross. Allt pekar nu på att han är klar för OS-golfen, trots att han gick ”från regular till stiff 2011”.

 

På sista raden 1: Ri Chun-hee klar som studioankare i OS-golfen


Eftersom OS-golfen kommer att genomföras som tuggummisegt slagspel istället för spännande matchspel har arrangörerna bestämt sig för att hålla tittarna vakna på annat sätt. Mexikanska fotbollskommentatorer kommer att skrika ”hooooooooooooole” när bollarna går i kopp, även på trippelbogeys. I studion kommer Ri Chun-hee att hålla ställningarna. Nordkoreanska Ri, vars egentliga kompetensområde är tillkännagivanden av kärnvapentester och missilavfyrningar, har ställt upp med löfte om att hennes förre chef, Kim Jong Il, ska få ett wildcard till OS-golfen. Vi har i ett tidigare nyhetsbrev berättat om denna fenomenala golftalang, som under sin livs första runda gick på 38 under par. Kim Jong Il dog 2011, något som bara marginellt ska stoppa honom från att sätta ett sensationellt nytt banrekord i Rio.

 

Läge för skadeståndsyrkande.

 

På sista raden 2: fritt fram att stämma golfklubbarna


Anders Behring Breivik har stämt den norska staten, för att de kränkt hans mänskliga rättigheter under tiden i fängelse genom att inte låta honom träffa andra människor än fängelsepersonalen. Vad Breivik avser med att träffa andra människor visade han på Utöya 2011 när han sköt ihjäl 69 personer, de flesta ungdomar. Innan dess hade han sprängt en regeringsbyggnad inne i Oslo och då haft ihjäl åtta människor. Att Breivik nu står som målsägare mot norska staten visar att allt är möjligt och vi kommer omgående att stämma vår hemmaklubb för en undermålig layout då vi sällan träffar någon fairway. Vi har också förlorat en hel del bollar i ogenomtänkta vattenhinder och felplacerade skogspartier. Dessutom har vi tvingats betala greenfee på många banor, trots att vi oftast har slut på slag och tvingats ta upp innan vi kommer fram till green.

 

Spektakulära selfies på nätet (inledningsvis var vi skeptiska till bilden där Tony Blairs hand har en konstig vinkel).

 

På sista raden 3: selfiemordsbombaren på Egyptair

 

På Egyptair-kärran som kapades i veckan tog flera av passagerarna foton på sig själva tillsammans med kaparen, iförd vad som då bedömdes vara en äkta självmordsväst. En av dem beskrev via sociala medier att han tagit ”the best selfie ever” (om du inte vet vad en selfie är kan vi bara avundas dig). Det här startade omedelbart en het diskussion på Twitter, inte över lämpligheten i att passagerare ställer sig i kö för att fotas med en kapare, utan huruvida bilden var att anses som en riktig selfie då killen inte själv höll i kameran. Så ser världen ut idag och det känns nästan lika skrämmande som tanken på att bli sprängd i luften av en självmordsbombare.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.