destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 2 juni 2014


Avslutningshålet på PGA Nationals Lakes Course, där allt avgjordes under Nordea Masters igår.

 

Först vill vi önska en trevlig sommar, i vanlig ordning kommer vi inte ut med något nyhetsbrev i juli. Under sommaruppehållet kommer vi att ha en text på vår förstasida där vi propagerar för en förändring av tävlingsgolfen, en förändring som vi tror är helt nödvändig för att golfen inte ska tappa fler ungdomar (som ska vara med och finansiera våra banor i framtiden) till andra sporter med mer action. Sprid den gärna!

 


 

Golf på maffiga Sicilien

 

Anders Lundgren, Nyköpings GK, har varit och testat ett golfpaket på Sicilien, en del av Italien som för många av oss snarare förknippas med maffian än med golf. Bra golf på två banor av linkskaraktär och bekvämt boende. Maten på anläggningen imponerade inte, men i en bergsby högt ovanför banan fick de uppleva en festmåltid som kändes "ända ner i tåspetsarna". Anders har även fotat. Läs hans reportage längre ner.

 


 

Golf & kultur i Baltikums Barcelona

 

Vi har varit och testat bästa banan i Lettland, bara 20 min utanför Riga, Europas kulturhuvudstad i år och med en atmosfär som gett den smaknamnet Baltikums Barcelona. Vi hittade flyg för 630:- tur/retur, dubbelrum på bra hotell mitt i Gamla Stan och med utmärkt frukost för 679:-. Spel på fina Ozo Golf Club kostar mån-tors 45 euro, fre-sön 50 euro. För bara tio euro till kan du lira heldag, vilket inte är några som helst problem vardagar, men svårt att få till lördagar. Att hyra klubbor kostar 30 euro och de håller bra kvalitet. Barn upp till 12 år (”with golf skills”) spelar gratis med betalande vuxen, ungdomar upp till 18 (”with...”) betalar halv greenfee. Vi flög från Stockholm 06.25 och slog ut två timmar senare. Läs reportaget.

 


 

Varning för bluffresor på nätet


Bedragare hittar hela tiden nya vägar att försöka lura oss på våra pengar och det har sedan en tid börjat dyka upp riktigt proffsiga sidor som säljer vad som ser ut som prisvärda resor. Var försiktig med vad du hittar på nätet och känns det inte 100 ska du självfallet inte skicka iväg några pengar. 

 

När det gäller att köpa flygbiljetter via olika sökmotorer som t.ex. Skyscanner hänvisas du alltid vidare till olika resebyråer. Det har dykt upp många på senaste åren och det kan vara värt att googla dem innan du bestämmer dig för att köpa biljetten hos dem som har lägsta priset.

 


Skönt, men ännu skönare att spela "skins" (i bara skinnet).

 

Föreslå en Barfotadag på din klubb


I november förra året smet vi ut och lirade Ernie Els nya bana på Langkawi, innan den hade öppnat. Eftersom det inte var en människa där lirade vi barfota – och det var nästan en religös upplevelse. Med vår långa vinter är barfotapromenader i gräs balsam för själen. För några år sedan träffade vi också på en pro i tyskland som lät sina elever lira i tåskor (billden ovan), för att det direkt avslöjas om man har dålig balans. Hör med din klubb om ni inte kan testa en barfotadag, vi är övertygade om att många skulle gilla idén och självfallet får de som vill ha dojorna på.

 


Sundsta med klubbhus och restaurang i bakgrunden.

 

Allt fler klubbar satsar på diversifiering

 

Medlemstappet inom svensk golf har fört det goda med sig att klubbarna utvecklar sina erbjudanden. Igår hade Sundsta utanför Norrtälje sin årliga "fritt spel-dag" där alla bjöds in för att utan kostnad testa banan eller helt enkelt att testa golf. Vi  var där och för oss var det kul att upptäcka att Sundsta erbjuder så mycket mer än bara golf, inklusive folkrace (rallycross med lågbudgetbilar). Diversifiering – att sprida riskäggen i flera korgar – är något många klubbar satsar på och Sundsta verkar ha kommit längre än de flesta. Dessutom en trevlig och omväxlande bana.

 


Världsklassgolf i Polen för 215:-.

 

Vi har lagt in lite nya grejor på hemsidan sedan sist:


Tio världsklassbanor du kan lira till budgetpris

Golftidningarna publicerar regelbundet listor över vad de anser vara världens främsta golfbanor. Listorna är ofta förutsägbara, för ingen vågar utlämna en bana som alla andra har med. För en vanlig svensk hackare är dessa banor oanständigt dyra att spela och vår egen erfarenhet är man betalar mer för själva varumärket än för vad som levereras i form av spelupplevelse.  Därför har vi tagit fram en egen lista, baserad på över 1 000 banor vi testat över hela världen.


RED: Google-påsättningar
Google-översättningar är ju alltid en källa till förnöjelse (rubriken är satt för att illustrera hur det kan bli). När jag en gång var ute på hotellbokningssajterna för att leta hotell i Kuala Lumpur var de flesta kommentarerna översatta till svenska. Jag fastnade speciellt för en, där gästen hittat något på sitt rum som uppenbarligen inte imponerade.


Lär av de sämsta
NBA-stjärnan Charles Barkley är känd för sin fulsving, där det ser ut som att han böjer sig fram för att lukta på bollen precis innan han vispar iväg den.  I den här videon bryter en golftränare ner hans sving i bitar för att visa oss vilka fel som görs.


Jens Hannemann, en av våra tyska prenumeranter, har tagit fotot ovan på Dolomitengolf Suites i södra Österrike, med utsikt mot några av världens vackraste berg. Nu kliar det i restarmen igen!

 


 

Farligaste jobbet på en golfbana


I Florida försörjer sig en kille vid namn Stephen Martinez på att dyka efter golfbollar. Hans jobb försvåras av att det finns rejält många alligatorer i pölarna i södra Florida. I Global Golf Post (digital gratistidning på nätet som vi rekommenderar) berättar han om att det vid ett dyk efter bollar på Boynton Beachs golfbana i sydöstra Florida dök upp en  2,5 meter lång alligator som greppade tag om hans arm. För att förmå reptilen att släppa greppet slog han mot ögonen, en manöver som försvårades av att han hade en väska med 100-tals hopsamlade bollar hängande runt halsen. Efter tio minuters kamp släppte gatorn Martinez och i det blodfyllda vattnet lyckades han ta sig iland. Han fördes till sjukhus med helikopter och där lyckades man rädda armen. En månad senare var galningen tillbaka i vattnet och letade bollar, nu med en kniv fäst på vardera benet.


Vår expertpanel –med den öldrickande vildgrisen som maskot – besvarar frågor kring golf efter "bästa förstånd".

 

Fler frågor till vår panel:

 

När man scorar under par heter det ju som fåglar: birdie, eagle och albatross. Vad är en bogey?


Vi har kollat med Sveriges Ornitologiska Sällskap och beskedet därifrån är att det inte finns någon bogey-fågel. Vårt förslag är en termjustering, till kalkon och dubbel-kalkon. Förslaget är skickat till R&A med mottagarbevis.

Hur kan jag som kronisk hackare höja min status bland golfkompisarna?

 

Använd vår proffsinspirerade 5-stegsraket:
1. Vänta inte till att utslaget landat utan ta upp peggen direkt, även om du inte har en aning vart bollen tog vägen.

2. Säg aldrig flagga, utan pinne (och inte skott om slagen, då framstår du bara som en wannabe).

3. Ha aldrig bollhåven i utdraget läge i golfbagen, även om du använder den på varje hål.
4. Skrik IN THE HOLE när du puttar, helst efter att du slagit till bollen.

5. Missar du en kort putt – bläng misstänksamt på hålet när du går därifrån och se förorättad ut.

5a. Låt dem aldrig se dig spela golf.


Vad är den bästa ursäkten ni tagit till för att förklara dåligt spel?


En gång ljög vi om att vi normalt spelar från vänster, men att de bara hade högerset att hyra i proshopen – vi gick från förakt till stjärnstatus och efteråt gratulerades vi till våra 12 poäng.

 

Du hittar fler svar på golfens förbisedda frågeställningar här.

 


 RED är stor djurvän men inte vår klyftigaste medarbetare.

 

På sista raden 1: "en idiot på resa" populär läsning


Det är nu tre år sedan vi fick struktur på det här hobbyprojektet och började skicka ut ett månatligt nyhetsbrev. I juli blir det i vanlig ordning ett uppehåll och därför kanske det är på sin plats med en kort summering, av vilka som är våra mest lästa artiklar så här långt.

 

När det gäller destinationsreportagen/golftipsen – som hela det här projektet handlar om – är de lite okända resmålen vi nosat upp bland de mest klickade, vilket vi också hade hoppats. Lite mer överraskande är att en sida som inte ens handlar om golf har tagit sig in på vår topp-20 lista över mest klickade sidor. Det handlar om RED:s resor innan han upptäckte golfen. Vi försökte gömma undan texterna men han överlistade oss nog genom att döpa sidan till ”meningen med livet”, vilket uppenbart har lockat mångas nyfikenhet. Den goda nyheten är att många icke-golfare verkar hittat sidan och kan vi bidra till att dessa människor på samhällets skuggsida via vår hemsida kanske utvecklas till golfare är vi nöjda.

 

 

På sista raden 2: livsglädje med lite golfkoppling


Vi har tidigare jämfört våra känslor vid vårens första golfrunda i Sverige med ”kosläppet”, när korna släpps ut på vårbete och hoppar och skuttar av glädje. Det här är något som lockar storpublik på många håll i Sverige och vi kan inte tro annat än att vi alla vill smittas av livsglädjen. Ännu gladare blir man faktiskt av ”ponnysläpp”. Vi var på det årliga släppet på Ågesta gård (du har sannolikt varit där om du tokskruvat bollen åt vänster på Ågesta GK:s avslutningshål). Hästarna leddes ut på linje och sedan släpptes alla samtidigt på ett kommando. De var en häftig upplevelse att se dem sätta av i full fart som mustanger i en västernfilm. Må vi alla springa som mustanger över landet rekordfina golfbanor i sommar.

 

 

På sista raden 3: mer livsglädje utan någon som helst golfkoppling


You tube innehåller en hel del obegriplig skit, men också många feel good-pärlor. För er som ska gifta er i sommar och vill få lite försmak på hur romantiskt det kan bli med en präst som inte är rädd för att göra sin egen grej bjuder vi på det här klippet.

 




 

Golf på Sicilien

 

Text och foto: Anders Lundgren, Nyköpings GK.


Jag blev (med nöd och näppe) bäst i golfgängets finaltävling förra året och det åligger som alltid vinnaren att arrangera nästa års vårresa. Vill man ha värme och sol, så är det södra Europa som gäller och eftersom påsken låg sent passade första veckan i april ganska bra.

 

 

Varthän skulle vi styra kosan? Italien är spännande – och varför inte till Sicilien, tyckte jag? Jodå, där fanns en resort vid namn Verdura Golf & Spa alldeles vid Medelhavet och med två 18-hålsbanor. Bilderna på deras hemsida
såg fina ut och det faktum att Norwegians första resa för året till Palermo gick femte april avgjorde saken.

 

 

AKI Golf Travel fick uppdraget att sy ihop allting och gjorde det med bravur. Resan gick enligt tidtabellen och transfern sköttes av hotellets personal. Vi landade på kvällen, så av det sköna landskapet såg vi ingenting, men det tog vi igen på återresan. Morgonen därpå började vi med en väldigt fin frukost. Här vankades färskpressad apelsinjuice, det fanns en ”äggkock”, frukt, allsköns pålägg, croissanter med mera. Vi fick dessutom ta med oss mackor ut på banan. Klubbhuset med ettans tee till både East och West Course låg några hundra meter från hotellkomplexet, men det fanns ”shuttle service” och cyklar som man kunde låna och ställa var man ville på anläggningen.

 

 

Incheckningen i golfreceptionen gick smidigt och det fanns elbilar (50 euro), elvagnar (25 euro) eller vanliga vagnar (10 euro) att hyra. Trevlig och glad personal gjorde rent klubborna och tog hand om våra grejor över natten. Det fanns en jättefin driving range där vi kunde slå fria bollar från gräs samt chip-och puttinggreener.

 

 
Så till banorna! Dessa var båda av linkskaraktär, med stora och blixtsnabba greener som handklipptes och vältades varje dag! Treputtarna stod som spön i backen de första dagarna innan vi fick in fartkänslan. Fairways var kortsnaggade med bra rull. I fonden bredde det sicilianska kulturlandskapet ut sig med höga berg, byar här och där, citronträdsplanteringar, olivlundar och vinrankor. För att ytterligare förhöja skönheten så sken solen oavbrutet hela veckan. Det blommade överallt i ruffarna och citronträden doftade fantastiskt starkt och gott. Ja, man kunde verkligen glömma dåliga golfslag bara genom att höja blicken och njuta av omgivningarna.

 


Banorna var spelmässigt likvärdiga och de hål som gick längs med havet var verkligen spektakulära. Klubbhuset låg precis vid vattnet och hade 18:e green på respektive bana på ömse sida. Vi spelade gul tee som mätte dryga  6100 meter, som nog var lite för långt för oss. Det fanns röd, blå, vit och svart (6700 meter!) tee att välja på också. Veckans interna tävling var som vanligt hård. I topp sista dagen låg Peter, men Janne gick förbi tack vare formidabelt spel på de sista hålen. Det ska bli spännande att se vart han tänker ta oss nästa år…

 

 

Hotellet hade fina, rymliga rum med uteplats i markplanet. Dessutom fanns en badanläggning som inte gick av för hackor. Vi kunde plaska runt i en rad olika pooler, både inne och ute och som kunde bubbla på olika sätt, eller svettas i en ”hammam” (turkisk ångbastu) alternativt en vanlig bastu, få massage och mycket mer.

 

 

Maten på hotellets restaurang fick dock tummen ner; den var dyr och inte alls särskilt märkvärdig med tanke på det saftiga priset. Dessutom var servicen ojämn. Vissa dagar kom maten fram snabbt, andra dagar tog det evigheter att bara få in en öl. Man fick också se upp med notan: en omgång öl, som redan var betald, kunde dyka upp en gång till! Golfrestaurangen får dock godkänt. Här fanns ett trevlig buffébord, pizzor och pasta i olika former.

 

 

För att nå lite högre gastronomiska höjder tog vi taxi in till närbelägna Sciacca (uttalas ”sjakka”), en stad som har 300 fiskebåtar. Det återspeglade sig inte minst i restaurangmenyerna som svämmade över av ”frutti di mare”. Här fanns en rad etablissemang att välja på och menyerna innehöll som sagt fiskrätter av alla de slag. Till och med pastarätterna var baserade på havets läckerheter.

 

 

Senare i veckan blev vi dock sugna på en köttbit och av receptionen fick vi veta att i bergsbyn Caltabellotta, som man såg i fjärran från golfbanan, fanns det en köttrestaurang vid namn M.A.T.E.S. Vi bokade förstås bord och tog en taxi direkt. På slingriga serpentinvägar tog vi oss upp i bergen till byn. Det gick inte att ta sig med bil hela vägen i de trånga gränderna, utan sista biten fick vi gå till fots. När vi kom fram stod krögaren själv där och tog emot oss.

 

 

En kulinarisk högtidsstund väntade oss skulle det visa sig! Det bars in allehanda rätter: först anti pasto, sedan en drömlik risotto med en touch av apelsin följt av en gudomlig pastarätt, sedan grillad gris med en skysås och rostad potatis som sent ska glömmas. Detta sköljdes ner med ett lokalt rödvin gjort på Nero d’Avola-druvan. Som om inte detta vore nog fick vi cannoli-bakelser (cannolu på sicilianska) till efterrätt, kaffe och en hemmagjord limoncello som kändes ända ner i tåspetsarna! Hela kalaset gick endast på 45 euro per person. Otroligt! Vi var överens om att denna kväll låg högt på tio i topp-listan över restauranger vi besökt genom livet!

 

 

Veckan gick tyvärr mot sitt slut. Sista dagen ordnade vi med tidigare hämtning för resan till flygplatsen. På så vis skulle vi får möjlighet att besöka Palermos lilla strandpärla vid havet – Mondello – där vi åt lunch. Sedan blev det en busstur genom centrala Palermo och besök i ett shoppingcenter där vi bland annat kunde köpa billig parmesanost. Sent på lördagskvällen landade vi på Arlanda och möttes av tre plusgrader och regn. Vilken kontrast mot sol och 20 plusgrader på Sicilien!

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.