destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 23 november 2014


One man, six clubs, 1 500 golf courses, unlimited beer. Vår korrespondent är nu på plats i solskensstaten. Hans arvode består av fri öl, något vi ångrar nu när fakturorna börjat strömma in. Bjässen nedan träffade han på i veckan, längre ner kan du ta del av hans tips hur du undviker att bli uppäten innan du spelat klart rundan.

 

TBR-korren på plats i Florida

 

Vi vill inte vara sämre än de mediahus som fortfarande har journalistiska ambitioner och därför satsar vi nu på en utrikeskorrespondent. Den stackars kraken är redan på plats i Florida och kommer att rapportera därifrån under tre månader. Han har börjat storstilat (se längre ner) men i takt med att pengarna sinar kommer han att behöva leta allt billigare golf och boende. Bodevik har precis kommit hem från Sydafrika och rapporterar om några testade banor.


 

Se upp med transfertiden på Heathrow


Om du som oss flyger via LHR upppges en knapp timme vara tillräcklig tid om du ska byta till ett flyg inom samma terminal. När vi passerade säkerhetskontrollen där tog de ut alla elektroniska grunkor och topsade dem för att analysera dem i en maskin. Vår transfer tog 90 minuter. Med många fullbokade plan i högsäsong kan ett missat flyg innebära avsevärda förseningar så vårt tips är att se till att ha minst två timmar på dig till anslutande flyg oavsett vad bokningssajten anger.


 

Passkontrollen i USA –använd automaterna


Att ta sig genom passkontrollen i USA kan sluka halva semestern om du har otur – i februari fick vi stå i kö drygt tre timmar på flygplatsen i Fort Lauderdale. På större flygplatser typ Miami finns numera automater där du kan registrera dig så länge du har ett giltigt ESTA (se vårt inledande kapitel om USA). Du kommer fortfarande att få köa efter att du registrerat dig men den kön är betydligt kortare.
 


 

Tips long stay


Long stay – att köpa ett paket där boende och golf under en längre tid ingår – har i kölvattnet av den spanska fastighetskrisen blivit allt populärare och sedermera spritt sig även till andra länder. För dig som ska testa long stay för för första gången har vi sammanställt några tips baserade på våra egna erfarenheter – läs och undvik de vanligaste fällorna.

 


 

Mer svensk tv utomlands


Tv-kanalerna erbjuder ju numera program via Internet och sina play-tjänster. Men det finns begränsningar, beroende på var i världen du befinner dig. En kille vi träffade som bor i Thailand tipsade om Webb-TV.nu och Se svensk tv för att få tag i hela utbudet – kanske värt att kolla upp.

 


 

Bodevik: uppdatering Sydafrika


Varför skall man åka så långt bort som till Kapstaden; flyga tretton timmar och betala ca 9 500:- för resan inklusive golfbag?

Jag har varit där, en gång för tio år sedan och i år tre veckor i november. Innan vi kommer till golfen finns det flera andra skäl till resan:
- Liten tidsskillnad, en timme, mot Sverige.
- Engelska är ett språk alla talar.
- Infrastrukturen, inte minst efter fotbolls-VM 2010, är bra.
- Kranvattnet går att dricka.
- Bra vägvisning (vi hade ingen GPS) gör det lätt att hitta och bilisterna är verkligen hänsynsfulla.
- Påträngande försäljare och inkastare lyser med sin frånvaro.
- Sist men inte minst, prisnivån är mycket låg. Randen har stadigt sjunkit mot kronan och är nu nere i sjuttio öre. Det innebär att en box vin kostar sjuttio kronor, en varmrätt på hygglig krog åttio kronor. Där får man också en flaska bra vin för under hundralappen och en stor stark för ca tjugo kronor.
- Vädret var vid vårt besök svenskt högsommarväder.

Min resa på 23 dagar med flyg, boende i lägenhet, delad hyrbil, 12 rundor golf, matinköp och restaurangbesök gick på ca 25 000 kr. Vi bodde i Strand ca fyra motorvägsmil från Kapstaden och alla våra golfbanor nåddes inom dryga timmen.                                                      

Den här gången spelade vi elva golfbanor av skiftande kvalitet. Vår greenfee låg mellan 80 och 600 kronor med ett snitt på ca 350 kronor. Om man kan tänka sig att spela golf med kort framförhållning har Golfteetimes.co.za rabatterbjudande för de närmaste dagarna som kan sänka kostnaden ytterligare.

Mest speciell var Somerset West som var uppdelad på tre områden skilda åt av järnväg och 4-filig motortrafikled vilka skulle korsas utan större varningsskyltar. En platt parkbana utan större charm. Alldeles intill flygplatsen ligger King David, en lite nedgången parkbana där greenerna ändå höll hög klass. Här liksom på alla banor räknade man med 15 minuters paus efter nio hål för intag av hamburgare eller en sandwich vid sittande bord i the Halfway House. Den tredje parkbanan vi besökte var Strand. Nu blåste det 15 sekundmeter så det gällde att hålla i grejorna. Lite tvärvatten här och var gjorde inte det hela lättare. Banan är helt platt.

 


De Zalze utanför Stellenbosch. Bilden längst upp: Kapstaden från Taffelberget (foto TBR).


Fyra Country-klubbar hann vi med och bil blir då gärna något att önska då alla är kuperade och här och där var det långt mellan hålen. Erinvale, en mogen golfbana med omväxlande layout och i utmärkt kondition. I topp tillsammans med De Zalze, även den med många roliga golfhål och kanske snäppet svårare. Arabella hade utan tvekan det mest magnifika klubbhuset och de vackraste vyerna. Greenerna var vid vårt besök inte riktigt bra men layouten var oklanderlig. Devonvale kändes lite yngre än de andra Country-klubbarna och den var inte riktigt lika bra layoutmässigt. Clovelly är en mycket omväxlande parkbana i perfekt skick när vi var där. Stellenbosch: klubbhus med utsikt över 1:ans och 10.ans utslag och 9:e resp.18:e green. Precis som man vill ha det. Lätt kuperad  parkbana  som föll oss alla på läppen. Till sist en links, Milnerton, med magnifik utsikt över Taffelberget. En glädje för en linksälskare, med hårda snabba greener och fairways som för tankarna till Skottland.

Alla människor vi mött har utan undantag varit vänliga och serviceminded utan att vara servila. Många golfhål är längre än vi är vana vid. Banguider saknas för det mesta. Elvagnar att hyra är ett okänt begrepp. Man startar ofta både på hål 1 och 10. Slope är här inget som förknippas med golf.


 

Lira Bro Hof gratis?

 

I Norr- och Västerbotten kommer landstingen från nästa år att skriva ut golf på recept – som man tidigare gjort med promenader – sedan är det upp till de lokala klubbarna att bestämma vad de kan erbjuda i form av rabatter. Vi hoppas inom en snar framtid checka in på Bro Hof Slott och slippa betala greenfee med hänvisning till högkostnadsskyddet.

 


 

På sista raden 1: Tuvan avslöjar ditt hcp


Ägaren till ekipaget ovan har helt klart hörsammat tipset att man ska slå ner på bollen och har lyckats få med sig en mindre kolonilott. I Tyskland lär det finnas en pro som bara genom att titta på tuvan kan säga vad du gör för fel. Vi har funderat på att skicka en av våra tuvor till honom men är osäkra på portokostnaden.

 

På sista raden 2: Att vi inte själva kom på det här – genialiskt!

 




Under den här vinjetten rapporterar vår Florida-korrespondent fram till februari månads nyhetsbrev.

 

Första stoppet: Naples


Testade banor: The Rookery och Hammock Bay (två av de bästa), Quail Village (28 US$), The Naples Beach Hotel & Golf Club (55 US$).

 

Jag började i Naples, där det fortfarande går att hitta vettigt boende till en rimlig peng i november (betalade 2 800 kr för ett dubbelrum en vecka på Red Roof, lika fint som det ser ut på hemsidan och promenadavstånd in till restaurangerna på 5:e avenyn). Efter Thanksgiving i slutet av november börjar övervintrarna norrifrån att komma ner och det blir allt dyrare att bo och lira golf, något som kulminerar i februari och mars.

 

Naples är en mysig liten stad som faktiskt funkar med cykel, även till stranden och flera golfbanor.

 

Staden är en av de mest pittoreska i Florida och fullkomligt nerlusat med golfbanor; ett rykte gör gällande att alla stadens invånare skulle kunna vara ute samtidigt och lira – det låter för kul för att jag ska vilja syna påståendet med en miniräknare. Hur som helst ligger banorna tätare här än någon annanstans i världen. Tyvärr är många klubbar privata och när det gäller rabatter är dessa i högsäsong inte alls lika generösa som de du kan hitta på många andra ställen i Florida. Skulle du däremot ha vägarna förbi Naples på sommaren har du goda möjligheter att få lira även många privata klubbar till bra priser. Om du bokar via Golfnow.com kan det vara läge att kolla körtiderna – många av banorna som uppges ligga i Naples ligger i själva verket betydligt längre norrut.

 


Naples dragningskraft är framförallt det fina och stabila vädret vintertid – och att det är betydligt lugnare här än på ostkusten, inte minst i trafiken. Ska du slå ner bopålarna här ett antal månader i högsäsong kan du nog glömma att hitta vettiga priser på hyrt boende via mäklarna. Satsa istället på att försöka hitta något via Craigs list, ungefär som vårt Blocket. För mat och vimmel är 5:e avenyn mest känd. Mitt tips är att också hasa dig till 3:rd st South, som ligger borta vid piren. Kan du tänka dig att äta innan klockan 18 erbjuder många restauranger bra rabatter, ibland även om du äter efter 21. Ska du shoppa är populäraste stället enorma Coastland Center fem minuter norr om centrala Naples med bil. Här finns också en bra Food Court.

 


Hammock Bay.


När det gäller golfen började jag på Marco Island, strax söder om Naples. Här har Marriott två banor: The Rookery och Hammock Bay. Båda är bland de absolut bästa du kan hitta i Naples. För att lira dem i högsäsong behöver du bo på hotellet eller vara lite förslagen och gå ut som gäst till medlem (vilket inte alls är svårt i USA). På hotellets hemsida gick det att hitta halverad greenfee (60 US$) om man slog ut efter lunch. Utanför högsäsong är det betydligt lättare att komma ut på dem.

 


The Rookery.


Jag lirade The Rookery för några år sedan och även om jag gillade den lämnade den inga outplånliga minnen. I april stängde de banan helt, för att bygga om den – och klubbhuset – för 30 miljoner kronor. När de nu öppnade i början av november har gräset ersatts med nya sorter av modernaste slag (som dessutom klarar bevattning med saltvatten). Man har också lagt igen ett antal bunkrar för att göra banan mer lätthanterlig för den typiske resort-golfaren.

 The Rookery:

 

Rookery erbjuder efter ombyggnaden en förstklassig spelupplevelse, med några av de snabbaste greener jag fyrputtat på och mycket fina bunkrar (bollen var helt ren från sand efter bunkerslag). Layouten är densamma som tidigare och även om man skottat igen några bunkrar finns stora utmaningar även för låghcpare. Det finns numera hela sju tees att välja på, välj rätt så blir det roligare. Gps:erna i bilarna erbjuder förstklassiga ”flyovers” (filmad helikoptervy av hålet från tee till green). För att komma till banan (det är dåligt skyltat) ska du svänga av väg 951 mot bosättningen ”Fiddler´s Creek”, som du har på vänster sida om du kommer från Naples.

 


 

Hammock Bay är en nästan lika fin upplevelse, med bara marginellt långsammare greener (fortfarande bland de snabbaste du spelat), men dessa ska också byggas om inom kort. Du kommer inte in efter 9:an, men det finns vatten och kylda handdukar i en kyl vid stationen precis innan 10:ans tees. Efter rundan på Hammock Bay rekommenderar jag dryck och mat vid den trevliga pool-baren.

 


Klubbhuset Hammock Bay, med ett riktigt trevligt 19:e hål vid poolen.

The Naples Beach Hotel & Golf Club ligger bara två km från centrala Naples och anlades redan på 1920-talet – jag kan bara gissa vad marken är värd idag med tanke på alla lyxvillor som ligger i området. Trots att anläggningen ligger så nära stranden ser man inte Mexikanska bukten under rundan.

 

 

Skickmässigt kan banan naturligtvis inte mäta sig med de två Marriott-banorna, men layouten är riktigt kul och varierad, påminner en hel del om Kissimmee Bay i Orlando. Hål fyra har stora vägen längs hela högersidan och det kan säkert upplevas läbbigt av den som vanemässigt tappar bollen åt det hållet. Banan är ”Top 50 women friendly”. Huruvida det beror på att det finns toaletter ute på banan eller att den funkar bra från röd tee låter jag vara osagt. I slutet av nov kunde jag lira banan för 55 US$ inkl. bil om jag slog ut efter lunch.

 

 

 

Golfbilarna har ingen gps och det är ganska skralt med avståndsmarkeringar – du får nöja dig med plattor och sprinklerlock som kan vara ganska svåra att upptäcka. Teeskyltarna visar inte hur hålen löper utan där har du bara en liten skiss på scorekortet att gå på.

 


Klubbhuset (tror jag) med 18:e green till höger.

Quail Village (ej att förväxla med privata Quail Run) ligger i North Naples, strax öster om väg 75 och har ofta bra erbjudanden via golfnow.com. Jag hittade starttider strax efter lunch för 28 US$ inkl bil, som jag dumpade för att kunna gå (tillåtet efter lunch). På pappret låter banan kanske inte så kul, par 69 som kan spelas som längst 4 400 meter, men om du tittar på den nygjorda flyovern (de har filmat hela rundan från helikoptervy) på deras hemsida inser du nog att det finns en del att bita i – åtta av de nio första hålen har vatten i spel och fem av de sista nio.

 

 

Teeskyltarna visar hållayouten men inga avstånd. På baksidan av scorekortet finns lite text gällande längden till vattnet eller över vattnet på några hål. Klubbhusområdet är mycket trevligt och allt sammantaget hade jag en riktigt trevlig dag här.

 


 

Möte med alligator – så undviker du att bli uppäten


När jag lirade Hammock Bay i veckan stötte jag på bjässen ovan, så stor att även lokala golfare var framme och fotade. Ett envist rykte gör gällande att man ska springa sicksack om en alligator/krokodil är ute efter en. Gör inte det, för reptilen kommer att springa rakt fram och därmed bättra på sina odds att hinna upp dig. Vad som gäller är istället att ha med minst en person i gruppen som springer långsammare än dig.

En som råkat ut för vad som i reklamen för en bana i Mexiko beskrivs som ”en oförglömlig naturupplevelse” är britten Dougie Thompson. Först när Dougies vänner upprepade gånger kört över krokodilen med golfbil och slagit på den med sina golfklubbor släppte den taget om Dougie, som fick sys med 200 stygn. Bara någon månad tidigare blev den amerikanske golfaren Edward Lunger attackerad av samma krokodil. Han räddades av en vän som släppte en stor sten på bestens huvud. Edward klarade sig med två förlorade fingrar. Vi lirar numera alltid med bärbag och löpardojor.

Jag vill avsluta med att poängtera att alligatorer och krokodiler i Florida inte på något sätt är aggressiva mot golfare, när det ytterst sällan händer något är det människan som uppfört sig dumt – var inte dum utan se dem som en extra naturupplevelse under rundan. När det är lite kyligare väder är det större chans att du får se dem ligga och sola.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.