destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 februari 2016


Prag har fått allt fler bra banor och är numera ett utmärkt alternativ för den som vill kombinera storstad och golf. Längre ner tipsar vi om fem andra destinationer för den som vill komma iväg snabbt och enkelt några dagar i vår.

 

Alla länkar på hemsidan nu uppdaterade


Vi kommer inte att få iväg någon förrän i slutet av månaden, med hemkomst efter nästa månadsskifte. Därför kommer nästa resereportage först i början av mars. Då tipsar vi om några riktigt prisvärda spanska golfpaket – vad sägs om del i dubbelrum med halvpension på fyrstjärnigt hotell direkt på banan för 375:- och greenfee från 20 euro?

 

Istället har vi gått igenom samtliga våra reportage och uppdaterat länkar och annat och i samband med detta hittat intressanta saker som vi kan göra rewrites (journalistikens pytt i panna) på. Längst ner tipsar vi om några golfweekend-destinationer som du når enkelt och billigt med direktflyg.

 
Många fick inte januari månads nyhetsbrev – här är det. Kolla att du har markerat oss som säker avsändare i ditt spam-/skräppostfilter. Vi får se om det här utskicket funkar bättre.



Albatross, som vi testade i somras, högst rankad i Tjeckien 2016.

 

Bästa banorna i 206 länder – hur många har du lirat?


Golf Digest publicerade i januari sin lista över vad de anser vara de bästa banorna i 206 länder (många visste nog inte ens att vi hade så många länder). Lika vanskligt som det är att ranka golfbanor, lika kul är det att ta del av den här typen av listor, inte minst för att se hur man själv står sig när det gäller potentiella spelupplevelser i världen.

 

Winston Links, bäst (och knasigast) i Tyskland 2016.

 

Många har gett sig på projektet att lira den topprankade banan i så många länder som möjligt. Utöver att det här blir vansinnigt dyrt i resekostnader kommer din prestation att vara jagad av rankinglistor som ändras snabbare än vad du hinner pricka av banorna.

 


Costa Navarino Dunes Course, bäst i Grekland 2016. Nedan: Sentosa Serapong, bäst i Singapore i år.


En budgetvariant är att istället satsa på att spela alla banor på listan i ett specifikt land. Lättast är naturligtvis att välja ett land som bara har en golfbana, typ Syrien eller Afghanistan, något som kan vara förenat med vissa komplikationer. En annan variant är att säga att det ”inte finns en bana i Albanien som jag inte lirat”, eftersom Albanien inte har några golfbanor. En tredje variant är att välja ett land där du faktiskt trivs att vara och där det finns tillräckligt med banor att bita i för att det ska kännas som en kul resa och prestation. Tänk också på budgeten, att lira de fem banorna på Schweiz lista kan lätt tvinga dig att inteckna hus och barn. Själva har vi bl.a. lirat de fem banorna på Zimbabwe-listan och det funkade utmärkt med vår ”low budget playboy”-budget.


Carya i dagsljus.

 

Ljusning i turkiska Belek


Carya i turkiska Belek har installerat elbelysning på samtliga 18 hål, enligt egen uppgift den första fullängdsbanan i Europa att göra så. Vi har testat det här i Asien och i strålkastarljus mot en kolsvart himmel syns bollen faktiskt bättre än i dagsljus. Det här kanske primärt är ett alternativ för den som är i Belek sommartid, när det är riktigt varmt på dagarna, men har du inte lirat i strålkastarljus när det är sotsvart ute ska du testa även om det råkar vara en lite kyligare vinterkväll.

 

Sedan kan man naturligtvis fråga sig om det är läge att gynna Turkiet ekonomiskt när president Erdoğan med ett flyktingansatt Europa som gisslan ångvältar demokratin. Kanske bättre att satsa på Costa Navarino i Grekland, som erbjuder samma typ av totalupplevelse som de bästa anläggningarna i Belek.

 


 

Golfförbundet ger OK till att sparka bollen

 

Som första golfförbund i världen definierar nu SGF ”footgolf” (fotbollsgolf) som en del av golfspelet – läs mer här. Det här är en stor grej i USA sedan flera år och många anläggningar är riktigt fina. Självklart erbjuds du där att köra bil, någon måtta får det vara på benanvändandet.


Anledningen till att SGF inkluderar fotgolfen är sannolikt att man vill öka chansen att behålla/rekrytera golfare. Själva ligger vi ju alltid ett steg före och nu hoppas vi att fotgolfen kan inspirera den traditionella golfen, så att vi får större mer lätträffade bollar även där. Från tennisen vill vi sedan gärna ha andraserven och bollkallarna.


Kupong i mail från Hotels.se.

 

Rabattbluffarna fortsätter


Vi har varit inne på det tidigare, att Internet kryllar av diverse erbjudanden om rabatter som i själva verket ger dig ett dyrare pris. I veckan som gick fick vi av Hotels.se erbjudandet om 10 procent rabatt på flera av de hotell vi redan bokat för en kommande resa. Med rabatten visade det sig att priserna i själva verket blev högre, i något fall steg priset med hela 20 procent jämfört med vad vi hade betalat utan rabatt. Det verkar som att Hotels.se – och andra – höjer sina priser i samband med att de kör sina rabatterbjudanden, för att sedan sänka dem igen. Jämför alltid priser!



Själva brukar vi desarmera alla misstankar om korruption och nepotism i våra turneringar genom att ha prisbord av ringa eller inget värde, typ klubbens teekulor.  

Golfen nästa när det gäller korruptionsavslöjanden?


Först var det fotbollen, sedan friidrotten och nu har även tennisen visat sig vara korrumperad under många år. Att det förekommer mutor i golfen är ju allmänt känt – det kallas för ”apperence money”, att man betalar namnkunniga spelare för att överhuvudtaget komma till en tävling (själva har vi alltid legat bättre till för ”disappearance money”). Frågan är om några av golfhistoriens största genomklappningar egentligen var läggmatcher. Läge att kalla in Jean Van de Velde och Greg Norman  till förhör? 

 



MMG (Mixed Martial Golf) kan vara lösningen.

Legaliserad misshandel populärare än golf


I augusti är det dags för golfen att visa upp sig i OS, på helt fel sätt. Här har man en hel del att lära av hur intresset för MMA (Mixed Martial Art) vuxit lavinartat i Sverige på senare år. Där golfens arena är vackra landskap över hela världen får MMA-publiken nöja sig med två svettiga kombattanter i en stålbur. Ändå lockar MMA mer – varför?

Vi tror att svaret är enkelt. Det är en kamp man mot man, kvinna mot kvinna, där vad som helst kan hända när som helst. Därför hade vi hellre sett att golfen i Rio spelades i form av utslagsmatcher. Som det blir nu, med tuggummisegt slagspel över fyra dagar, bekräftar vi bara alla oinvigdas fördomar om att golf är 7/8 transportsträcka och – i bästa fall – 9 håls spänning på slutet.



Innovativt på Kallfors utanför Södertälje: en lätt och en svår flaggplacering på varje green på 9-hålaren.

 

Två 9-hålare istället för en 18-hålare


På senare år har det pratats mycket om 12-hålare, för att många tycker att det tar för lång tid att lira 18 hål. En enklare/billigare förändring för de klubbar där layouten tillåter är att göra två 9-hålare av 18-hålaren. Vi ser flera fördelar:
- Medlemmar och gäster som bara vill/kan spela nio hål får två banor att välja mellan.
- Fler kan komma ut attraktiva morgontider.
- Det blir lättare att pricka in lunchen – om du spelar 18 hål kan du ta den mellan rundorna och så länge du vill (något vi ofta gör utomlands och verkligen uppskattar). Utöver en ökad trafik till restaurangen borde det här även göra det sociala livet på klubben mer levande, något som behövs för att klubben inte ska tappa medlemmar som bara räknar på hur många rundor de spelat för sina pengar. 

Säkert kan det bli några mindre inkörningsproblem vid 10:ans tee när de som kommer direkt från 9:an ska ut samtidigt som det startar folk där. Dock har vi sett det fungera utmärkt med starttid på 1:an såväl som 10:an i flera länder med betydligt lägre utbildningsnivå än i Sverige, så vi är övertygade om att även vi svenskar klarar av det här.


 

På sista radens mediasvep 1: känslolivet räddat med ytterligare knappar


Världens medier rapporterade i fredags om att Facebook bygger ut sin gilla-funktion med ytterligare fem knappar. Vd Mark Zuckerberg kommenterar världsnyheten:
Om det bara finns en gilla-knapp, och du delar ett sorgligt inlägg eller någonting som gör dig arg, så har människor inte det verktyg de behöver för att reagera på det.
Avancerade insikter som denna i basala mänskliga behov har alltså gjort Zuckerberg till en av världens rikaste personer. Det är inte konstigt att vi själva, som fortfarande tror att ”hashtag” är något rökbart, bara blir fattigare på projekt som det här. 

 Har du inte sett de riktigt sköna parodierna på G.W så klicka på bilden ovan.

 

På sista radens mediasvep 2: GW verkligen orolig


Dokumentären om Leif G.W. Persson vid årsskiftet gav en bild av en person besatt av sin klassresa (och att ha ihjäl morsan), men han är fortfarande Sveriges coolaste tv-kuf  och i det här 16 sekunder långa inslaget vädrar han en oro som många av oss golfare kan sympatisera med.

 

För den som fördjupar sig i ämnet på Internet står det snabbt klart att man kan råka betydligt värre ut än i Gbg.

 

På sista radens mediasvep 3: Geni(t)alt svåråtkomlig installation

 

Tidningarna i Göteborg rapporterade i slutet av januari om att någon ritat en stor oanständighet i snön på en av stadens kanaler. Kommunens insatsstyrka konstaterade att installationen var svåråtkomlig på grund av svag is. Själva påminner vi oss om vårt första jobb på stadens parkförvaltning, där vi satte vårlökar som enligt stadsträdgårdsmästarens intentioner skulle bilda texten ”Välkommen till Halmstad” när blommorna väl kom upp. Ja, ni kan säkert gissar resten...

 




Om det är spänning du är ute efter tipsar vi om Belgien, där det kan vara rena ryska rouletten att beställa in ölen.

 

5 weekendtips för golfaren inför våren


Kombinationen stressade liv och billigt flyg gör att allt fler av oss åker iväg över en långweekend istället för en hel vecka. Här kommer några av våra tips, du når alla med billigt direktflyg från olika platser i Skandinavien:

Wroclaws gamla stadskärna.


Wroclaw – Europas Kulturhuvudstad 2016
Krakow har länge lockat massvis med turister och tyvärr kan det bli lite väl livligt sommartid med alla engelsmän som tagit sig hit med lågprisflyg för att dricka billig öl. Wroclaw är ett mycket mer sansat alternativ och en riktig pärla som vi inte upptäckte förrän i somras. Bo i stan och lira golf på någon av banorna strax norrut. Läs mer.

 

Purmerend med 36 hål bara 30 min med buss från centrala Amsterdam.


Amsterdam – med 36 hål utanför dörren
Holländarna är fantastiskt trevliga och alla pratar utmärkt engelska. Bo på Purmerends fina 36-håls anläggning och ha bara 30 minuter med lokalbuss in till centrala Amsterdams hela utbud. Det här är en riktigt fin kombination av golf och storstad för den som inte vill ha hyrbil. Du hittar mer info här.

 

I Vilnius äter och dricker du riktigt billigt.


Vilnius – världsarvslistad stadskärna och tre banor inom 30 min
Litauen är det minst kända av våra baltiska grannländer. I Vilnius är priserna lägre än i Tallinn och Riga och golfen minst lika bra. Två av banorna är mycket bra, en helt ok. Bor du i stan har du 30 min till samtliga. Mer info här.

Från  Dog & Bear i Lenham, Kent, hade vi 30 min till tre riktigt bra banor.


Kent – bo på pubhotell i Englands trädgård
Lirar du golf dricker du såklart öl och vad slår då en golfsemester där du slipper ”gå över vägen efter öl”. Shepherd Neame är en kritikerrosad kedja av pubhotell och för någon sommar sedan testade vi några av dem i kombination med golf på kända och okända banor. Du når Kent på ca timmen från Londons samtliga flygplatser. Läs mer

 


Vasatorp TC.


Skåne – smygstarta säsongen på hemmaplan

Vi har många gånger övervägt att flytta till Skåne för att få en längre golfsäsong. Samtidigt hade vi då inte kunnat glädja oss själva med resor till Skåne för att tjuvstarta säsongen – det här är ett problem skåningar ständigt brottas med. Många av banorna här är extremt populära i början av säsongen – inte minst Vasatorp – men för den som förhör sig lite om läget finns alltid chansen att hitta något som passar smak såväl som plånbok när banorna norröver fortfarande ligger och kippar efter vårluften.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.